OPINII  »  EDITORIAL

Cine te apără, Edi?

Articol de - Publicat marti, 11 octombrie 2022 11:16 / Actualizat marti, 11 octombrie 2022 11:24

Ionuț Radu a greșit (iar) grav, de data asta în poarta lui Cremonese. Mari speranțe, Târnovanu, Aioani, Horațiu Moldovan sau Mihai Popa se întrec în gafe. Și peste câteva luni încep preliminariile Euro 2024

Norocul are în continuare sediul social la familia Iordănescu. Să nu ne entuziasmăm însă, pentru că, de fapt, am primit un cadou otrăvit din mâinile lui Jurgen Klinsmann. Grupa noastră preliminară pentru Euro 2024 este în același timp accesibilă și periculoasă. Riscul ca România să termine mai jos de locul 2 este cât se poate de palpabil nu din cauză că Israel, Kosovo sau Belarus ar fi adversari puternici, ci pentru că sunt adversari cam de același nivel cu al nostru.

Cum ar spune intelectualii

Invers, dacă picam într-o grupă cu Italia și Anglia sau cu Olanda și Franța, luptam direct pentru locul 3, necalificant, iar dacă scoteam un egal cu vreuna dintre favorite atunci când lucrurile în clasament erau limpezi se chema că la națională se muncește cu spor și proiectul își arată primii muguri. Cum ar spune însă intelectualii, ne aflăm în plină realitate contrafactuală, adică ceva despre ce presupunem noi că va fi, dar nu avem nicio siguranță că se va întâmpla.

Copți și necopți laolaltă

Să ieșim, așadar, din imaginar și să rămânem cu picioarele pe gazon! O certitudine este că după ce ne-am îmbătat cu apă rece (expresie care a dat-o pe spate pe drăguța de Eugenie Bouchard prezentă la Transylvania Open) că talentata generație post Tătărușanu va rupe norii și porțile, de fapt nu avem un portar care să merite postul de portar al echipei naționale. 

În sezonul trecut, Horațiu Moldovan, Târnovanu, Aioani sau Mihai Popa făceau mici miracole între buturi, Ionuț Radu încă nu făcuse cadou titlul Milanului, iar Niță tot era așteptat să revină la condiția de titular.

Acum, după 13 etape de campionat, și Moldovan, și Târnovanu, și Aioani, și Mihai Popa au greșit grav, așa cum greșesc toți portarii necopți, dar și cei copți. În condițiile în care Niță pare cauză pierdută, fiindcă tot nu apără, varianta logică rămâne Ionuț Radu. Am spus logică, nu sigură.

Fatidicul minut 76

Cine te apără, Edi?

În mod normal nu te uiți la un meci Cremonese-Napoli. Sau te uiți doar dacă ești fan napoletan. Sau vrei să-l vezi pe Ionuț Radu, chiar dacă nu ești Edi Iordănescu. Lider în Serie A, Napoli a câștigat cu 4-1 la Cremona, dar gazdele, penultimele în clasament, cu 3 puncte, s-au ținut bine până în minutul 76. Ce s-a întâmplat totuși în minutul 76? S-a întâmplat că Ionuț Radu și-a calculat greșit pașii și a fost depășit de centrarea lui Mario Rui, iar "Cholito" Giovanni Simeone a înscris cu o lovitură de cap. 

La scară mai mică același scenariu la golul cu capul al lui Mathias Olivera, din minutul 90. Radu nu iese pe centrare și înlesnește sarcina atacantului.

Numai în pielea lui să nu fii!

Ne-ieșitul pe centrări este o boală cronică a portarilor români, moștenită din generație în generație. Ionuț Radu nu este decât un continuator al acestei școli, al cărei vârf de lance peste timp rămâne Florin Prunea. Nu mai explic de ce. Va deveni alt portar Ionuț Radu până în primăvara anului următor, când încep preliminariile Euro 2024? Puțin probabil

Și aici nu este vorba doar de ieșitul pe centrări, ci de acel nivel de responsabilitate care te poate face mai bun decât ești în realitate. Sunt curios cum va rezolva problema Edi Iordănescu, în condițiile în care și ceilalți traversează o perioadă gri. Aici ar urma ceva de genul "Numai în pielea lui Edi să nu fii!".

Numai noi nu ne apreciem valorile!

În locul acestui nemuritor clișeu vă propun deznodământul unui sondaj al calciocremonese.it printre suporterii lui Cremonese, care l-au preferat majoritar pe Ionuț Radu ca titular în locul lui Marco Carnesecchi, revenit după o accidentare. 58,6% contra 41,4% în favoarea lui Radu, notează digisport.ro, care preia știrea de pe siteul italian. Senza parole, cum ar zice prietenii noștri peninsulari.


Comentarii (13)
adriann_
adriann_  •  12 Octombrie 2022, 12:19

Horatiu Moldovan are fix o eroare (1, UNA) INTR-UN SEZON SI JUMATATE, timp in care a scos cel putin 15 goluri ca si facute, plus orice altceva era normal sa scoata. In orice tara in care selectia se face pe bune Horatiu era clar PRIMA optiune dupa ce Nita a iesit din calcul din cauza ca nu joaca de prea mult timp. La noi se scriu "articole" care il baga in pluton cu Târnovanu, SCOPUL FIIND EVIDENT. Rusine ma, rusine!

dobrin
dobrin  •  11 Octombrie 2022, 19:09

Edi poate sa joace si fara portar ca la handbal, pe el il apara Burleanu si Stoichita. Si taticu'.

parpalache
parpalache  •  11 Octombrie 2022, 17:48

Ce intrebare?!Cum cine il apara?!Pai cine „l-a pus”acolo!Adica jupânul din Pipera(cu mâna lu Stoichița)!Dupa ce ce mai intâi(probabil dupa scenariul lui MM),cica s-au certat și cica nu va fi ca selecționer și el la porunca jupânului!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează