OPINII  »  EDITORIAL

Fețele campioanei

Articol de - Publicat joi, 07 aprilie 2022 14:36 / Actualizat joi, 07 aprilie 2022 15:00

Învingând-o cu 2-0 pe FC Argeș după ce FCSB cedase cu același scor în fața Universității Craiova, CFR Cluj s-a distanțat la 8 puncte în fruntea clasamentului și a făcut un pas important în drumul cuceririi celui de al cincilea titlu consecutiv. Important, nu decisiv, numai atât, pentru că mai rămân de jucat 7 etape din play-off și conturile nu-s încă încheiate.

CFR a bătut-o pe FC Argeș clar, însă după un meci anonim, scremut. Ca să modifice prima oară tabela a avut nevoie de gafa imensă a lui Joao Miguel. Iar ca să se desprindă și să risipească emoțiile de eliminarea lui Tofan.

În ansamblu, deși a dominat categoric, n-a sedus. Dimpotrivă, a arătat un fotbal urât, meschin, neatractiv. Ba chiar, la 1-0, scor drag lui, cu care a câștigat de 11 ori în sezonul regulat, Dan Petrescu a introdus un al treilea fundaș central, pe Yuri în minutul 68, cu intenția evidentă de a securiza avantajul! Paza bună trece întotdeauna primejdia rea, nu-i așa?

Mișcarea cu Yuri n-a surprins, cunoscut și recunoscut fiind faptul că "Bursucul" n-a iubit și nici n-a cultivat vreodată stilul exuberant, generos. Pe el l-a preocupat mereu rezultatul, nu spectacolul, pe care l-a și sacrificat senin, programatic, deliberat. În afara oricărei remușcări. A oricărui regret. Abordare asumată de însuși Camora, căpitanul "feroviarilor", după succesul cu FC Argeș: "Nu trebuie să joci frumos, trebuie să câștigi". Ar mai fi ceva de adăugat?

Din păcate, e însă foarte greu să-ți placă o echipă ce oferă fotbal cu pipeta. Care câștigă, dar fără culoare și fără glorie, una ce nu izbutește, sau izbutește foarte rar, să stârnească pasiuni deosebite. Din care pricină, publicul nici nu prea se înghesuie s-o urmărească pe CFR. De fapt, nu se înghesuie deloc.

Fostul internațional Basarab Panduru, astăzi un analist TV (la Orange Sport) apreciat pentru competență, dar și pentru sinceritate, a încercat să explice situația fanilor din Gruia: "Să te duci să vezi un asemenea meci (n.a. cu FC Argeș) mai degrabă te ia somnul decât te bucuri. Am impresia că parcă n-ai vrea să fii suporterul CFR, pentru că te bucuri o dată pe an, când câștigi campionatul. În rest, în cursul anului, n-ai nicio mare bucurie". Asta așa e, de acord.

Campioana României mai are însă și o altă față. Reversul medaliei, ce te îndeamnă, ba te și obligă, să-ți schimbi părerea despre Dan Petrescu și despre băieții lui. Despre maniera în care unul gândește fotbalul și ceilalți îl practică.

Fețele campioanei

Pe această a doua față scrie că în Liga 1 CFR n-a mai pierdut din 17 octombrie 2021, de la 0-2 cu Rapid, interval în care a susținut 21 de partide, înregistrând 16 succese și 5 remize. Bilanț cu adevărat excepțional, care plasează formația clujeană, grație unei reușite ce depășește 2,5 puncte pe meci, în vârful ierarhiei continentale actuale!

Cei care strâmbă din nas și, mai ales din București, îi reproșează CFR-ului că nu face spectacol, căci rareori face, trebuie să realizeze că echipa "Bursucului" e dintre cele mai eficiente din Europa, performanță ce merită aplauze.

Fiecare poate alege ce variantă preferă, dar CFR trebuie iubită așa cum e. Sau, la liber, bârfită. 


Comentarii (33)
robotucigas
robotucigas  •  08 Aprilie 2022, 10:17
Postat de remarque pe 07 Aprilie 2022, 23:32

da, franele au castigat cinic cu Argesul. Dar clar, fara nici o emotie. Au jucat la rezultat, i-au vanat ca pe niste ratuste. Ioanitoaia nu zice cum a castigat PSDU Craiova cu FCSB. Au bagat autobaza in poarta si le-au dat pe contraatac. Ce folos ca ai comentat toata viata fotbal si nu intelegi ca fotbalul se poate juca in multe feluri? Pentru ca de fapt ai o frustrare. Ce e virtute la unii, e vazut defect la altii.

Aia a fost autobaza omule? Normal ca în deplasare ești mai retras, este la mintea cocoșului. Dar tu nu ai de unde sa ști asta. Craiova a jucat cum trebuia, mereu a vrut sa facă spectacol și a pierdut. Tot aud că fcsb a a fost la cârma, dar uitam căci Craiova a mai avut un 11m neacordat? Vezi meciul, apoi comentează. Craiova chiar a jucat exemplar. Sa câștigi un campionat trebuie sa faci asta, trebuie sa te maturizezi. A fost 2-0 sec și ciuda voastră învinge orice limita. Dati vina pe arbitri, dar uitați ca fcsb este o echipa de umplutură în campionat? Dacă se vrea performante trebuie antrenată de profesioniști, nu de patroni. CFR la fel a câștigat pe merit, de unde pana unde nemeritat și cu autobaza. Și Craiova a jucat bine la voluntari, și a luat bătaie, sau de câte ori nu a făcut asta. Dacă juca așa nimic nu o încurca, iar Craiova este una fin cele mai frumoase echipe de fotbal din țară alături de Farul. Fcsb are talent dar risipit cu vedete individualiste. Vedete ca azi merg ceas pe urma 3 meciuri nu schițează

remarque
remarque  •  07 Aprilie 2022, 23:32

da, franele au castigat cinic cu Argesul. Dar clar, fara nici o emotie. Au jucat la rezultat, i-au vanat ca pe niste ratuste. Ioanitoaia nu zice cum a castigat PSDU Craiova cu FCSB. Au bagat autobaza in poarta si le-au dat pe contraatac. Ce folos ca ai comentat toata viata fotbal si nu intelegi ca fotbalul se poate juca in multe feluri? Pentru ca de fapt ai o frustrare. Ce e virtute la unii, e vazut defect la altii.

torinezul
torinezul  •  07 Aprilie 2022, 22:35
Postat de doctor_strange pe 07 Aprilie 2022, 17:58

Nu știu la fotbal cât de meritat sunteți campioni, dar la ipocrizie sunteți campioni mondiali, o aveți în ADN! La orice articol sau știre care au o cât de mică legătură cu FCSB sunt nelipsiți postacii cfr (și nu numai cfr-iști, e adevărat)! Ultimul exemplu, la articolul "Cine are dreptate..." despre Ianis Hagi și O. Popescu e plin de "suporteri" cfr, care ce să vezi! nu au altă treabă decât să-și verse veninul pe cei doi tineri fotbaliști! Atâtea lături, atâtea dejecții verbale pe un articol, mai rar. Doar pe articolele despre Simona Halep am mai văzut așa ceva. Parcă cineva dorește cu tot dinadinsul să ponegrească orice sportiv român care se poate ridica deasupra!

Poti sa te ridici si dedesubt? Intreb pentru un prieten.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează