OPINII  »  EDITORIAL

Tsoumou, de ce nu?

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat joi, 09 noiembrie 2023 17:14 / Actualizat joi, 09 noiembrie 2023 17:14

Rapid caută un atacant. Rapid va găsi un atacant, Rapid trebuie să găsească un atacant. Rapid a găsit un atacant!

Andrea Compagno? Cristiano Bergodi neagă vehement. Nu l-am sunat după niciun meci, nici nu am numărul lui de telefon. Bergodi este supărat, dar rămâne același om bine crescut care păstrează un ton urban în discuția cu ziariștii. Culmea este că pe antrenorul Rapidului l-a supărat un suporter declarat al Rapidului. Decebal Rădulescu oferise știrea în premieră la GSP Live. Decebal are surse bune, Bergodi nu minte. O fracție ireductibilă.

Meteorul de 1,91 metri

Rapid l-a transferat între timp pe Tsoumou. Mai exact pe Hama Juvhel Fred Tsoumou, atacant congolez posesor și al cetățeniei germane. Juvhel, care împlinește 33 de ani la sfârșitul lui decembrie, se află la al 17-lea club al carierei și nu este un necunoscut în România. 

A mai jucat la Hermannstadt în perioada 2018-2019 (41 de prezențe, 8 goluri), la Viitorul Constanța în 2021, 18 meciuri, 4 goluri. Apariția meteorică în tricoul FCSB-ului, doar două partide, ar fi cumva apogeul aventurii lui pe pământ românesc. Până acum, căci urmează Rapidul. Iar oamenii de acolo își pun speranțe în vârful de 1,91 metri. Nu înălțimea ar fi, așadar, problema.

A vent la noi de la Cong An Ha Noi

Dar care? Poate ultima parte a traseului fotbalistic al lui Tsoumou, care a fost legitimat până acum câteva luni la formația vietnameză Cong An Ha Noi și pentru care nu a evoluat decât o dată! În acest punct, dacă fac glume pe seama nivelului fotbalului vietnamez sigur se vor găsi niște corecți care să mă tragă de urechi. Așa că renunț. Cu o undă de regret, ce-i drept. 

Înainte de Cong An Ha Noi, Juvhel jucase în Maroc, la Wydad AC? Nu ați auzit? Dar de Liaoning Shenyang Urban din China ați auzit, nu se poate altfel! Tsoumou a bifat 8 prezențe și acolo. E clar că omul are o problemă de adaptare. Sau de valoare?

Tsoumou, de ce nu?

O treabă de mântuială

Aceasta ar fi o întrebare bună pentru conducătorii Rapidului. Cum a ajuns Tsoumou la Rapid, cine l-a recomandat, cine a girat din punct de vedere fotbalistic pentru el? Greu de spus. Pare o treabă de mântuială, pe genunchi, care nu se potrivește deloc cu modernizarea clubului. Victor Angelescu, acționarul minoritar, a scăldat-o atunci când a fost chestionat pe subiect. 

Șefii din Grant tot încearcă să compenseze accidentările lui Rrahmani și Petrila, hai să îl punem aici și pe Emmers, nu recunosc că transferul lui Soni este un rateu comparabil cu cel al lui Konoplianka la CFR și continuă să prezinte despărțirea de Dugandzic ca pe dovadă de maturitate managerial-contabilă.

Black Friday cu mobilă de living

Doar că fotbalul nu e mobilă. Când tranzacționezi back-up-ul lui Rrahmani îți pui în pericol întregul sezon. Dugandzic nu era ca o mobilă de living ușor demodată pe care să o vinzi repede, repede de Black Friday. Pentru ca tot de Black Friday să cumperi chilipir un fierăstrău care se sparge și când taie placaj. 

Oamenii de și din fotbal contrazic ideea fixă a ziaristului, dând dreptate conducătorilor Rapidului. Băiatul voia să plece, nu mai putea fi ținut, iar dacă era ținut cu forța nu mai avea chef să-și dea viața pe teren, plus că și clubul a încasat o sumă frumușică, pe care nu se știe dacă și când ar mai fi obținut-o.

Judecăți pe banii celor care au bani

Degeaba vii tu și spui că poate atingerea obiectivului fotbalistic este mai importantă. Poate și mai rentabilă. Adevărul e că nu te pricepi. Și judeci pe banii altora. Gata, ți s-a închis gura. Așa că mă grăbesc să trag concluzia. Rapid, cea mai în formă echipă a momentului în România, a transferat în disperare de cauză un atacant interesant cândva, dar peste care s-au așternut rugina, uzura, blazarea, poate și accidentările. 

Este Bergodi fericit cu acest transfer? Judecați singuri. A ce vi se pare că sună acel „Acum suntem bine cu Tsoumou"? A discurs de antrenor mulțumit, consultat la transfer, sau a mesaj de pace pentru acționari?


Comentarii (14)
gicapuia
gicapuia  •  10 Noiembrie 2023, 19:44

E THE BEST !!!!! Putea fi si mai rau . De prin Ciad sau Polul Nord . Cine vine in campionatul nostru ??????? Sa ne vdem lungul nasului. Ati vazut cum sare mingea din Compagno cind vrea sa faca o preluare? .. Si Funsho al nostru e bun. Ca alearga iute !! Eu sunt Rapidist cu vre-o 45 ani vechime. Oricum stam mai bine decit Nea Gigi in materie de tepe . Cite tepe a luat nea Gigi ( Dl Becali sa nu facem vreo confuzie) !!!!! Nea Gigi cind ia un jucator face voia Domnului si a Fiului . Astia doi sunt scouterii sai . Chiar nu are nici o vina. Stiti cum e : Facase voia ta precum in cer asa si pe pamint. Amin. Noroc ca ai nostrii nu sunt dusi la biserica . Si nici nu au "harul" dlui Bcali . Gigi.

mehigh_ms
mehigh_ms  •  10 Noiembrie 2023, 08:53
Postat de maradona79 pe 09 Noiembrie 2023, 17:39

Geambasule, Ha Noi e Hanoi. Capitala tarii. Vai De Noi.

ia da un search pe google sa vezi cum se numeste echipa!

Alex90o
Alex90o  •  09 Noiembrie 2023, 21:38

Ce nu înțelege domnul comentator este că un fotbalist ajuns la 29 de ani in speță Dugandzic nu da doi bani pe un prezumtiv campionat câștigat in romanica când la orizont se prefigurează milioane de euro de la arabi,și da domnu comentator este greu sa se mai concentreze apoi daca nu ii dai drumul,in ceea ce îl privește pe tsomou da este un transfer făcut la disperare și se putea găsi alta soluție

Vezi toate comentariile (14)
Comentează