OPINII  »  EDITORIAL

Complicatul drum spre Nirvana

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 17 noiembrie 2023 15:04 / Actualizat vineri, 17 noiembrie 2023 16:20

Aparțin unei minorități suspecte care își dorește să ajungem la Euro jucând și un fotbal bun. Se cam exclud lucrurile astea, nu?

Dezbatere națională. Cum trebuie să joace "băieții" contra Israelului? Defensiv sau ofensiv? Cu fundul în poartă, adică masați în așa-numita zonă roșie, sau cu fundașii la centrul terenului, stăpâni pe minge și impunând respect adversarului? 

Noroc că în jurul tău sunt și oameni responsabili, care nu au întrebări stupide, ci doar certitudini geniale. Și ești tras de mânecă. Hei, ziaristule, iar bagi bățul prin gard! Ce sunt aberațiile astea, unde ți-e patriotismul, optimismul? Băi, avea dreptate nea Piți atunci când vă acuza că săreați de bucurie la golurile ungurilor.

De neuitat sau de neratat?

Majoritatea oamenilor de fotbal optează pentru prudență. Nimic nou. Faptul este că și cei mai mulți suporteri gândesc la fel. Carevasăzică mergi la meci, dai câteva sute de lei noi pe bilete și nu aștepți să vezi ceva frumos. Something unforgettable, cum ar zice englezul. 

Nu, dom’le! Tu și ai tăi visați în secret să vedeți cum zboară din bară în bară Moldovan, cum deposedează Burcă și cum ține de minge Ianis. Scoatem egalu’, ne calificăm la Euro și de-abia atunci atingem Nirvana. 

Căci patriotismul nu are nevoie de spectacol. Nu se dă în spectacol. Calificare cu orice preț. Cum ar fi zis comuniștii, să nu precupețim niciun compromis pentru atingerea mărețului obiectiv, to’arăși!

Verdictul lui Mihalcea

Păi? Ce vrem, să jucăm frumos și să mai stăm 4 ani acasă?, s-a întrebat fostul atacant Adi Mihalcea la GSP Live. Parcă aveam alt orizont de așteptare de la un atacant. Și mai tare, antrenorul Unirii Slobozia a pronosticat că Horațiu Moldovan va fi omul meciului. 

Pentru cei foarte puțini care nu știu, Horațiu Moldovan este portarul titular al naționalei. Tot așa, pentru cei extrem de puțini care nu sunt familiarizați cu cotloanele fotbalului, atunci când ultimul apărător este omul meciului înseamnă că la poartă a fost avalanșă de atacuri ale adversarilor. Și că ai lui nu au contat în atac. Nu sună încurajator.

Nu stăm chiar așa rău

Îmi închipui că aparțin unei minorități suspecte care își dorește să mergem la Euro etalând și un joc bun în meciul decisiv cu Israel. Un fotbal care să te facă să te simți confortabil ca suporter al naționalei. Asta nu presupune nici inconștiență, nici risc inutil. Israel ne-a chinuit la București, se pregătește să o facă și la Felcsut. 

Complicatul drum spre Nirvana

Totuși, România va avea, probabil, printre titulari doi jucători din LaLiga (Ianis și Rațiu), doi din Serie A (Răzvan Marin și Drăgușin) și unul dintre cei mai în formă atacanți ai campionatului turc, Drăguș. Nu stăm atât de rău. De ce lipsa asta de încredere?

Personalitate, nu panică

Concentrare, asumare și personalitate atunci când echipa intră în posesie a fost sfatul lui Ilie Dumitrescu. Ne mai contrăm noi, dar de data asta nu l-aș contrazice. Tradus, îndemnul lui Ilie înseamnă că nu trebuie să acceptăm subordonarea. Disciplină, nu panică. Personalitate, curaj, nu disperare.

Ar fi neplăcut să ne lăsăm călăriți de o națională din zona emergentă a marelui fotbal. Nu sunt mai buni decât ai noștri, să nu le alimentăm senzația că ar fi tot cântând refrenul cu forța grupului. 

Și știți ceva? Printre altele, parcă aș miza pe nervii lui Pușcaș după ce a fost făcut pachet de presa israeliană. Sper că s-o fi enervat Pușcaș, că altfel e grav!


Comentarii (21)
florincam
florincam  •  19 Noiembrie 2023, 00:46

Am jucat bine si am obtinut calificarea!..se pare ca Puscas ti a citit editorialul!

pelicansli
pelicansli  •  19 Noiembrie 2023, 00:24
Postat de sandiego pe 18 Noiembrie 2023, 12:35

D-nule Geambasu, D-ta esti un editorialist cult, cu cunostinte in diverse domenii, dar acum cred ca dai dovata de naivitate. Norocul nostru poate fi doar din cauza, cum ai spus dealtfel, ca intalnim un adversar din zona emergenta a fotbalului si conform proverbului ca nu stii de unde sare iepurele, va sari Puscas, cel umilit. dar daca citesti numele componentilor lotului, de la aparare in sus, e tristete. Majoritatea jucatori de statura mica, fara forta fizica deosebita, jucatori de serie B, sau rezerve la echipele lor sau titulari la echipe din campionate slabe. De la cine atata spectacol? Si daca le-ar iesi totusi de data asta, daca nu ai de unde si nu ai nici selectioner, cate spectacole am mai vedea la Europene? Poate spectacolele altora.

Ai intuit de unde sare iepurele, felicitări!

pelicansli
pelicansli  •  19 Noiembrie 2023, 00:23

Ei uite ca avurăm o abordare ofensivă, pe care puțini o intuiau, inclusiv autorul articolului care a jucat la alibi. Felicitări, Edi, felicitări echipei. Felicitări, România!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează