INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  KOSOVO - ISRAEL

Ajutor nesperat! Kosovo o învinge pe Israel și încinge lupta pentru calificare în grupa României! Clasamentul ACUM

FOTO: Instagram @ffk_kos +11   FOTO
FOTO: Instagram @ffk_kos

Articol de - Publicat duminica, 12 noiembrie 2023 23:41 / Actualizat duminica, 12 noiembrie 2023 23:57

Kosovo a câștigat cu Israel, scor 1-0, în grupa României din preliminariile EURO 2024. „Tricolorii” au rămas la 5 puncte peste Israel, cu un meci în plus jucat, și sunt la mâna lor în calculele calificării.

  • România mai are meciuri cu Israel (18 noiembrie) și Elveția (21).
  • Israel mai are e jucat cu Elveția (15 noiembrie), România (18) și Andorra (21)

Israel s-a împotmolit în noroiul de la Priștina. A pierdut duminică primul din cele patru meciuri în 9 zile, 0-1 în Kosovo, și a rămas la cinci puncte în spatele României și la patru după Elveția. Golul lui Milot Rashica, decisiv. Dar, fără portarul Glazer, excelent, israelienii ar fi pierdut și mai rău.

Mulțumim, Kosovo! România e tot mai aproape de calificare » Cum ajungem la Euro 2024
KOSOVO - ISRAEL
Mulțumim, Kosovo! România e tot mai aproape de calificare » Cum ajungem la Euro 2024

În acest moment, "tricolorii" sunt primii în clasamentul grupei I, visează la Euro, dar ultimele două meciuri, cu Israel (18 noiembrie, pe teren neutru, în Ungaria) și Elveția (21 noiembrie, la București) vor fi de foc. Pentru că, deși părem favoriți, situația se poate răsuci periculos. Dacă nu suntem atenți, riscăm să ratăm calificarea în ultima clipă, pe ultimii metri.

Kosovo - Israel/ foto: Instagram @ffk_kos
Kosovo - Israel/ foto: Instagram @ffk_kos
Kosovo - Israel/ foto: Instagram @ffk_kos
Kosovo - Israel/ foto: Instagram @ffk_kos
Kosovo - Israel/ foto: Instagram @ffk_kos
+7 FOTO

Israel, singurul adversar care ne mai poate încurca

Israelul avea două restanțe de jucat, cele două partide amânate luna trecută din cauza războiului din Orientul Mijlociu. Duminică, 12 noiembrie, în deplasarea din Kosovo, și miercuri, "acasă" pe pământ maghiar, la Felcsut, cu Elveția. Înaintea acestui duel de la Priștina, naționala lui Alon Hazan era la cinci puncte în spatele nostru și la patru după Elveția. 

Singura echipă care încă ne mai poate încurca în drumul spre turneul final. Și jucătorii săi au anunțat că se vor lupta pentru o calificare istorică la Euro, o premieră absolută, sperând să le ofere compatrioților o rază de speranță în vremuri dificile.

Unii de-abia s-au reunit. Alții, fără jumătate dintre titulari

Totuși, israelienii de-abia s-au reunit, selecționerul Hazan a avut lotul complet la un singur antrenament, cel oficial, sâmbătă seară. Iar campionatul lor intern s-a oprit din 7 octombrie, ziua brutalului atentat Hamas. Lipsesc și două piese-cheie, Manor Solomon (Tottenham) și Liel Abada (Celtic). Așteptau însă mult de la veteranul Eran Zahavi. 

Atacantul lui Maccabi Tel Aviv, 36 de ani, golgheterul all-time al naționalei (33 de reușite în 70 de selecții), s-a întors după doi ani la reprezentativă. Pe hârtie, kosovarii nu stăteau nici ei deloc bine. O jumătate de echipă schimbată față de cea aliniată de selecționerul Primoz Gliha la 0-2 cu "tricolorii", pe 12 septembrie. 

Multe absențe importante, în frunte cu căpitanul Amir Rrahmani (Napoli) și Edon Zhegrova (Lille). Aceștia au rămas la echipele de club, ceea ce a provocat furia FRF, plângându-se că naționala Kosovo nu are cei mai valoroși jucători contra Israelului.

+2 FOTO

Înfiorător gazon. Israel a pierdut un stranier după 20 de minute

Terenul, îngrozitor, la fel de rău ca la meciul cu noi de la Priștina, pe același stadion "Fadil Vokrri". Dacă nu mai rău. Ploua și gazonul distrus devenea aproape impracticabil în anumite zone. Extrem de greu de pasat, de controlat mingea. Israelienii au dominat primul sfert de oră, au avut întâiul șut cadrat, al lui Dor Peretz (13). 

Gazdele, strânse în propria jumătate, pândind contraatacul decisiv, au reacționat. Muriqi a ochit și el poarta, fără pericol, pe centru, ușor de blocat de Glazer. Apoi, oaspeții au primit o lovitură în plin. 

Au patru întâlniri în nouă zile și au pierdut unul dintre stranieri după numai 20 de minute. Yehezkel s-a accidentat singur, cerând înlocuire când nu era nici jumătatea reprizei. A intrat Kanichowsky, de la Maccabi Tel Aviv.

Șansă uriașă, Muriqi. Rashica nu a mai ratat!

Fără Yehezkel, israelienii au cedat tot mai mult teren. Și, pe acest fond, kosovarii au ratat o mare ocazie. Muriqi s-a răsucit în mocirla din careul advers, șutând din întoarcere. Glazer, goalkeeperul Stelei Roșii Belgrad, a deviat incredibil în corner. Zahavi, și el o șansă, însă a irosit-o. Balonul a ocolit poarta rivalilor. 

Gazdele împingeau jocul tot mai mult, tot mai aproape de țintă. Rashica, atacantul lui Beșiktaș, a trecut ca trenul pe lângă Vitor și a tras violent sub transversală. 1-0 (41). Tot Rashica putea face 2-0. Din nou, Glazer s-a opus (44). Jucătorii lui Hazan parcă se bucurau când au auzit fluierul arbitrului. Kosovarii erau dezlănțuiți: 5 șuturi, toate pe poartă. Israelienii, trei tentative, doar una la țintă.

Israelienii s-au împotmolit în noroiul de la Priștina

1-0 la pauză pentru Kosovo, scor foarte bun pentru noi. Chiar de la startul reprizei secunde, două nume proaspete la gazde, stranierii Ermal Krasniqi (CFR Cluj) și Zymer Bytyqi (Antalya). Ultimul a fost la un pas de 2-0, la capătul altei contre-blitz, însă Glazer a închis perfect unghiul și a salvat. Fără acest portar în față, albaștrii s-ar fi desprins! 

Glazer a respirat când Rashica a înălțat zmeul (59), apoi tot el a blocat mingea lui Muriqi (59). Înainte, Peretz putea egala. Devierea sa cu capul n-a fost eficientă (56). Șutul lui Kanichowsky, la fel (58). Accidentat, Muriqi a fost trecut pe bancă (66). Israelienii au pornit asaltul final în căutarea golului. N-au reușit să treacă de noroiul din careul kosovar. S-au împotmolit în mocirlă și au fost învinși la Priștina, 0-1. Rămânând și fără Revivo, eliminat în prelungiri pentru două "galbene". 

Au pierdut o ocazie bună de a se apropia. Dar "tricolorii" tot trebuie să rămână vigilenți. N-am scăpat încă de umbra lor.

Clasamentul grupei României

FINAL. Kosovo - Israel 1-0

FOTO. Condițiile în care se joacă meciul Kosovo - Israel, din preliminariile EURO 2024

+2 FOTO

Kosovo (3-5-2): Muric - Dellova, Aliti, Krasniqi - Kastrati, Loshaj, Zyba, Muslija, Berisha - Rashica, Muriqi
Rezerve: Becaj, Haxhihamza, Hajrizi, Bytyqi, Rashani, Hyseni, Ajdini, Korenica, Krasniqi, Zeqiri
Antrenor: Primoz Gliha

  • Legendarul Eran Zahavi, 36 de ani, golgeterul all-time al Israelului cu 33 de goluri, a revenit la națională după 2 ani! Ultimul meci, 2-4 cu Austria, pe 12 noiembrie 2021.

Israel (4-4-2): Glazer - Lavi, Miguel Vitor, Goldberg, Dasa - Revivo, Kinda, Peretz, Gloukh -Zahavi, Jehezkel
Rezerve: Peretz, Jarafi, Shlomo, Baribo, Safuri, Gorno, Kanichowsky, Abu Fani, Turgeman, Cohen, David, Davidzada
Antrenor: Alon Hazan

Condițiie execrabile în Kosovo

La fel ca meciul Kosovo - România 0-0, Kosovo - Israel se joacă pe un gazon absolut execrabil.

Ajutor nesperat! Kosovo o învinge pe Israel și încinge lupta pentru calificare în grupa României! Clasamentul ACUM
Gazonul pe care se joacă Kosovo - Israel

Citește și:

Alarmă cu Valentin Mihăilă! A ieșit în ultima clipă din lotul Parmei » Griji și pentru selecționerul Edi Iordănescu
PRELIMINARII EURO 2024
Alarmă cu Valentin Mihăilă! A ieșit în ultima clipă din lotul Parmei » Griji și pentru selecționerul Edi Iordănescu
Marius Șumudică nu i-a rămas dator lui Mihai Stoica: „Tot felul de specialiști”
ANTRENOR
Marius Șumudică nu i-a rămas dator lui Mihai Stoica: „Tot felul de specialiști”

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (29)
lucian_85
lucian_85  •  13 Noiembrie 2023, 14:43
Postat de luciann pe 13 Noiembrie 2023, 00:14

Cu noi o sa fie al treilea meci intr-o saptamana, in conditiile in care campionatul lor e oprit! Deci, sansele sunt de partea noastra...

Da, dar e posibil ca sâmbătă cu Elveția sa joace cu jucători care joaca mai puțin, iar jucătorii importanți sa joace contra noastră.

parpalache
parpalache  •  13 Noiembrie 2023, 09:31
Postat de luciann pe 13 Noiembrie 2023, 00:14

Cu noi o sa fie al treilea meci intr-o saptamana, in conditiile in care campionatul lor e oprit! Deci, sansele sunt de partea noastra...

Numai jumatate din componenții selecționatei Israelului activeaza in campionatul intern!Restul afara!Dar sa știi ca nici noi nu suntem mai bine!Pentru ca jumatate din jucatorii naționalei sunt...LEGITIMAȚI afara și...nu joaca!

iahim
iahim  •  13 Noiembrie 2023, 08:37

Daca pierdem cu Israelul, facand abstractie de meciul fiecareia echipe dintre noi cu Elvetia, ei vor avea un punct mai mult! Victoria lor cu Andorra nu trebuie, cumva, pusa sub semnul intrebarii. Ar ramane in discutie, pentru a ne califica, ori sa nu pierdem in meciul direct cu ei, ori sa avem un bilant, de puncte, superior, din confruntarile, a noastra si a lor, cu Elvetia!

Vezi toate comentariile (29)
Comentează