OPINII  »  SELECȚIONER

Voi v-ați asuma să calificați naționala României?

Editorial Tudor Samuilă
Editorial Tudor Samuilă

Articol de - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 22:14 / Actualizat miercuri, 19 ianuarie 2022 11:45

Sunt mai bine de două luni de când naționala noastră a rămas orfană. Este precum copilul acela cu ochi mari și frumoși, pe care nimeni nu vrea să-l înfieze, deși conducerea orfelinatului se dă de ceasul morții să-i găsească un cămin. 

„De ce nu mai vrea nimeni să preia naționala?” se întreba la finalul anului trecut Gică Popescu, iar mirarea lui era absolut logică, câtă vreme în perioada în care el și Hagi își disputau titlurile de jucătorul anului, ungerea unui nou selecționer era rodul unor mașinațiuni greu de imaginat, în care erau implicați președinții FRF și LPF, impresarii, șefii de cluburi, jucătorii naționalei și chiar soțiile marilor dregători din fotbal. 

Dragă Gică, tocmai faptul că voi nu mai jucați reprezintă motivul. Șirul parcă nesfârșit și tot mai jenant de refuzuri de care se lovește Federația este, în fapt, un vot de blam pe care tagma antrenorilor îl dă actualei generații de jucători. 

Nimeni care a realizat ceva în fotbal nu își asumă riscul de a se compromite, preluând niște băieți care, la finalul partidei cu Islanda, cea care ne-a ucis șansele de calificare, stăteau impasibili pe teren, ca și cum s-ar fi încheiat un meci oarecare, nu un nou capitol al măruntelor cariere pe care și le-au construit. 

Tot ceea ce vedem în această perioadă, de la alegerea lui Petrescu de a rămâne la un club la care a câștigat tot ce era de câștigat și până la interminabilele negocieri dintre Boloni și Burleanu, ne arată nesiguranța acestor tehnicieni în perspectiva unei colaborări cu Stanciu, Chiricheș & Co. 

Ce patriotism? Ce datorie față de țară? Oamenii ăștia au muncit pe brânci de când erau tineri fotbaliști și până au ajuns antrenori respectabili și fac niște calcule absolut firești în privința șanselor de a califica naționala. Le dă cu minus.

Să încercăm un exercițiu de imaginație. Credeți că dacă România ar fi avut jucătorii Poloniei sau ai Serbiei (nu mă duc mai sus, la Germania sau Franța), am mai fi discutat în prezent de o națională fără selecționer? Cum să nu ai curajul să mergi la luptă cu Lewandowski, Zielinski sau Glik, ori Milinkovic-Savic, Tadic și Vlahovic?

Dar tu, Boloni, trebuie să începi o campanie cu un grup care a terminat în spatele Macedoniei de Nord preliminariile trecute, iar la primul eșec, unul care nu se anunță prea îndepărtat, românii încep să te înjure pe tine, nu pe fotbaliști. 

Și atunci, cum să nu încerci să îți blindezi contractul, cum să nu ceri Federației să scoată clauza calificării României la Euro 2024, sperând ca în patru ani, printr-un miracol, să construiești, chiar și în lipsa individualităților, o echipă cu care să faci rezultate?

Voi v-ați asuma să calificați naționala României?

Iar apoi este imaginea. De la Euro 2016 încoace, toți selecționerii au avut parte de același scenariu. La început au fost văzuți ca salvatori. 

Daum era neamțul care vine să transforme România dintr-o echipă zgârcită cu spectacolul, într-una capabilă să subordoneze orice adversar. 

Contra a fost cel care ne-a eliberat de Daum și a adus naționalei un suflu nou, autohoton, iar Rădoi își câștigase certificatul de modernism la Euro 2019, deci era gata să schimbe ADN-ul tricolorilor. 

Mai e nevoie să vă spun cu ce imagine terfelită și-au încheiat mandatele, cât de blamați au ajuns, câte urecheli și-au luat de la experții TV și câte editoriale caustice le-au fost dedicate? 

Omul ăla care îl va urma pe Rădoi este foarte conștient că are șanse mari de a deveni următorul crash-test-dummy, acel manechin folosit de companiile auto la testele de siguranță ale mașinilor. Or mașina asta nu pare prea solidă. E mașină românească.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
rilu
rilu  •  24 Ianuarie 2022, 01:53

De ce nu l-au chemat pe Adrian Ursea selectioner? era liber. A crescut multi tineri jucatori de valoare.

sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  21 Ianuarie 2022, 13:23

nu eu ca roman sint corect fata de boloni. nu a fost corect ca fotbalist? nu a jucat pentru nationala romaniei mereu cu suflet? s-a si scolit fiind doctor stomatolog pe cind altii nici liceul nu il au. cum sa fi analist sa diseci un joc cind nu ai trecut prin scoala? boloni a cerut un c ontract decent. nu poti sa ii impui anume lucruri cind fondul de jucatori este la limita limitei? cum? sa fi prost sa accepti puncte de vedere de la marele ratangiu stoichita care il dirija pe radoi de pe margine? burleanu este paralel bun de management dar nu de fotbal. boloni a venit sa ajute dar nu sa fie bataia de badjocura a unor amatori. a cerut 4 ani stiindu-se fondul de jucatori iar pentru a-i forma necesita un timp... nu ai cistigat cu islanda acasa meci final si pierzi de la amenia iar tu il doeai incontinuare ... asta este nivelul si nu dorim sa avansam. din pacate pestele se impute de la cap. asa ca edi mai bun ca mutu mai rau ca dan petrescu dar mai slab cu mult fata de boloni poate il va face pe taticu sa fie fericit general impus si om politic in psd. boloni din pacate are niste rezultate si statut de antrenor adevarat. lipsa de rusine face diferenta dintre un prost si un destept. bravo boloni pentru a fi demn!!!

cv70
cv70  •  19 Ianuarie 2022, 13:40

Naționala României este necalificabilă la acest moment. Iar, fără schimbări din temelii ale organizării și funcționării fotbalului românesc, va rămâne așa încă mulți ani.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează