Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 noiembrie 2021 19:33 / Actualizat miercuri, 24 noiembrie 2021 19:39

Eduard Novak (45 de ani), Ministrul reconfirmat al Sportului, vrea să înființeze un proiect denumit „Liga de Aur”, prin care el asigură că „ne va putea aduce 8-10 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris”. 

  • Ce spune ministrul că înseamnă „Liga de Aur”, pe scurt:
  • „Proiect care să curprindă cele mai importante 11 sporturi olimpice din România. Sportivii din aceste discipline să se pregătească centralizat pe durata ciclului olimpic”
  • „Gimnastica, scrima, înotul, canotajul, boxul, luptele și halterele vor face parte din „Liga de Aur”
  • „Fotbalul nu se află pe lista sporturilor incluse în proiect”
  • „Liga de Aur va avea parte de o finanțare specială, sper să ne aducă 8-9-10 medalii la Jocurile Olimpice”.

România a încheiat ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo cu 4 medalii, dintre care una singură de aur, obținută de Nicoleta Ancuţa Bodnar și Simona Geanina Radiş, în proba de dublu rame feminin. 

Regresul este unul continuu, iar semnele pentru următorul ciclu olimpic nu sunt îmbucurătoare. Odată cu oficializarea noii alianțe de la guvernare, cea dintre PSD și PNL, Ministerul Tineretului și Sportului a fost separat în două. În aceste condiții, e de așteptat ca bugetul pentru sport să fie unul mai mic. 

Eduard Novak a fost desemnat să conducă din nou Ministerul Sportului, din partea UDMR. Campionul paralimpic propune un proiect pentru următorii 3 ani, „Liga de Aur”, prin care visează să obțină 10 medalii la Paris, în 2024. 

Eduard Novak: „Liga de Aur, un proiect de pregătire centralizată pentru cele mai importante 11 sporturi”

Eduard Novak spune că sportivii din cele mai importante 11 ramuri olimpice se vor pregăti centralizat în cadrul unui proiect denumit „Liga de Aur”, sub supravegherea oamenilor din MTS. „Cele mai importante sporturi vor intra într-o pregătire centralizată bugetată, având la dispoziţie cei mai buni specialişti. Aşa că îmi doresc ca acest buget să fie acceptat”, a precizat Ministrul Sportului.

Novak a vorbit și despre ce speră să obțină în urma implementării proiectului „Liga de Aur”: „Dacă va fi finanţat aşa cum ne dorim noi, atunci cu siguranţă în 2024 ar putea aduce 8-9-10 medalii la Jocurile Olimpice. Vor fi incluse 11 sporturi, cele care au cele mai mari şanse de a câştiga medalii”.

Fotbalul, în afara „Ligii de Aur”

Federația Română de Fotbal a făcut o cerere pentru a primi finanțare din partea Ministerului Sportului în anul 2022. Eduard Novak spune că fotbalul nu va fi inclus în proiectul „Liga de Aur”. 

Nu, nu se va afla și fotbalul, dar dorim să intre în sistem şi să îl finanţăm special pentru programele foarte bune la nivel de academii de copii şi juniori. Eu cred că academiile, precum cea domnului Hagi sau cea de la Miercurea Ciuc, produc rezultate şi dezvoltarea lor este singura şansă pentru a avea performanţe în fotbal în viitor. 

Cei de la FRF au venit cu această cerinţă de a primi finanţare, avem o colaborare foarte bună şi cred că dacă reuşim acest parteneriat va fi bine pentru toată lumea.
- Eduard Novak

Citește și alte știri din sportul românesc: 

VIDEO Profesoară pentru fani » Simona Halep se alătură altor nume celebre care vor preda tenis online

Adi Vasile surprinde înainte de Mondial: „Absența Cristinei Neagu ne prinde bine. E cel mai bun lucru!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”