INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  PRELIMINARII

exclusiv Mircea Lucescu e șocat de UEFA: „Îi permite acestei naționale să poată să meargă la Euro? Incredibil, neverosimil! E anormal așa ceva”

Mircea Lucescu e șocat de UEFA: „Îi permite acestei naționale să poată să meargă la Euro? Incredibil, neverosimil! E anormal așa ceva”
Mircea Lucescu e șocat de UEFA: „Îi permite acestei naționale să poată să meargă la Euro? Incredibil, neverosimil! E anormal așa ceva”

Articol de - Publicat marti, 21 noiembrie 2023 15:31 / Actualizat marti, 21 noiembrie 2023 16:01

Luni seară, alte 3 echipe și-au obținut biletele pentru accesul la turneul final din Germania, din vara anului viitor. E vorba despre Cehia, Italia și Slovenia. Cea din urmă s-a calificat după ce a s-a impus exact în fața contracandidatei la locul secund, Kazahstan. 

Slovenii au câștigat, scor 2-1, într-un joc disputat la Ljubljana. Kazahstan ar fi avut nevoie de victorie pentru a fi sigură de prezența la Euro. Chiar și terminând pe locul 4 în grupă, mai are o șansă, prin intermediul barajelor de Liga Națiunilor.

E pentru prima dată când Kazahstan e atât de aproape de a accesa un turneu final european, lucru care însă îl contrariază pe unul dintre cei mai mari antrenori ai României și printre cei mai importanți, ca număr de trofee, din întreaga lume. E vorba despre Mircea Lucescu. 

„Vezi atâtea și atâtea echipe calificate acum la un turneu final. Când a fost eu selecționer a fost Euro cu 8 echipe, doar 7 calificându-se din preliminarii. Acum sunt 24, Mondialul are 32, va avea 48. Țări foarte mici pot ajunge, la un moment dat, printr-o conjunctură, să obțină o calificare. Kazahstan la Euro? Asta ar fi ceva cu totul și cu totul anormal. Realmente incredibil că UEFA permite așa ceva, e neverosimil!", a declarat Lucescu.

Mircea Lucescu, la sosirea în țară pentru România - Elveția: „Trebuie să se întâmple ca în '84. Atunci am dat un impuls total”
ROMÂNIA, LA EURO 2024
Mircea Lucescu, la sosirea în țară pentru România - Elveția: „Trebuie să se întâmple ca în '84. Atunci am dat un impuls total”

Kazahstan, parcurs excelent

Poziția lui Il Luce are în vedere poziționarea geografică a acestei țări. Care nu e în Europa, dar ea participă de ceva ani în preliminariile europene. "Este o țară din Asia Centrală" e începutul descrierii Kazahstanului pe wikipedia. Toți vecinii, ei, cu excepția Rusiei, evoluează în preliminariile zonei Asia.

Kazahstan se învecinează cu:

  • China la Sud-Est
  • Kârghistan și Uzbekistan în Sud
  • Turkmenistan în Sud-Vest
  • Rusia în Nord
  • Marea Caspică în Vest
  • cel mai estic punct din Kazahstan e la circa 100 de kilometri distanță de Mongolia

Kazahstan a făcut o solicitare de a deveni membră UEFA în anul 2000. Și aceasta i-a fost acceptată după câțiva ani, iar prima participare în preliminarii de Euro a fost pentru turneul din 2008. Atunci a terminat pe locul 6, într-o grupă de 8, fiind peste Armenia și Azerbaidjan, dar sub Polonia, Portugalia, Serbia, Finlanda și Belgia.

Acum, parcursul a fost unul excelent, într-o serie extrem de grea. A strîns 18 puncte, a bifat victorii cu Danemarca, Finlanda și Irlanda de Nord, echipe care au fost la precedentele două Campionate Europene. Kazahstan evoluează acasă în capitala Astana, oraș care are 5 ore în plus față de ora Europei Centrale.

7ore și jumătate durează zborul dintre Astana și Belfast, pe care jucătorii Kazahstanului l-au efectuat atunci când au mers pentru a juca în deplasare cu Irlanda de Nord, în preliminariile actuale ale CE

Cum poate ajunge Kazahstan la CE 2024

Chiar dacă a ratat calificarea prin intermediul preliminariilor, Kazahstan va fi în barajul de pe ruta Ligii Națiunilor. Știe deja cu cine va juca în semifinale: împotriva Greciei, pe care o va întâlni în deplasare. Dacă va trece, atunci în finală va înfrunta învingătoarea dintre Georgia și Luxemburg, gazda urmând să fie decisă prin tragere la sorți. Semifinalele vor avea loc pe 21 martie, iar finala pe 26 martie, anul viitor.

Cum a evoluat numărul de echipe la un turneu final de CE

PerioadăNumăr participante 
1960-19764 
1980-19928 
1996-201216 
2016-203224 

VIDEO Euro 2024 - Calificări » Match Preview România - Elveția

Cineva să-l trezească! Premierul Ciolacu, gafă de proporții în cantonamentul naționalei: „La 5 ani după Revoluție, n-am mai avut fotbal”
ROMÂNIA
Cineva să-l trezească! Premierul Ciolacu, gafă de proporții în cantonamentul naționalei: „La 5 ani după Revoluție, n-am mai avut fotbal”
GSP a „calculat” norocul pe care România l-a avut în preliminariile Euro: pe ce loc eram dacă s-ar fi respectat realitatea din teren
EURO 2024
GSP a „calculat” norocul pe care România l-a avut în preliminariile Euro: pe ce loc eram dacă s-ar fi respectat realitatea din teren

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (48)
alexiosas
alexiosas  •  22 Noiembrie 2023, 20:48
Postat de jazzumbo pe 21 Noiembrie 2023, 23:14

Nici Israel nu e în Europa, iar Turcia are peste 80% din teritoriu în Asia. Dar UEFA e interesată de bani şi sponsori, nu de geografie.

Kazahstan are 15% din teritoriu in Europa iar Turcia numai 3% (deci 97% in Asia)

alexiosas
alexiosas  •  22 Noiembrie 2023, 20:45
Postat de Salient pe 21 Noiembrie 2023, 18:30

Nu ai dreptate, domnule Lucescu. O mica portione din Kazahstan se afla in Europa, care ii da dreptul sa aiba reprezentare fotbalistica pe continent, la fel ca si Turcia. Singura tara care nu aparine geografic Europei e Israel, a carei echipe joaca in Europa din motive politice si de siguranta a jucatorilor.

portiunea aia mica e 15% in comparatie cu "europeana" Turcie care are doar 3% din teritoriu in Europa

nautilus
nautilus  •  22 Noiembrie 2023, 11:21

gsp.uleee.....de ce cenzurați comentariile?!?

Vezi toate comentariile (48)
Comentează