INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  BARAJ EURO 2024

Tragedia vieții posibilului nostru adversar la Euro: bunicul i-a ucis tatăl, fratele mai mic a murit în accident, mama a fost răpusă de boală. „E greu să mai supraviețuiești”

Savo Milosevic speră să califice Bosnia la Euro 2024 Foto: Imago
Savo Milosevic speră să califice Bosnia la Euro 2024 Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 20 martie 2024 15:07 / Actualizat miercuri, 20 martie 2024 17:02

Savo Milosevic, 50 de ani, legendarul atacant sârb, acum selecționerul Bosniei, și-a pierdut mama lovită de maladie, tatăl ucis de bunic, unchiul și fratele în accidente rutiere. „E greu să supraviețuiești după tot ce s-a întâmplat". A rămas puternic afectat, dar a supraviețuit. ♦ Și joi înfruntă Ucraina în semifinalele barajului pentru Euro 2024. Speră să califice Bosnia și să joace contra României la turneul final.

Savo Milosevic a fost unul dintre marii atacanți sârbi. Înalt, puternic, un luptător cu o „rachetă" lansată mereu de piciorul stâng, excelent și în confruntările aeriene, vârful cu gulerul tricoului ridicat după modelul Eric Cantona a debutat la Partizan Belgrad, a trecut în Premier League la Aston Villa, a jucat puțin în Italia la Parma și mult în Spania la Zaragoza, Espanyol, Celta și Osasuna, înainte de a se retrage la Rubin Kazan, în Rusia.

A jucat 14 ani la națională pentru Iugoslavia și Serbia, marcând 37 de goluri în 102 selecții. Vârful carierei internaționale a fost în 2000, când a cucerit titlul de golgheter la Euro 2000, cinci reușite la fel ca olandezul Patrick Kluivert. A înscris în fiecare din cele patru meciuri. În acel an, a fost nominalizat pentru Balonul de Aur.

Savo Milosevic e selecționerul „dragonilor" de o jumătate de an

S-a retras în 2008, la 35 de ani, devenind antrenor mult mai târziu. Partizan, echipa startului său în fotbal, a fost prima experiență, în 2019. Nu a rezistat mult, doar un an și jumătate. La Olimpija Ljubljana a rămas și mai puțin, patru luni.

Selecționerul Bosniei e din 29 septembrie 2023, al treilea tehnician al bosniacilor în 2023, după Faruk Hadzibegic și Meho Kodro. Savo are dublă cetățenie, sârbă și bosniacă, iar faptul că s-a născut la Bijeljina, pe teritoriul actual al Bosniei, a fost la fel de important.

Nu are însă nici el un palmares prea bun la „Zmajevi" („dragonii"): patru partide, o singură victorie, trei înfrângeri.

Bunicul lui Savo Milosevic i-a împușcat tatăl. Unul a murit în ambulanță, altul în închisoare

Milosevic a suferit mult în viață, tragediile l-au lovit în plin, una după alta, toate în familie, drame care l-au traumatizat, afectându-l o lungă perioadă.

Pe 11 iunie 2011, o ceartă între tatăl și bunicul lui s-a încheiat înfiorător în casa din Glavicice. În culmea furiei, Savo (jucătorul fusese botezat după bunic), 83 de ani atunci, a luat pușca, o Zastava M48, și l-a împușcat în piept pe Stevan, care avea 58 de ani. Părintele fotbalistului a murit în ambulanță, în drum spre spital. Bătrânul Savo s-a stins un an mai târziu, în închisoare.

Savo Milosevic: „Durerea va rămâne adânc în sufletul meu, nu va trece niciodată"

În 2013, Milosevic a mai primit o veste cruntă. Fratele mai mic, Andrija, 38 de ani, a pierdut controlul mașinii și s-a izbit de un tir, pierzându-și viața. În 2014, a decedat și unchiul său, zdrobit de propriul tractor, potrivit site-ului Tribuna.

Tragedia vieții posibilului nostru adversar la Euro: bunicul i-a ucis tatăl, fratele mai mic a murit în accident, mama a fost răpusă de boală. „E greu să mai supraviețuiești”
Savo Milosevic, fantasticul atacant sârb cu gulerul ridicat, la Euro 2000, în „sfertul” cu Olanda (1-6) Foto: Imago

Mama lui Savo decedase cu mult timp înainte, în 2000. În anul în care el a fost golgheterul Euro, cancerul i-a ucis părintele.

„Când aveam 27 de ani, mi-a murit mama. La 37, bunicul l-a omorât pe tatal. La 39, mi-a dispărut fratele într-un accident rutier. E greu să supraviețuiești după tot ce s-a întâmplat", s-a plâns Milo la un moment dat.

„Durerea va rămâne adânc în sufletul meu, nu va trece niciodată. Mă va afecta pentru totdeauna. Am învățat să trăiesc cu aceste probleme. Ce ar fi trebuit să fac? Să dispar? Să nu mai încerc să-mi împlinesc visurile?".

Savo Milosevic a fost coleg cu Rebrov. Campionii Rusiei la Kazan

Savo speră să califice Bosnia lui Dzeko și Pjanic la Euro 2024, chiar dacă are un adversar tare joi în semifinalele barajului, Ucraina. Nu renunță la luptă. „Ucraina e văzută drept mare favorită. Nouă nu ni se dă nicio șansă. Vom vedea ce va fi", a afirmat el. Ca un avertisment.

Îl cunoaște bine pe Serhi Rebrov. Au fost colegi la Rubin Kazan, pe ultimii metri ai carierei lui. Au cucerit împreună titlul de campioni în Rusia, în 2008. Acum sunt rivali, față în față. Învingătorul va înfrunta Israel sau Islanda în finala play-off-ului pentru un loc împotriva României la Euro.

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Acționarul de forță al lui Manchester United, Sir Jim Ratcliffe: „Nu e inteligent să-l iei pe Mbappe
ANGLIA
Acționarul de forță al lui Manchester United, Sir Jim Ratcliffe: „Nu e inteligent să-l iei pe Mbappe" + A decis viitorul antrenor
Poveștile dramatice ale legendei » Trimis forțat în armată. Alergie la iarbă. Van Gaal nu l-a vrut și haosul Barcelona
FINLANDA
Poveștile dramatice ale legendei » Trimis forțat în armată. Alergie la iarbă. Van Gaal nu l-a vrut și haosul Barcelona

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează