INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Ultima inovație tactică „genială” vine de la Jose Mourinho: „În curând se va juca un fotbal fără portari!”

Jose Mourinho nu se plictisește fără echipă și are idei originale / Foto: Imago
Jose Mourinho nu se plictisește fără echipă și are idei originale / Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 23 aprilie 2024 17:21 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 17:49

Jose Mourinho (61 de ani), antrenor liber de contract, vrea să revoluționeze fotbalul, inspirându-se din handbal. „Primul care va face asta va fi considerat un geniu. În ultimele zece minute ale unui meci în care echipa ta domină copios și ai nevoie să dai gol, ce rost are să mai ții portarul în teren? Mai bine bagi un jucător de câmp!”

De la o vreme încoace, antrenorii au început să spună lucruri trăznite, să vină cu propuneri care de care mai fantasmagorice. După Arsene Wenger, cooptat director tehnic la FIFA, încă un fost manager de Premier League a lansat o provocare mai mult decât îndrăzneață.

Discuții avansate pentru succesorul lui Thomas Tuchel » Un selecționer a devenit favorit s-o preia pe Bayern
GERMANIA
Discuții avansate pentru succesorul lui Thomas Tuchel » Un selecționer a devenit favorit s-o preia pe Bayern

Jose Mourinho se gândește la o inovație tactică care ar revoluționa jocul cel mai popular din lume. Antrenorul portughez, fost ultima oară la AS Roma, a dezvăluit în interviul acordat pentru The Telegraph modificarea de regulament ce ar putea surveni în viitorul apropiat.

De la Neuer la Ederson și Onana

„În ultimele două decenii, rolul portarilor s-a transformat de la cel de simplu opritor de șuturi la cel de al 11-lea jucător de câmp. Cei ca Manuel Neuer au fost pionierii acestei forme de joc, iar goalkeeperii moderni, precum Ederson de la Manchester City și Andre Onana de la Manchester United, se numără printre cele mai bune exemple", a explicat ziarul citat.

Justificând ideea lui Mourinho și posibilitatea ca, în loc să se apeleze la ieșirea portarului mult în afara careului pe finalurile de meci, acesta să fie schimbat cu un jucător de câmp! Sau în spate să rămână un jucător de câmp, care ar trebui să îmbrace un tricou de portar, însă fără obligația de a purta mănuși. Situația prezentată ar face jocul mai spectaculos.

Am câștigat o finală de Europa League cu mingi lungi de la Romero către Fellaini. Ajax a presat, dar nu ne-a luat aerul pentru că mingea nu era acolo. Era pe pieptul lui Felliani, stop și 2-0. Aduceți cupa acasă! Trei titluri. Sezon de un dezastru complet
Jose Mourinho, manager portughez

„Hai să încercăm, vreau să văd!”

„De ce să joci cu un portar, chiar dacă e bun la pasa cu picioarele, aproape la mijlocul terenului, dacă poți face asta folosind un jucător adevărat? Văd că se poate întâmpla această înlocuire, iar antrenorul care o va face primul va fi considerat un geniu. Să ai un jucător în plus acolo, când adversarul e foarte jos și blocat cu tot efectivul, și mai sunt zece minute? Hai să încercăm, chiar aș vrea să văd asta!", a mărturisit tehnicianul de 61 de ani.

Ce aș mai vrea schimbat este să nu mai văd cinci-șase fundași centrali într-o echipă în teren. Ce rost are să-i pui să joace în bandă sau la mijloc? Unii manageri cred că astfel ar asigura o mai bună stabilitate și compactețe a apărării. Uitați-vă la câte rateuri a dat așa Manchester City și cum s-a făcut diferența în sezonul trecut
Jose Mourinho, manager portughez

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Dat afară de Roma, Jose Mourinho a transmis ce vrea să facă în continuare și ce echipă preferă să preia!
ITALIA
Dat afară de Roma, Jose Mourinho a transmis ce vrea să facă în continuare și ce echipă preferă să preia!
Veste nesperată » Radu Drăgușin ar putea prinde șase meciuri de foc înainte de Euro 2024!
ANGLIA
Veste nesperată » Radu Drăgușin ar putea prinde șase meciuri de foc înainte de Euro 2024!

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (2)
r9nazario
r9nazario  •  23 Aprilie 2024, 20:41

La hochei se intampla asta mereu cand are nevoie de gol echipa si "terenul" e mult mai mic, chiar curios de ce n a incercat nimeni pana acum.

marcel2020
marcel2020  •  23 Aprilie 2024, 18:37

Astia lasa fotbalul pe mana tururor ***de ce sa nu intre la joc si un luptator MMA? Sau se joace cu doua mingi! Fereasca Dumnezeu de bucuria ***…

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează