INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  UEFA

Boom în cupele europene! UEFA și ECA plănuiesc 3 divizii în Europa în viitorul apropiat! Cu retrogradări și promovări între ele

UEFA și ECA plănuiesc 3 divizii în Europa în viitorul apropiat. Foto: Imago Images
UEFA și ECA plănuiesc 3 divizii în Europa în viitorul apropiat. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 02 octombrie 2023 13:42 / Actualizat luni, 02 octombrie 2023 13:59

Speriate de proiectul secesionist al Super Ligii Europei, din 2022, UEFA și Asociația cluburilor continentale (ECA) au transformat Champions League, Europa League și Conference League pentru 2024-2027, dar vor să schimbe total competițiile intercluburi europene în viitorul apropiat: trei mari campionate, cu retrogradări și promovări între ele.

Anul trecut, în aprilie, Florentino Perez, Joan Laporta și Andrea Agnelli, liderii lui Real Madrid, Barcelona și Juventus, sprijiniți de patronii și președinții altor nouă cluburi mari din Anglia, Spania și Italia, au anunțat la miezul nopții noul proiect care să combată Champions League și UEFA.

GSP are raportul » 5 cauze principale pentru startul catastrofal al lui Dinamo
DINAMO
GSP are raportul » 5 cauze principale pentru startul catastrofal al lui Dinamo

Super Liga „celor 12 puteri” a ținut doar 48 de ore

Super Liga Europei (SLE) era inițial o competiție exclusivistă, blindată, dedicată numai puterilor continentale, o întrecere paralelă cu campionatele naționale, cu principalele echipe având locurile asigurate. Doar ultimele locuri ieșeau din joc, fiind înlocuite cu alte formații în acel sezon.

Dar planul a durat numai 48 de ore. Răspunsul UEFA, al Asociației Cluburilor Europene (ECA) și mai ales al fanilor a blocat Super Liga când de-abia fusese anunțată. În fața unei presiuni extraordinare, nouă din cele 12 grupări au abandonat SLE. Florentino Perez se luptă acum singur să o țină în viață la tribunale.

În Europa se joacă după „sistemul elvețian” de anul viitor

Forțată de revolta cluburilor importante, de ideea secesionistă, UEFA a transformat Liga Campionilor. Începând cu stagiunea viitoare, Champions League va fi cu totul schimbată.

Cu 36 de participante în loc de 32, ca în prezent. Faza grupelor va fi înlocuită cu „sistemul elvețian”, fiecare echipă urmând să aibă opt adversare diferite în prima parte a turneului. La sfârșit, se va realiza un clasament general, care va decide calificatele direct în „optimi” și pe cele care vor trebui să dispute întâi „16-imile”.

Și celelalte două competiții, Europa și Conference League, se vor juca după modelul noii Champions League.

UEFA și ECA plănuiesc 3 divizii în Europa în viitorul apropiat

UEFA ar putea modifica însă și acest proiect. Jurnalistul spaniol Alfredo Relano, fost director al cotidianului AS, a dezvăluit în El Pais ceea ce plănuiesc în secret forul de la Nyon și ECA.

Încă temându-se de o altă revoluție a marilor forțe, UEFA ar avea de gând să împartă cluburile în trei divizii continentale, ca niște campionate, la finalul cărora s-ar retrograda și promova între ele:

  • Super League (un nume identic cu cel al secesioniștilor din 2022).
  • Europa League
  • Aspirant League

Trei divizii de câte 18 echipe, cu 34 de etape

Plan discutat, susține Relano, și la ultima reuniune la care au participat liderii UEFA și ECA, luna trecută. Ar fi vorba de trei divizii de câte 18 echipe. Între Super League și Europa League ar fi două locuri de retrogradare-promovare, între Europa și Aspirant League ar fi patru!

Cum actualul plan, cu „sistemul elvețian", este stabilit pentru perioada 2024-2027, schimbarea ar putea avea loc din 2027.

Problema e calendarul, cu cele 34 de etape! Va fi dificil de găsit spațiu atât de mult simultan cu întrecerile naționale. Marca scrie că, la sfârșitul lunii octombrie, Comitetul Executiv UEFA ar putea discuta și despre acest subiect. Esențial pentru viitorul fotbalului european. 

Citește și:

Cel mai bun start de sezon în Italia pentru Dennis Man, ales omul meciului câștigat de Parma la Cremona

Barcelona își ia măsuri » Clauză monstruoasă pentru giuvaerul de doar 16 ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
iameldia
iameldia  •  02 Octombrie 2023, 15:58
Postat de romeverest pe 02 Octombrie 2023, 15:00

Este clar….nici nepotii pipereanului nu vor apuca sa o vada pe Fcsb in Super League sau Europa League !!

ciudat comment tinand cont ca Steaua a fost ultima care a jucat in grupele ucl si am jucat in europea league pana ne-a venit rau. dar ok. la fel ati spus si in 2004 si 2005. iar in 2006 Steaua a jucat in grupele ucl.

Dino
Dino  •  02 Octombrie 2023, 15:56
Postat de Cristyan71 pe 02 Octombrie 2023, 14:55

Dar o minte luminata de la UEFA se mai gândește la sănătatea jucatorilor?!?. Si asade câțiva ani e foarte aglomerat calendarul cu acea competitie fără sens numita Liga Națiunilor,mai si bagam câteva zeci de meciuri în plus pe an?!?. Sau o sa se ajungă ca un club de fotbal sa aibe 50 de jucatori in lot ca sa poată duce atâtea meciuri........ Ăștia nu o sa se învețe minte pana Doamne-Fereste o sa moara vreun jucător pe teren din cauza suprasolicitării........

Pana cand nu o pateste un jucator important nimeni nu o sa zica nimic. Daca era Messi sau Ronaldo si lesinau pe teren? Asa pe astia de nu-i stie nimeni o baga pe aia "problemele nu au fost depistate la vizita medicala" sau "juca pe semnatura"

golombioschi
golombioschi  •  02 Octombrie 2023, 15:40

Sa-l faca pe tari, la nivel mondial si pe sistemul cu 16 echipe 30 de etape si 4 la retrogradare directa, 4 serii de liga 2, 16 serii de liga3,divizia C, dispuse geografic.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează