OPINII  »  EDITORIAL CRISTI GEAMBAȘU

Pașaport biologic

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat sambata, 19 august 2023 10:35 / Actualizat sambata, 19 august 2023 10:38

Mai cade un pietroi din ditamai zidul Teoriei Conspirației. Pașaportul nu este pe persoană fizică, Halep Simona, România, să treci cu el granița. Este doar un cod, un număr

Așteptând verdictul în cazul Simona Halep, vă propun încă o scurtă incursiune în lumea dopingului și a controalelor doping. Nu strică să aflăm împreună niște lucruri, înainte să ne dăm cu capul de pereți că ne persecută unii și alții. Povestea e lungă, așa că astăzi ne vom limita la capitolul "Pașaport Biologic al Sportivului".

Modulul sânge, apoi modulul steroidic

"Principiul fundamental al paşaportului biologic al sportivului este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine", precizează WADA (Agenția Mondială Antidoping) pe site-ul oficial.

Mergem mai departe. Conceptul de pașaport biologic al sportivului a fost inițiat și lansat de WADA în decembrie 2009. Prima versiune conținea o abordare standardizată a variabilelor hematologice ale sportivului în detectarea dopajului sanguin (Modulul Hematologic sau "modulul sânge"). 

Ultima versiune a ghidului pașaportului biologic, aprobată în 2013, introduce un al doilea modul, respectiv "modulul steroidic", devenit operațional în 2014. Modului steroidic testează urina sportivilor în vederea urmăririi variabilelor unice ale steroizilor androgeni, devenind astfel o tehnică extrem de utilă în identificarea abuzului de steroizi androgeni anabolici.

Și laboratoarele se pot înșela?

Să reținem sintagma "monitorizează în timp", este foarte importantă! Așadar, pașaportul biologic al Simonei nu conținea date despre anumite iregularități colectate doar cu câteva luni înainte de fatidicul control de la US Open 2022. 

Adăugăm la informația asta altceva măcar la fel de important și necunoscut publicului. 

Laboratoarele care monitorizează aceste pașapoarte nu analizează niște nume de sportive, ci niște coduri. Niște numere. Pe pașaportul biologic al dublei câștigătoare de Grand Slam nu scrie "Simona Halep, România, tenis WTA". Bun, veți spune neîncrezători, și laboratoarele se pot înșela. Teoretic, da, dar cu tehnologia actuală este aproape exclus. Totuși, pentru ca o astfel de expertiză să fie ferită de eroare, în cazul unor neregularități semnalate într-un anumit pașaport un alt laborator preia analizele și repetă testele.

Pașaport biologic
Patrick Mouratoglou și Simona Halep

Oameni răi!

Obositor, nu? Poate prea tehnic pe gustul unora. Nu mai zic că o astfel de perspectivă nu servește deloc cauza bășicării patriotice care a înconjurat suspendarea (provizorie) pentru dopaj a sportivei din Constanța. Am văzut că domnul George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, s-a prins în horă și denunță o teorie a conspirației menită a o ține pe bară pe Simona cel puțin un an, ca să își justifice domnii aceia sancțiunea inițială. Oameni răi! Nici nu mă așteptam la altceva. Problema lui Cosac și a altora ca el este că oameni care au activat în sistem, mai precis la ANAD (Agenția Națională Anti Doping), spun altceva.

Mereu suplimentele alimentare

Lucruri legate de pașapoarte biologice care nu pot fi manipulate sau de faptul că WADA recomandă cu tărie sportivilor să evite suplimentele alimentare, tocmai din cauză că ulterior aceștia își construiesc apărarea pe baza contaminării lor. Vedeți eșafodajul avocaților Simonei. Persoanele evocate mai devreme nu sunt ființe imaginare, introduse în poveste de ziarist ca să-i iasă lui demonstrația. Sunt persoane cât se poate de reale, care știu despre ce vorbesc, dar care își protejează identitatea cel puțin până la luarea unui verdict. Nu e un act de curaj, dar asta e.

Ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani?

Avem însă și un nume, unul cu adevărat avizat. Întrebată de Gazeta Sporturilor în octombrie 2022 dacă date din pașaportul biologic puteau fi punctul de plecare pentru o testare țintită, Gabriela Andreiașu, directorul general al ANAD, a spus: "Nu a fost cazul Simonei". Între timp, doamna Andreiașu a devenit mult mai nuanțată în declarații, evocând chiar și un cuantum maxim al pedepsei de 4 ani pentru dopajul cu roxadustat. Au urmat apoi niște bemoluri despre cum poate fi negociată o reducere a pedepsei.

Așa că a trecut aproape neobservată informația strecurată la final de șefa ANAD. Simona și echipa ei nu mai colaborau cu agenția de doi ani pentru verificarea anumitor medicamente sau suplimente alimentare care îi erau recomandate. De diverși. De aici încolo, imaginația o poate lua razna. Lucru la fel de neproductiv ca indignarea președintelui FRT.


Comentarii (48)
gabone_sud
gabone_sud  •  05 Martie 2024, 19:37

Astăzi, 05 martie 2024, s-a demonstrat ca articolele tale despre cazul de dopaj al Simonei, n-au fost decât BALAST. Cristi Geambașu, m-ai convins ca nu ești decât un bârfitor cu aere de ziarist. “Nici nu te salut”

mogosoaia
mogosoaia  •  21 August 2023, 10:13

Halep a avut ca principal atu calitatea fizica, pe ea s-a bazat, ca in rest, nici tehnica si nici strategia nu au fost de top. Cu alura ei barbateasca si cu capacitatile fizice la fel de masculine, dadea mereu impresia ca se dopeaza, ceea ce s-a si confirmat. In rest...

REMEMBER87
REMEMBER87  •  21 August 2023, 10:01

Simona a fost ( si poate mai este !!?) un simbol ...pentru noi romanii! pentru copiii nostri care deodata au simtit bucuria de a fi mici Simone ! De aceea acceptam atit de greu ca > a jucat fals ! Ceea ce spun probele de singe si Pasaportul Biologic nu sunt inventii ! Acum toata lupta Simonei este doar una de imagine ! Ea incearca sa convinga oamenii simpli cu care se va intilni pe strada in urmatorii 100 de ani ca a fost o conspiratie ! Eu nu cred ! Ai tradat -plateste ! Chiar daca te cheama Simona Halep !

Vezi toate comentariile (48)
Comentează