OPINII  »  EDITORIAL

Ajutați să greșească!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat miercuri, 20 septembrie 2023 14:08 / Actualizat miercuri, 20 septembrie 2023 14:19

După CFR - Petrolul 1-0, "centralului" Istvan Kovacs i s-au imputat două penalty-uri refuzate ploieștenilor. 

N-aș îmbrățișa ideea în totalitate, deoarece consider că IK nu trebuia să dicteze 11 metri în momentul în care, minutul 32, Musi s-a împiedicat de portarul clujean. 

Afirm asta din două motive. Pentru că mișcarea lui Sava, plonjonul lui, a fost una naturală, căci n-avea cum ține picioarele strânse, dar și pentru că mijlocașul Petrolului a căutat și provocat căderea.

În ce privește al doilea penalty, nedat pentru "găzari" în minutul 49, chiar nu-i nimic de discutat. Ajeti s-a proptit cu talpa pe glezna lui Pedro, fault mie în sută, nesancționat însă de Kovacs.

Ajutați să greșească!
Istvan Kovacs // Foto: Imago

Cum atacul stoperului albanez s-a produs la 1-0, scor care va rămâne până la final, Kovacs poate fi acuzat, ca și Colțescu după Farul - FCSB 0-1, de influențarea rezultatului. Asta întrucât, repet, faultul lui Ajeti nu era de contestat.

Am schimbat câteva cuvinte cu Kovacs. Care a recunoscut, fair, că a greșit închizând ochii la intervenția albanezului: "A fost 11 metri și trebuia să fluier". Dar a negat ferm că arbitrul VAR, Horia Mladinovici, i-ar fi strigat în cască "Penalty, penalty!".

"Centralul" FIFA, cel mai bine cotat arbitru român astăzi, a numit varianta lansată, se zice, din anturajul conducerii ploieștene "O mare minciună". 

Numai că atât Colțescu, cât și Kovacs au luat decizii eronate, drept pentru care s-ar cuveni trași la răspundere și, evident, puși să plătească. N-ar putea scăpa fără suspendări.

În paralel, se mai ridică însă o problemă, cea a delegării unor arbitri, operație parcă făcută cu picioarele, nu cu capul! Asupra ei presa a tot atras atenția, dar fără efect. Nu s-a auzit până la CCA! 

Bunăoară, cum se justifică prezența lui Marcel Bârsan în camera VAR la Farul-FCSB, meciul stricat de Colțescu, în condițiile în care lui MB i s-a reproșat vehement că a favorizat formația lui Becali în derby-ul cu CFR din etapa 4?! Când Bârsan a inventat penalty-ul din care FCSB a câștigat cu 1-0.

Pe aceeași linie, cine și de ce l-a trimis pe Kovacs să oficieze în Gruia, când se știa că acesta, deși cu domiciliul declarat în Carei, în județul Satu Mare, locuiește mai mult în Cluj, unde se antrenează și ar fi proprietarul unor apartamente?! 

Dacă bucureștenii Radu Petrescu, Marcel Bârsan și, de pe o listă mai lungă, Andrei Chivulete pot arbitra echipe din București, atunci ce de n-ar putea și un clujean, Horațiu Feșnic, de pildă, să arbitreze pe CFR ori pe U Cluj? 

Doar că Istvan Kovacs nu era și nu e persoana potrivită pentru o asemenea misiune, el fiind socotit apropiat de CFR.

Clar că, aruncându-i în gura leului pe Bârsan și, mai ales, pe Kovacs, CCA i-a expus. În loc să-i protejeze, i-a împins să greșească, parcă i-a ajutat prin delegări nechibzuite. 

Sigur că principalii vinovați sunt cei care au greșit, arbitrii. Dar numai ei? Nu cumva și șefii lor, Vassaras et Comp., care încurajează asemenea delegări când normal ar fi să le evite? Răspunsul e da. Din păcate.


Comentarii (98)
soimiisibiu
soimiisibiu  •  24 Septembrie 2023, 14:37
Postat de jean_gabin pe 20 Septembrie 2023, 15:05

VanBastene confunzi personajul daca sustii aberatia ca l-ai vazut pe Dl Ioanitoaia mancand la fast food. Totusi omul are alte pretentii si obiceiuri. Si cu care Visan l-ai vazut ca este multi romani cu numele asta? Ce va mai place unora sa va bagati in fata si sa bateti campii.

Dacă nu cunoști ce s.a întâmplat în 1992 mai bine taci. Nasol ca nu erau atunci telefoane sa poți face poze...

gicapuia
gicapuia  •  21 Septembrie 2023, 14:51

Bravo maestre ! Chiar ma intrebam cind o sa puneti (ca intodeauna ) batista pe tambal . De ce a durat atit? O aveati la spalat ?

ConstantinescuIon
ConstantinescuIon  •  21 Septembrie 2023, 12:43

Un penalti nedat,nu e ca un gol marcat{un penalti se poate rata},deci nu putem spune ca a fost influentare de rezultat.

Vezi toate comentariile (98)
Comentează