SPORTURI  »  ALTELE  »  LEGEA NOVAK

VIDEO Elisabeta Lipă, reacție categorică în privința „Legii Novak” » Amenință toate federațiile: „Nu vreau să se ajungă acolo! Nu ne jucăm!”

Elisabeta Lipă
Elisabeta Lipă

Articol de , - Publicat miercuri, 30 august 2023 22:56 / Actualizat miercuri, 30 august 2023 23:05

Elisabeta Lipă (58 de ani), noul președinte cu rang de secretar în stat al noii Agenții Naționale pentru Sport, a anunțat ce se va întâmpla cu „Legea Novak”, acum că a preluat rolul fostului ministru al Sportului. 

În septembrie anul trecut, fostul ministru al sportului Eduard Novak a creat „Legea Novak”, care le impune echipelor românești ca 40% dintre jucătorii aflați pe teren în orice moment să fie români. 

După două luni la șefia Agenției Naționale de Sport, Elisabeta Lipă face un anunț îngrijorător: „Avem 20 de executări silite, nu avem soluţii să ne redresăm financiar până la rectificare!”
Agenția națională de sport
După două luni la șefia Agenției Naționale de Sport, Elisabeta Lipă face un anunț îngrijorător: „Avem 20 de executări silite, nu avem soluţii să ne redresăm financiar până la rectificare!”

Unele federații și cluburi au decis să-o respecte, altele au ignorat legea. Inclusiv în acest sezon al Superligii mai multe echipe au încălcat această regulă. Întrebată ce se va întâmpla cu această lege în mandatul ei la șefia Agenției Naționale de Sport, Lipă a anunțat că nu va renunța la ordinul fostului ministru.

VIDEO Elisabeta Lipă: „Nu ne interesează obiectivul clubului, ne interesează obiectivul federației”

„Nu știu cine contestă acest ordin. Din ce am văzut, baschetul și voleiul s-au aliniat foarte uşor, au înţeles ce înseamnă această lege. Eu, ca sportivă, am stat în acelaşi sat olimpic cu echipe, dar în ultima perioadă au dispărut. De ce? Acest ordin de ministru spune aşa: «Vă rog să aveţi pe teren 40 la sută sportivi români». Cluburile care contestă se gândesc numai la ele. 

Au un obiectiv de club, dar nu se gândesc că naționalele sunt obiectivul federațiilor. Pe noi ca Agenție nu ne interesează obiectivul clubului, ne interesează obiectivul federației. Adică să aibă naţionala reprezentativă la Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice. 

Dacă românii stau pe bancă, atunci când alcătuiești naționala este clar că nu va avea valoare, deoarece sportivul român nu joacă. Au încercat să blocheze regula cu discriminarea. Nu există această formă de discriminare, nimeni nu interzice sportivului străin să vină la un club. 

Clubul poate să aducă 20-30 de jucători străini, dacă bugetul îi permite, dar în timpul jocului trebuie să joace și sportivi români. Adică să fie interes naţional”, a declarat Elisabeta Lipă în cadrul unei conferințe de presă.

Elisabeta Lipă: „Dacă federațiile nu respectă ordinul atunci nu vom mai semna cu ele”

Mai mult, Lipă amenință cu tăierea fondurilor pentru federațiile ale căror cluburi nu respectă „legea Novak”.

„La cluburile care nu respectă regula, federația are obligaţia de a lua măsuri. Putem să dăm amenzi, dar nu vreau să se ajungă până aici. Eu vreau să înţeleagă toate federaţiile că nu ne jucăm. Avem obligaţia să avem naţionale puternice, care să reprezinte România cât mai bine. 

Dacă federațiile nu respectă regula, când vor veni să semneze contractul cu Agenţia Naţională pentru Sport acest lucru nu se va întâmpla. Noi suntem parteneri la acest drum, ei au programe pe care noi le finanțăm. Iar noi finanțăm performanța, baza, asta facem noi. 

Și avem nevoie să vedem la televizor sportivi și naționale românești care reprezintă frumos România în competițiile internaționale”, a mai precizat fosta mare canotoare. 

Citește și alte știri: 

Dorințele Elisabetei Lipă: „Să fie un record de calificări la Jocurile Olimpicie!” + „Acel loc 46-47 pe medalii de la Tokyo să se transforme în ceva mult mai frumos”
CANOTAJ
Dorințele Elisabetei Lipă: „Să fie un record de calificări la Jocurile Olimpicie!” + „Acel loc 46-47 pe medalii de la Tokyo să se transforme în ceva mult mai frumos”
Reacție venită de la nivel înalt după scandalul gazonului de pe „Arcul de Triumf”: „Au posibilitatea să se ducă și să joace pe alte stadioane. Nimeni nu-i obligă să joace aici”
DINAMO - PETROLUL 1-1
Reacție venită de la nivel înalt după scandalul gazonului de pe „Arcul de Triumf”: „Au posibilitatea să se ducă și să joace pe alte stadioane. Nimeni nu-i obligă să joace aici”

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (4)
Adriana1984
Adriana1984  •  31 August 2023, 13:58

Felicitari E.Lipa pt.atitudine! Sunt(cel putin in handbal) peste 90% bani publici. Nu poti sa privesti pasiv la distrugerea nationalelor Romaniei,incurajand niste cluburi care cheltuie sume exorbitante din bani publici pe sp.straini. Sa-si faca echipe private(cu bani privati) si sa foloseasca doar straini. Trebuie si in handbal introdusa depunctarea si nu amenzi care sunt platite fara probleme de cluburile bogate tot din banii publici. Depunctarea este solutia ideala(cum e in volei si baschet).

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  31 August 2023, 12:55

...e usor sa l certi pe cel ce nu ti mai poate raspunde ...

Crystycrys
Crystycrys  •  31 August 2023, 09:14

A fost o mare sportiva, dar acum e pacat ca devine penibilä ....... cele mai bune rezultate pe plan european ( sa mai auda si europa de romani) le-au facut echipele de handbal care sunt majoritatea straini ..., la fotbal stam pe tusa cu marii jucatori de prin europa adunati

Vezi toate comentariile (4)
Comentează