INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SCANDAL UCL

Rasism sau „doar o remarcă neinspirată”? GSP deschide dezbaterea. Opinia unui specialist + detaliu important: pe bancă mai erau doi jucatori de culoare

Sebastian Colțescu, contrat de Demba Ba, foto: Guliver/gettyimages
Sebastian Colțescu, contrat de Demba Ba, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 09:18 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 19:42

Sebastian Colțescu a provocat un scandal imens în PSG - Bașakșehir, când i-a spus „ăla negru” lui Pierre Webo, oficial al turcilor. UEFA a deschis o anchetă pentru rasism, mai mulți oameni din sport și de pe margine au comentat contra acestei poziții, iar rețelele de socializare au explodat. 

  • Cristi Balaj crede că „negru” e folosit de Colțescu doar pentru a identifica persoana de pe banca turcilor. La fel, MM Stoica sau Mircea Badea, realizatorul TV care spune că „să spui cuiva negru e o inablitate, dar nu rasism”;
  • Argumentul celor de mai sus este că arbitrul a vrut sa identifice o persoană de culoare între alti 10 albi”. O relatare inexacta, pentru că pe banca turcilor mai erau încă doi fotbaliști de culoare (Demba Ba și Bolingoli), nu era doar Webo și, deci, nu putea fi identificat exclusiv prin culoarea pielii;
  • De cealaltă parte, Theodor Jumătate, șeful departamentului de Fotbal Internațional de la GSP, vede în cuvintele lui Colțescu un reducționism. Arbitrul român îl reduce pe oficialul turc la culoarea sa, nu îl mai tratează ca om;
  • Din zecile de opinii care au circulat pe net, cum putem înțelege cu adevărat vorbele lui Colțescu?

Raluca Toma, cercetător MRC: „În fața arbitrului trebuie să fii un individ sau un membru al echipei tale, nu un negru”

Raluca Toma este cercetător la Median Research Centre, o organizație non-profit de cercetare, care deține platforma OpenPolitics.ro. GSP i-a cerut să analizeze vorbele lui Colțescu:

„Aici problema nu a fost una de limbaj, adică ceva de-a face cu termenul folosit pentru referirea la un grup. Problema e că a apărut brusc o referire la culoare, care a făcut arbitrajul să-și piardă dintr-o dată credibilitatea (și deci autoritatea). Prin urmare, chiar dacă „negru” e un termen folosit fără conotație negativă în română în general, chiar dacă tot ce a vrut să facă arbitrul era să identifice o persoană (ca și cum ar fi zis „that black guy” în engleză), asta nu înseamnă că reacția celor de pe teren a fost complet nefondată. Arbitrul – de la care ne așteptăm se uite la cum joci nu la ce culoare ai – s-a referit la un om nu după nume sau echipă ci după culoare. 

În fața arbitrului vrei să fii un individ sau un membru al echipei tale, nu „un negru”. Și chiar și în alte contexte, e o regulă nescrisă că nu ne referim la oameni după culoarea, rasa ori etnia lor dacă nu e absolut necesar să facem asta.  În plus, sportivii de culoare se confruntă frecvent cu scandări rasiste și alte tipuri de tratament lipsit de respect și că aceștia au vorbit din ce în ce mai mult despre asta. În sensul ăsta, mi se pare foarte important ce zic jucătorii în momentul ăla: „vrem puțin respect!”

Deci povestea asta nu ar trebui să fie un referendum asupra unui cuvânt sau altuia, ci o continuare a discuției despre așteptarea perfect rezonabilă a sportivilor – de orice culoare ori naționalitate – de a fi tratați cu respect în primul rând și a nu fi reduși la culoarea sau originea lor”. 

Citește și alte știri despre scandalul provocat de Sebastian Colțescu:

VIDEO Dialog aprins între Thomas Tuchel și un jucător al lui Istanbul Basaksehir: „L-ai auzit să spună asta? Calmează-te” vs. „A recunoscut!”

Rio Ferdinand laudă reacția jucătorilor: „Bașakșehir și PSG au făcut un pas în direcția corectă, au arătat unitate”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (149)
mapsi77
mapsi77  •  18 Decembrie 2020, 23:03
Postat de maddad pe 12 Decembrie 2020, 11:05

Penibil esti tu. Si pentru ca esti limitat in gandire, si pentru ca ai un lexic redus, si pentru ca reprezinti tot ce poate fi mai urat la acest popor. Nici nu mai intru in discutia semantica. Ideea e ca daca cineva se simte jignit de o afirmatie, trebuie sa îi respecti dreptul de a nu îl numi in acel fel. Cat despre nedumerirea ta de român autentic, fără școala, fără educatie, fara cultura, fara standarde morale elevate, iata cateva exemple, ipotetice, caci nu am fost de față: cel din dreapta, acela cu pantofi verzi, cel cu tricou Adisas/Nike, Gucci, cel care gesticuleaza nervos etc. Limba română are suficiente cuvinte pentru a descrie exact o situatie, o *** fara a face rwferiri rasiste. Pentru asta trebuie doar sa fi fost la scoala, ceea ce nu pare a fi cazul tau.

Iegzista vrun-ul mai prost ca madman p.aici? Nu cred. Daca nai copi nici sa nu faci.

maddad
maddad  •  17 Decembrie 2020, 14:52

Te vad foarte revoltat si ma jignesti gratuit. Ca sa vezi cat de lupsit de inteligenta esti, joaca "sokoban", cel mai genial joc de inteligenta care a fost creat vreodata, si vezi la cel nivel piti sa ajungi, desi cred ca bu esti in stare nici macar sa treci de nivelul unu. Descarca-l din google play si verifica-ti intelugenta, roman inteligent ce esti

maddad
maddad  •  17 Decembrie 2020, 14:30
Postat de maddad pe 17 Decembrie 2020, 14:26

Nu eu am stabilit, ci s-au facut studii. Doua, chiar. In ambele, romanii au avut cel mai mic IQ, respectiv sctiv 93, iar cel mai mare, 191,l au avut nemtii, deloc surprinzator. Am observat, de a lungul vietii ca, de cate ori vorbesc de slaba inteligenta a poporului roman sunt contrazis doar de cei... cu o slaba inteligenta, care se simt jigniti la modul colectiv. Daca erau cu adevarat inteligenti, ar fi stiut ca romanii nu sunt nicu inteligenti, nici culti, nici educati. Eu, de exemplu, am obtinut cel mai bun rezultat la ub test de inteligenta de 127. Cum as putea fi altfel decat scarbut de un popor care are IQ ul mediu de 93,iar media e formata si prin insumarea IQ ului celor zece la suta oameni inteligenți dintre romani. Daca ne rsportam la restul de 90 la suta, axestia sunt la limita oligofreniei. Daca te simti jignit, inseamna ca stii din ce categorie faci parte.

Ca sa nu îi facem mai destepti pe nemti decat sunt, IQ mediu al lor e 101,nu 191,cum a aparut din greseala. Era imposibil avand in vedere ca peste 150 atingi genialitatea.

Vezi toate comentariile (149)
Comentează