INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  BOLONI LA 70 DE ANI

VIDEO Gazeta l-a vizitat pe Loți în Franța la aniversarea a 70 de ani » Cum se descrie antrenorul lui Metz: „Omul Boloni este fenomenal!”

Ladislau Boloni în loja de unde o conduce pe FC Metz la meciurile de pe Stade Saint-Symphorien
Ladislau Boloni în loja de unde o conduce pe FC Metz la meciurile de pe Stade Saint-Symphorien

Articol de , - Publicat luni, 13 martie 2023 07:00 / Actualizat luni, 13 martie 2023 10:56

Gazeta l-a vizitat, la Metz, pe Loți Boloni, care a împlinit sâmbătă 70 de ani. Am descoperit un antrenor care, după aproape trei decenii de carieră, este la fel de dedicat fotbalului și plin de energie. Nimeni nu-l putea descrie mai bine decât a făcut-o el.

Ladislau Boloni a sărbătorit 70 de ani pe 11 martie și intrat în categoria restrânsă a antrenorilor români septuagenari. În acest grup se mai află doar Mircea Lucescu (77), care activează la Dinamo Kiev, și defuncții Nicolae Dumitrescu și Florin Halagian. Dumitrescu avea 73 de ani când a pregătit-o pe UTA, în 1994, iar Halagian a stat pe banca Gloriei Bistrița la 72 de ani, în 2011. 

O echipă a Gazetei Sporturilor l-a vizitat pe Loți Boloni la Metz, oraș cu peste 100.000 de locuitori, situat în nord-estul Franței. Tehnicianul român a preluat formația locală în vara anului trecut, după ce a retrogradat în Ligue 2, și încearcă să o readucă pe prima scenă. Practic, Boloni a revenit în regiunea Lorraine, la 50 de kilometri de Nancy, acolo unde și-a început cariera de antrenor în urmă cu aproape trei decenii, tot în Ligue 2.

Boloni a primit o scrisoare din partea lui Viktor Orban: „Maestre, permite-mi să mă alătur!”
ANIVERSARE
Boloni a primit o scrisoare din partea lui Viktor Orban: „Maestre, permite-mi să mă alătur!”

Ladislau Boloni: „Iau doar pastile pentru tensiune”

Fostul selecționer al României, campion în Portugalia și Belgia, nu-și arată deloc vârsta. Doar părul nins îl trădează. Are încă un tonus și o motivație nemaipomenite. Plus o formă fizică remarcabilă, pe care și-o întreține jucând tenis de câmp de câte ori prinde ocazia.

„Omul Boloni este fenomenal!”, se descrie Loți, cu zâmbetul pe buze. „Slavă Domnului, sunt bine! N-am treabă cu medicii. Bat în lemn (își dă cu pumnul în cap și râde). Iau doar pastile pentru tensiunea arterială. În rest, fac sport când pot și îmi trăiesc viața pe care am trăit-o tot timpul”, explică Loți.

Delmotte, omul de încredere al lui Boloni

La antrenamentele echipei, Boloni este la fel cum îl știm de atâția ani. Foarte implicat, extrem de meticulos. Dimineața, el ajunge la cantonament la 9:00, cu o oră și jumătate înainte să iasă cu băieții pe teren. Face 20 de minute cu mașina de acasă, din centrul orașului Metz, până la baza Frescaty, situată în comuna Marly.

Ia micul dejun împreună cu jucătorii și cu membrii staff-ului, apoi se retrage în biroul său. Acolo pune la punct ultimele detalii împreună cu secundul Christophe Delmotte (53 de ani).

Gazeta l-a vizitat pe Loți în Franța la aniversarea a 70 de ani » Cum se descrie antrenorul lui Metz: „Omul Boloni este fenomenal!”
La Metz, Boloni face planurile în biroul său, împreună cu secundul Delmotte

„Mă înțeleg foarte bine cu Delmotte, am vrut să-l iau cu mine și la alte echipe, dar nu a putut. Acum i-am spus că poate este ultimul telefon pe care i-l mai dau. E un om deosebit, simplu”, îl caracterizează Loți pe fostul fundaș stânga, triplu campion al Franței cu Lyon.

Într-o cameră alăturată, doi analiști video îi pregăteau lui Boloni sinteza pentru derby-ul cu Le Havre, din această seară. Ceilalți asistenți făceau conspecte. Între timp, jucători începuseră încălzirea pe biciclete, în sala de forță.

Boloni folosește aceleași ghete de 30 de ani

La 10:30, „Les Grenats” încep turele de alergare pe teren, cu preparatorul fizic. E al naibii de frig, 3-4 grade Celsius, iar vântul amplifică gerul. Centrul de pregătire se află într-un câmp deschis, pe locul unei foste baze aeriene militare, pe care patronul lui Metz, Bernard Serin (72 de ani), a cumpărat-o în 2018. Omul are o avere estimată la 125 de milioane de euro și are afaceri în domeniul armamentului!

Boloni se echipează corespunzător, dar fără mănuși și căciulă. Își lungește însă mânecile combinezonului pentru a-și proteja palmele. „Nu mă deranjază frigul. Rezist. Nu e plăcut, dar nu mă plâng doar pentru asta. Acasă am rezistat la dificultăți mai mari. Nici o zăpadă bună nu e”, se amuză Boloni, care folosește același model de ghete de acum 30 de ani, Adidas Copa Mundial. „Sunt cele mai bune și astăzi. Mai am în «magazie» trei perechi”.

Boloni, exigent cu tinerii

Loți lucrează cot la cot cu secundul Delmotte. Pun și adună împreună copetele pe iarbă, pregătesc mingile pentru ce urmează. Cu fluierul și cu cronometrul agățate de gât, nelipsitele accesorii, Loți se bagă între fotbaliști. Fluieră și dă comenzi scurte: „Simplu! Control, pas! Allez, allez! Oui, jouez! Bien, jouez!”.

Boloni ridică vocea când Joseph N'Duquidi, 18 ani, unul dintre juniorii promovați din propria academie, greșește o minge simplă. „Nu am jucători ca Ronaldo, Quaresma sau Varane. Dar sunt câțiva care, cu o exigență mai ridicată, cu un control și antrenamente mai dure și mai grele din punct de vedere mintal, pot deveni utili”, explică Boloni.

Covrigi calzi pentru soție

La 12:30, Loți a pus capăt antrenamentului: „C'est fini!”. Dar ziua nu e gata. Urmează masa de prânz și alte câteva ședințe. Boloni a părăsit baza în jurul orei 15:00. Cum s-a urcat în mașină, a pus mâna pe telefon și și-a sunat mama, în vârstă de 92 de ani, aflată la Budapesta.

„O sun în fiecare zi, de mai multe ori, să știu cum se simte”, spune antrenorul. În drum spre casă, Loți a oprit la un magazin de panificație. A stat la rând și a cumpărat o pâine și câțiva covrigi calzi, pentru soția lui, Klara. „Îi plac foarte mult”, a explicat Boloni.

Boloni: „N-am timp de plimbări prin oraș”

Fotbalul îi ocupă aproape tot timpul lui Boloni. Chiar dacă locuiește în centrul orașului, la câteva minute de Catedrala Saint-Étienne, o zonă foarte atractivă, Loți vede lumea mai mult din mașină. 

„Nu am timp de plimbări prin oraș. Cunosc drumul de acasă la baza de pregătire și înapoi. Metz este un oraș foarte frumos, un oraș cu care eu eram în permanentă concurență când antrenam la Nancy. Erau marile derbyuri ale Estului, Nancy - Metz. Am plâns și m-am bucurat, eram inamici, de fapt adversari. Când eram la Nancy ziceam că Nancy este mai frumos decât Metz, dar acum trebuie să recunosc, chiar dacă fata mea locuiește la Nancy, că Metz este un oraș mai dinamic”, susține tehnicianul.

Citește și alte știri despre Boloni: 

În ziua în care împlinește 70 de ani, Ladislau Boloni își amintește cum s-au pregătit steliștii pentru finala de la Sevilla: „Nu am fugit de responsabilitate. Nu am crezut că treaba s-a terminat”

Boloni, în felul lui » Editorial de Eduard Apostol: „Un maestru. Un fotbalist prodigios, un antrenor formidabil. Poate că dacă ar fi avut o altă reclamă și o echipă de PR pe măsură ar fi fost de ani buni marțea și miercurea seara în casele noastre prin intermediul Champions League.”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
godot
godot  •  13 Martie 2023, 11:45

O carieră excepțională, mare fotbalist, mare antrenor, mare caracter, mare personalitate. Un exemplu.

boribgue
boribgue  •  13 Martie 2023, 11:37

Stati sa apara comentatorii de serviciu, ba ca nu e roman, ba care parul alb, ba ca n-a facut mare lucru ca antrenor... Bravo lui ca la 70 de ani trage cu Metz la promovare, mai ales avand in vedere lotul saracit dupa retrogradarea din Ligue 1, in special pe faza defensiva. Plus ca anul asta promoveaza doar doua echipe, nu mai sunt si locurile 3-5 pentru baraj, iar Le Havre chiar are un parcurs fulminant. Mai e si Bordeaux pe acolo. E greu, dar echipa merge bine. Bravo lui. Bine ca nu l-am pus selectioner.

puscoci
puscoci  •  13 Martie 2023, 11:31

*** mai bine ii dedicati lui Boloni un articol de ziua lui, care a fost acum DOUA ZILE, ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează