INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  CSKA 1948 - FCSB

Corespondență din Bulgaria Ce îi așteaptă pe români la Sofia? Strada care a prins topul celor mai scumpe din Europa + bulgarii au modernizat ce Bucureștiul a aruncat

Articol de , , , - Publicat luni, 24 iulie 2023 19:15 / Actualizat luni, 24 iulie 2023 22:56

Un drum București-Sofia îl faci în aproximativ cinci ore. Asta dacă nu mai stai un ceas la punctul de trecere al frontierei de la Giurgiu. Un loc de tranzit pentru sute, poate mii de români ce ies din țară spre destinații de vacanță, Bulgaria, Grecia, Albania. Vara, celebrul „Pod al prieteniei” nu e străin de cozile de mașini, bară la bară. Și pe-un sens, și pe celălalt.

  • Andrei Crăițoiu și Vlad Nedelea, reporterii Gazetei Sporturilor, operatorul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Sofia (Bulgaria), de unde transmit cele mai noi informații despre meciurile din Conference League
  • În turul 2 preliminar, CSKA 1948 - FCSB se joacă miercuri, 26 iulie, de la ora 20:30, pe "Vasil Levski". CSKA Sofia - Sepsi se întâlnesc joi, 27 iulie, de la ora 20:00, pe "Bulgarska Armiya". Ambele meciuri sunt liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV
Mihai Stoica anunță un nou titular la FCSB: „Ne-a dat pe toți peste cap! Știți ce mi-au spus despre el?”
FCSB
Mihai Stoica anunță un nou titular la FCSB: „Ne-a dat pe toți peste cap! Știți ce mi-au spus despre el?”

Clădiri comuniste, peisaj vechi, dar plin de viață

De multe ori se apelează la tehnologie, un Google Translate e mereu util. Totuși, Sofia s-a transformat în ultimii ani. Orașul e mai viu față de ultima vizită a echipelor românești aici, trăiește. Nu mai pare abandonat de tineret, cazul orașelor bulgărești de provincie. Cumva o asemănare cu Bucureștiul.

Capitala țării vecine și totodată cel mai populat oraș al țării a știut să atragă tinerii. E un oraș cu viață de noapte, numai bun pentru petreceri, festivaluri, concerte și evenimente. Asta vara. Nu e ocolit de tineri însă nici în restul anului, Sofia fiind unul dintre orașele puternic dezvoltate în ceea ce privește educația.

+45 FOTO

Simbolul independenței Bulgariei

Cu câteva zile înaintea meciurilor, la poalele munţilor Vitosha şi Lyulin aerul e dogoritor. Soarele te înmoaie după nici 4-5 minute de mers pe jos. Totuși, un tur al orașului ce numără un mililon și jumătate de locuitori nu te surprinde în mod deosebit dacă ai locuit în București. 

Și asta pentru că blocurile bulgarilor sunt ca la noi: comuniste, înghesuite, construcții haotice, un alandala arhitectural. Urmele influențelor trecutului au rămas inclusiv pe străzi, unde încă dăinuie statuile lui Lenin. În afara unui important centru universitar, Sofia surprinde plăcut în partea religioasă. Frumusețea bisericilor sau a moscheilor îți atrage atenția imediat.

Centrul e și kilometrul zero al distracției. Tot aici e polul clădirilor administrative plus Catedrala "Alexander Nevsky", un must see al orașului, aceasta fiind un simbol al independenței Bulgariei. E cea mai mare catedrală a țării şi una dintre cele mai frumoase din Balcani, construită pentru a celebra victoria obținută în urma Războiul de Independență împotriva otomanilor.

Unde se trăiește mai bine: Bulgaria sau România? Radiografie făcută de echipa GSP: salarii mai mari, prețuri mai mari, tristețe maximă, dar țigări ieftine
CSKA 1948 - FCSB
Unde se trăiește mai bine: Bulgaria sau România? Radiografie făcută de echipa GSP: salarii mai mari, prețuri mai mari, tristețe maximă, dar țigări ieftine

Noi le-am aruncat, bulgarii le-au păstrat

Centrul orașului e plin de străzi cu piatră cubică, colorată și extrem de bine păstrată. În comparație cu Bucureștiul, vecinii de peste Dunăre au decis să păstreze piatra de granit de pe vremea comuniștilor, să o îngrijească și să nu o schimbe cu asfalt obișnuit. Și acum, în centrul se lucrează de zor la montarea pietrelor de granit, în ciuda arșiței. 

Străbătând străduțele centrului dai peste rămășițele orașului vechi. La pas, printr-o piață mare, pestriță și plină cu ghivece imense de flori, în capăt te "lovește" clădirea Partidului Comunist. Impunătoare, regulă a regimului de atunci.

Ce îi așteaptă pe români la Sofia? Strada care a prins topul celor mai scumpe din Europa + bulgarii au modernizat ce Bucureștiul a aruncat

La apus, Sofia se transformă. Fără să fie un oraș preferat de turiști, localnicii nu duc lipsă petreceri și evenimente în cluburi și în taverne bulgărești tradiționale, extrem de căutate pentru mâncarea tradițională. O salată shopska pe asemenea călduri e binevenită.

87,8%dintre cei care trăiesc în Sofia sunt bulgari, cu o minoritate de romi de 1,45%. Conform ultimului recensământ desfășurat în țara vecină, pentru 9,37% din locuitori nu este cunoscută apartenența etnică

Pe una din cele mai scumpe străzi din Europa

Bulevardul Vitosha e ideal pentru un festin culinar cu produse tradiționale bulgărești, asiatice ori europene. Practic, găsești orice îți dorești. Prețurile nu sunt mari deloc, ba chiar puțin mai mici decât la București. Celebra stradă din centrul orașului a fost însă inclusă în mai multe topuri cu "cele mai scumpe străzi comerciale din Europa", fiind atracția principală pentru doamnele și domnii pasionați de magazine de lux, designeri dintre cei mai vestiți, cu prețuri pe măsură. 

Aici "Vitosha" înlocuiește practic mall-urile pe câte trei etaje întâlnite în București. Sofia e o destinație interesantă, genul de oraș pe care îl vezi o dată, dar parcă n-ai mai repeta experiența, un oraș cu centru liniștit, destul de primitor pentru vizitatori, cu mâncare delicioasă și suficiente atracții.

Citește și alte știri despre FCSB: 

Ioan Varga și Gigi Becali, „la cuțite” din cauza unui jucător: „E frustrat! De cascadorii râsului ce face”
FCSB vs CFR
Ioan Varga și Gigi Becali, „la cuțite” din cauza unui jucător: „E frustrat! De cascadorii râsului ce face”
Pierdere imensă pentru FCSB » Omul-momentului nu poate evolua cu CSKA 1948 Sofia! Informația venită de la UEFA
FCSB
Pierdere imensă pentru FCSB » Omul-momentului nu poate evolua cu CSKA 1948 Sofia! Informația venită de la UEFA

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (20)
mr90
mr90  •  26 Iulie 2023, 12:21

Aceeasi propaganda ieftina si fara sens anti-comunism... Ce sa spui de blocurile bagate, unul peste/linga altul de catre "dezvoltatorii capitalisti" - chiar ultra haotic !

Eglwyswrw
Eglwyswrw  •  25 Iulie 2023, 14:34

"Constructii haotice, comuniste" ? Mdeh, la cum construiesc unii dezvoltatori ai zice ca dezvoltatorii-s ai mai mari comunisti. Asta-n afara de faptu' ca la arabi majoritatea oraselor sunt "comuniste" de-ai zice ca-s frati cu Lenin.

so0os1ck
so0os1ck  •  24 Iulie 2023, 23:19
Postat de pixelplus pe 24 Iulie 2023, 22:02

“vecinii de peste Dunăre au decis să păstreze piatra de granit de pe vremea comuniștilor”… sigur piatra cubica a fost pusă de comuniști?… Foarte bine. Si la Paris sunt destule strazi cu piatra cubica, inclusiv celebrul Champs Elysee. Nici unii nu au avut primar pe Videanu care a scos puatra cubica de pe Aviatorilor sau Prezan. Poate o investigatie pe aceasta tema ar fi interesanta. Chit ca nu ar ajuta.

Daca ai stii cum aluneca masina pe piatra cubica, cand ploua...!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează