OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

Arma secretă

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat vineri, 08 septembrie 2023 15:03 / Actualizat vineri, 08 septembrie 2023 16:29

Reprezentativa Israelului a aterizat joi seara la București coborând dintr-o cursă specială a companiei "Arkia", unul dintre sponsorii federației cu sediul la Ramat Gan, lângă Tel Aviv. Probabil ați văzut pe GSP.RO imagini de la sosirea respectivă. Impresionante, poate și înfricoșătoare, căci fotbaliștii erau flancați de agenți ai Mossadului înarmați până în dinți!

În urma atacului terorist de la JO 1972, când au căzut victime la Munchen 11 israelieni, paza sportivilor din Țara Sfântă a devenit o misiune de stat și de maximă securitate, încredințată serviciului special de informații și operațiuni externe. Mossadului, despre care se zice că e organizat impecabil. Fără cusur.

Ca atare, jucătorii lui Alon Hazan sunt cazați la hotelul Marriott pe un etaj rezervat lor în exclusivitate și unde se poate intra doar cu aprobare și numai după un control corporal amănunțit. Evident, liftul nu oprește la etajul cu pricina, accesul e strict interzis. Firește că asta costă în plus. Dar paza bună trece întotdeauna primejdia rea, probabil că și israelienii au un asemenea proverb.

Arma secretă
Sosirea Israelului pe Otopeni

Înaintea lotului a sosit în România bucătarul cu care Israel Football Association colaborează de multă vreme, reputatul chef Mizrahi. Care n-a venit cu mâna goală, ci a adus de-acasă cantități importante de carne, brânzeturi, cartofi și, se spune, chiar apă! Nu s-a confirmat însă zvonul, răspândit la un moment dat în media, că delegația oficială va cuprinde și un rabin. Menit să verifice dacă mâncarea e kosher și respectă tradițiile religioase evreiești. N-am aflat nimic despre el.

Privind meciul propriu-zis, Edi Iordănescu a anunțat că se va baza pe "coeziunea sufletească" și, mai presus de orice, pe "forța grupului". Dacă asta trădează lipsa valorilor individuale rămâne la aprecierea fiecăruia. Să sperăm că nu.

În replică, Alon Hazan, fost internațional cu 72 de selecții, pare pregătit să folosească o garnitură mai tânără ca oricând, intenție pe care presa din Israel o agreează și nu prea. Hazan n-a dezvăluit garnitura de start, dar comentatorii ce însoțesc naționala anticipează că fundașul Roy Revivo de 20 de ani, fiul celebrului Haim (67A), mijlocașul Gloukh de 19 și atacanții Turgeman (19) și Abada (21) vor fi titulari. Primii 3 au participat atât la Euro U19 în 2022, cât și, anul acesta, la Euro U21, competiții la care Israelul a făcut o figură frumoasă. U19 a jucat chiar finala CE.

Vârful lui Maccabi Tel Aviv e recomandat drept arma secretă a acestui New Israel și, alături de Solomon de la Tottenham, marele pericol pentru "tricolori". Deși încă n-a debutat în echipa mare, e cel pe care apărătorii noștri trebuie să-l țină din scurt, să-l anihileze. Deoarece, printre altele, Turgeman a marcat în prelungiri, la capătul unei superbe acțiuni personale, golul de 3-2 cu care Israelul a învins Brazilia la Mondialele U20 de anul acesta.

În fine, același Hazan declară că "Meciul cu România nu-i decisiv, drumul calificării e lung". Contrar afirmației, îl tratează însă ca și când ar fi! 


Comentarii (32)
anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  09 Septembrie 2023, 12:59
Postat de jean_gabin pe 09 Septembrie 2023, 11:43

Si strada pe care se afla ambasada blocata permanent tot teritoriu israelian este? Ce parere docta are atoatestiutorul anticenzura?

Nici ONU ne te mai salvează !!! Ai uitat ce și scris ???,,Dar ambasada Israelului de la Bucuresti de cine este pazita de crezi ca este tezaurul de la Forth Knox?Tot de soldatii lor asa ca discutia nu are finalitate,,

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  09 Septembrie 2023, 12:08
Postat de jean_gabin pe 09 Septembrie 2023, 11:43

Si strada pe care se afla ambasada blocata permanent tot teritoriu israelian este? Ce parere docta are atoatestiutorul anticenzura?

Sigur la fel se întâmplă și la ambasadele Ucraina și Rusia...Vai de tine...

jean_gabin
jean_gabin  •  09 Septembrie 2023, 11:43

Si strada pe care se afla ambasada blocata permanent tot teritoriu israelian este? Ce parere docta are atoatestiutorul anticenzura?

Vezi toate comentariile (32)
Comentează