INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  UEFA

UEFA a votat legi incredibile pentru cupele europene! Ce se întâmplă dacă un club nu poate intra într-o țară sau un jucător e pozitiv + de ce România e avantajată

CFR Cluj va juca din nou în preliminariile UCL // FOTO: Guliver/GettyImages
CFR Cluj va juca din nou în preliminariile UCL // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , , , - Publicat joi, 06 august 2020 10:12 / Actualizat joi, 06 august 2020 10:46

UEFA a stabilit protocolul meciurilor continentale: dacă o echipă nu are voie să intre într-o anumită țară, atunci gazda trebuie să găsească o locație neutră unde să se joace, altfel va pierde la „masa verde”, în vreme ce un club trebuie să aibă un număr minim de 13 jucători pentru a putea disputa o confruntare.

Campionatele din întreaga Europă s-au terminat, pe teren sau la "masa verde", iar din acest moment întreaga atenție și miză se vor muta pe cupele europene. Care își vor păstra formatul aproape în totalitate, inclusiv numărul tururilor preliminare înainte de faza grupelor. Singura modificare este că, în afara play-off-ului de Champions League, toate celelalte tururi preliminare, în ambele competiții, inclusiv barajul de Europa League, se vor disputa într-o manșă unică, iar gazda va fi desemnată prin tragere la sorți.

Cupele europene din acest an vor avea reguli extrem de stricte, iar UEFA a stabilit în cele mai mici detalii modalitățile prin care jocurile se vor putea disputa, ținând cont de toată influența negativă a pandemiei cu coronavirus. Gazeta Sporturilor atrăgea atenția într-un articol publicat în urmă cu două săptămâni despre riscul pe care cluburile, inclusiv cele din România, le vor avea în privința călătoriei în anumite țări, unde autoritățile au impus restricții totale, unele chiar și pentru delegații sportive.

UEFA a avut mai multe ședințe în care a analizat situația și a ajuns la concluzia că nu poate interveni și nici solicita fiecărui stat în parte, care impune restricții de acces pentru anumite țări, să facă excepții pentru cluburile de fotbal. Și UEFA nu-și va asuma desfășurarea partidelor, sarcină care va cădea doar pe umerii echipelor.

CAPITOLUL MECIURI

PASUL 1: restricțiile țărilor

  • înainte de fiecare tragere la sorți, UEFA va publica o listă cu toate restricțiile de călătorie cunoscute între țări, inclusiv închiderea frontierelor și cerințele de carantină. Până la ora 24:00, cu două zile înainte de tragerea la sorți, după consultarea asociațiilor naționale și a autorităților naționale, cluburile gazdă sunt obligate să informeze în scris administrația UEFA dacă restricțiile cunoscute sunt încă aplicabile sau dacă autoritățile au impus noi restricții care pot bloca circulația cluburilor. În lipsa informațiilor din partea clubului în cauză, lista publicată de UEFA va fi considerată finală.

PASUL 2: prima speță în care se aplică 0-3

  • în cazul în care un club nu informează administrația UEFA, până la ora 24:00, cu două zile înainte de tragerea la sorți, despre orice restricții care pot afecta organizarea meciului, altele decât cele publicate de UEFA și, prin urmare, dacă meciul nu poate avea loc, clubul în cauză va fi responsabil, iar UEFA îl va sancționa cu pierderea meciului cu 0-3.

PASUL 3: unde se joacă meciurile

  • La 24 de ore după tragerea la sorți, se vor aplica următoarele dispoziții:
  •  în cazul în care meciul nu este supus nici unei restricții, clubul gazdă trebuie să confirme în scris administrației UEFA, dar și adversarei, locul de desfășurare, data și ora începerii meciului.
  • în cazul în care autoritățile naționale din țara clubului desemnat să fie gazdă impun restricții pentru echipa oaspete, atunci clubul gazdă e obligat să ofere o altă locație de desfășurare, care poate fi într-o țară neutră (obligatoriu pe teritoriul Europei), cu condiția ca meciul să se poată desfășura acolo fără restricții aplicabile ambelor cluburi.
  • dacă echipa gazdă nu are posibilitatea de a găsi o altă locație, UEFA va lua o decizie finală privind locul de disputare, dar clubul gazdă va rămâne responsabil pentru organizarea meciului, iar cele două cluburi vor împărți costurile aferente în mod egal.

PASUL 4: a doua speță în care se aplică 0-3

  • dacă clubul gazdă își asumă organizarea, dar nu reușește să ofere un stadion de înlocuire adecvat, atunci este considerat responsabil pentru nedisputarea meciului, iar UEFA va decide meci pierdut pentru clubul gazdă cu 0-3.
  • dacă unul dintre cele două cluburi refuză să participe la un meci a cărui locație a fost decisă de UEFA va pierde meciul cu 0-3.

PASUL 5: cluburile pot refuza să fie gazdă

  • după tragerea la sorți, un club poate, sub rezerva aprobării UEFA, să propună inversarea locului de disputare cu al adversarei.

PASUL 6: a treia speță de 0-3: restricțiile care apar după dead-line-ul UEFA

  • orice restricții impuse de autoritățile naționale după termenul de informare pe care cluburile îl au către UEFA nu vor mai fi luate în considerare, iar clubul ale cărui autorități naționale au impus restricții din cauza cărora nu se va putea juca meciul va fi răspunzător și va pierde cu 0-3.

PASUL 7: ce cluburi vor fi excluse

  • dacă în oricare dintre cazurile de mai sus ambele echipe refuză să joace sau sunt ambele responsabile pentru nedisputarea unui meci, UEFA va lua decizia de a le exclude din prezenta ediție de UCL și UEL.

VIDEO Match preview City - Real Madrid: revine spectacolul Ligii Campionilor

Când intră în joc cluburile din România

  • CFR Cluj; 18/19 august, turul 1 Champions League
  • FCSB: 27 august,  turul 1 Europa League
  • Craiova: 27 august turul, 1 Europa League
  • Botoșani: 27 august, turul 1 Europa League

România e avantajată

Cel puțin în acest moment, echipele din România care vor lua startul în preliminarii, CFR, FCSB, Craiova și Botoșani, sunt puțin expuse. Chiar dacă România are pe listă câteva țări, Armenia, Luxemburg, Muntenegru, Moldova, Rusia, Serbia, ai căror cetățeni nu pot să intre pe teritoriul țării noastre fără a fi carantinați 14 zile, există pentru toate excepția că delegațiile sportive oficiale nu sunt supuse acestor restricții. Deci, pe teritoriul României poate ajunge orice formație care ar avea de susținut aici un meci european. 

În schimb, anumite țări au blocat accesul românilor sau le solicită carantinarea pentru două săptămâni: Danemarca, Belgia, Finlanda, Lituania, Irlanda, Italia, Slovacia, Slovenia, Estonia și Letonia. Dacă acestea n-ar permite intrarea nici măcar a cluburilor de fotbal, atunci formațiile noastre ar avea un avantaj: fie n-ar juca pe terenul oponentelor, fie s-ar impune la "masa verde". Alte state cer doar teste negative, ceea ce echipele vor avea conform protocolului UEFA. Aceste țări sunt: Ungaria, Austria, Grecia, Cipru, Rusia, Bosnia, Islanda. 

Autoritățile noastre își pasează răspunsurile

GSP a solicitat ieri oficial Ministerului de Externe să ofere un răspuns la întrebarea "Care dintre țările din Europa care au blocat accesul românilor sau le cer să fie carantinați 14 zile exclud de la aceste restricții delegațiile sportive, adică echipele de fotbal?". Răspunsul MAE a fost unul extrem de prompt, însă a sunat așa: „Adresați-vă Ministerului Tineretului și Sportului, ei trebuie să cunoască spețele legate de cluburile sportive sau cei de la Ministerul de Interne v-ar putea ajuta în acest sens". 

GSP s-a adresat și MTS, care a fost la fel de prompt în a avea replică, dar a procedat la fel: „În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră referitoare la măsurile pe care trebuie să le respecte o delegație sportivă oficială care călătorește în Europa, instituția publică cea mai în măsură să ofere informații este Ministerul Afacerilor Interne". Gazeta a făcut o solicitare oficială și către ministerul condus de Marcel Vela, de unde n-a primit niciun fel de răspuns.

CAPITOLUL JUCĂTORI

1. Cine e pozitiv iese din joc

  • dacă unul sau mai mulți oficiali ai clubului sunt pozitivi cu Covid-19 la testarea din cadrul Protocolului "UEFA Return to Play", atunci meciul va continua așa cum a fost programat, iar autoritățile statului clubului gazdă sau ale locației care găzduiește meciul nu solicită un număr mare de jucători sau chiar întreaga echipă pentru a fi băgată în carantină.

2. Numărul minim de jucători

  • orice club poate disputa un meci în cazul în care dispune pe foaia de joc de cel puțin 13 jucători, dintre care obligatoriu unul trebuie să fie portar.
  • atunci când un club nu are disponibili cel puțin 13 jucători sau niciun portar, UEFA poate aproba reprogramarea cu condiția ca autoritățile naționale să efectueze alte teste astfel încât un număr suficient de jucători să poată participa la meci.
  • un club care nu dispune de 13 jucători poate suplimenta lotul cu jucători care n-au fost înregistrați la UEFA în lotul inițial, dar care să fie sub contract cu clubul și să aibă teste negative conform testării din cadrul Protocolului "UEFA Return to Play"

3. Cine pierde cu 0-3

  • în cazul în care este imposibil de reprogramat un meci, clubul care nu poate juca va fi responsabil și UEFA va decide că va pierde cu 0-3

CAPITOLUL ARBITRI

1. Poate arbitra un arbitru local

  • dacă unul dintre arbitrii care fac parte din brigadă este testat pozitiv, UEFA poate, în mod excepțional, să numească un înlocuitor care poate avea aceeași naționalitate ca și unul dintre cluburi și poate fi chiar dintre cei care nu se află pe lista FIFA

Cum se decid calificările la „masa verde"

UEFA ia în calcul inclusiv scenariul în care nu toate meciurile se vor putea disputa pe teren, pâna la startul grupelor. Aici, forul de la Nyon nu anunță o procedură clară, ci specifică doar că "dacă, din orice motiv, faza de calificare și / sau play-off-urile nu pot fi finalizate, Comitetul Executiv UEFA va decide cu privire la principiile care reglementează calificarea cluburilor pentru grupe".

Citește mai multe știri despre echipele românești în cupele europene: 

CFR Cluj în preliminariile Ligii Campionilor » Cum arată traseul spre grupe: adversari infernali + program încărcat

Dramă pentru FCSB: grupele Europa League se blochează!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
cneius
cneius  •  06 August 2020, 14:42
Postat de Danezul Gramada pe 06 August 2020, 14:05

Dinamo tot în pregătiri pt CL e? Durează mult, din 2002 și încă nu sau pregătit. Noroc de Burleanu ca se pregăteau acum de revanșa cu Csiksereda.

Faaaain ! :)))

pompescu
pompescu  •  06 August 2020, 14:38
Postat de Eugen Iustin pe 06 August 2020, 12:56

La cum se modifică la noi regulamentele, Dinamo are șanse să joace direct în grupele CL.

IQ 45

vladutz13
vladutz13  •  06 August 2020, 14:12

Vedeti? Reguli clare, au stat si au gandit scenarii si solutii.... la noi s-a dat drumul la campionat fara sa se gandeasca la nimic.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează