SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

EXCLUSIV Viața sportivilor fără sport » Halterele au trecut la online odată cu pandemia de Covid-19: „A lipsit acea dinamică a strategiei antrenorilor”

Loredana Toma la concursul desfășurat online
Loredana Toma la concursul desfășurat online

Articol de - Publicat joi, 12 noiembrie 2020 14:55 / Actualizat joi, 12 noiembrie 2020 14:59

De la începutul pandemiei, halterofilii din lotul României au participat la un singur concurs, și acela filmat, în fața calculatorului.

  • Fotbalul, tenisul, handbalul, ciclismul și-au reluat pe rând întrecerile la nivel internațional, în timp ce sporturile de nișă, cum sunt scrima, tirul sau gimnastica etc încă au întrecerile suspendate de pandemie. Dacă pentru primele s-au găsit soluții, costisitoare, însă utile, peste cele din urmă încă plutește incertitudinea.

Halterele au avut și ele de suferit din pricina coronavirusului. Concursurile au fost anulate, iar sportivii au rămas în cantonamente, cu gândul la vremuri mai bune. Loredana Toma, fostă campioană mondială, cea mai îndreptățită să reprezinte România la JO de la Tokyo, a participat în ultimele 9 luni la un singur concurs, unul inedit, desfășurat la sfârșitul lunii august. Este vorba de "Online International Weightlifting", dedicat Zilei independenței din Uzbekistan.

Peste 120 de sportivi de pe toate continentele au fost înregistrați la această competiție neoficială, care a dorit însă să păstreze viu spiritul de concurs în aceste vremuri extrem de complicate pentru sportul de performanță.

De la București via internet

Concursul s-a desfășurat în timp real, a fost monitorizat antidoping și a fost transmis live pe site-ul Federației Internaționale de Haltere. Ca și la concursurile normale, au existat arbitri, dar aceștia au judecat execuțiile pe baza filmărilor înregistrate. A existat o listă de reguli clare care trebuia respectată, în sensul că sportivul trebuia filmat din față, dar să fie vizibile și bara, și discurile de greutate.

România a înscris-o în concurs pe Loredana Toma (categoria 71 kg), care a concurat de la Centrul Național de la Snagov. "A fost un concurs care ne-a ținut în tensiune, a avut acel spirit, chiar dacă s-a desfășurat online. Sportivii participau la trei runde la fiecare stil, smuls și aruncat, cu greutatea anunțată dinainte. A lipsit acea dinamică a strategiei antrenorilor, de a sări peste o încercare și de a trece la greutatea imediat superioară. Dar a fost un mare entuziasm, deși concurenții din Asia au fost nevoiți să concureze dimineața, iar țările panamericane noaptea", a declarat Alexandru Pădure, secretarul general al Federației Române de Haltere. 

Loredana Toma nu a concurat la categoria ei de bază, 64 kg, ci la 71 de kilograme. A obținut un rezultat excelent, clasându-se pe locul 2 cu un total olimpic de 236 kg. Sportiva de la Olimpia București a terminat pe locul 1 la smuls, cu 110 kg, și pe 3 la aruncat, cu 126 kg. A fost depășită la total de chinezoaica Ting Huang, cu 241 kg. Podiumul a fost completat de Meredith Alwine (SUA) cu un total de 226 kg.

3 titluri europene(2017, 2018, 2019) și unul mondial (2017) are Loredana Toma în plamares plus alte două bronzuri mondiale și trei distincții de argint continentale

VIDEO. Ai grijă să porți corect masca de protecție! Ce nu trebuie să faci atunci când o utilizezi

Citește și:

EXCLUSIV Viața sportivilor fără sport » Cum se descurcă atleta Cristina Bujin: „Sper să fac baremul anul viitor!”

EXCLUSIV Viața sportivilor fără sport » Sabrerii, demoralizați de lipsa competițiilor: „Ne antrenăm sută la sută, suntem superprofesioniști, și pentru ce?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează