SPORTURI  »  ALTELE  »  TRAGEDIE

Gheorghe Berceanu, fostul campion olimpic și mondial la lupte greco-romane, a încetat din viață, astăzi, la Slatina

Gheorghe Berceanu (în dreapta) +49   FOTO
Gheorghe Berceanu (în dreapta)

Articol de - Publicat marti, 30 august 2022 14:18 / Actualizat marti, 30 august 2022 15:17

Gheorghe Berceanu (72 de ani), campion olimpic la lupte greco-romane în 1972, la Jocurile de la Munchen, o adevărată legendă a sportului românesc, a încetat din viață azi, la vârsta de 72 de ani. Acesta a suferit un infarct în timp ce se afla la Slatina. 

Berceanu, poreclit „Hercule de buzunar” datorită staturii sale, 1.50 metri, tocmai ce fusese prezent, la Târgu Jiu, la o reunire a foștilor luptători. La întoarcere, s-a oprit la Slatina pentru a vizita un prieten, iar acolo a făcut infact. 

Federația Română de Lupte a confirmat tragica informație. 

„Maestrul Gheorghe Berceanu, campionul olimpic al luptelor românești, s-a atins azi din viață”

„O veste tragică pentru sportul romanesc! Maestrul Gheorghe Berceanu, campionul olimpic al luptelor românești s-a atins azi din viață.

Federația Română de Lupte își exprimă regretul față de pierderea uriașă a celui care a scris o însemnată parte a istoriei luptelor românești. Sincere condoleanțe familiei și apropiaților!

A inceput sa practice luptele greco-romane la Clubul Electroputere din Craiova, sub indrumarea antrenorului Ilie Marinescu, dupa care s-a transferat la clubul Steaua Bucuresti unde a fost legitimat pana la retragerea din activitatea sportiva. In limitele categoriei 48 kg a cucerit opt titluri nationale.

A participat la doua editii ale JO, in 1972, la Munchen, unde a cucerit titlul olimpic si in 1976, la Montreal, unde a obtinut medalia de argint.

A fost triplu campion european, in 1970, 1972 si 1973 si dublu campion mondial, in 1969 si 1970. Dupa retragerea din activitatea competitionala a devenit antrenor la sectia de lupte greco-romane a clubului Steaua Bucuresti. A primit titlul de Spotiv Emerit, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national „Pentru Merit” in grad de cavalerb. La începutul lunii septembrie, cu ocazia Campionatului Mondial de Lupte Seniori de la Belgrad, Gheorghe Berceanu urma să fie inclus in Hall of Fame-ul Federatiei Internationale de Lupte.” a fost vestea tristă anunțată de Federația Română de Lupte. 

Gheorghe Berceanu / Sursă foto: Federatia Romana de Lupte (FRL)
Gheorghe Berceanu  / Sursă foto: lead.ro
Gheorghe Berceanu  / Sursă foto: lead.ro
+45 FOTO
  • Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Gheorghe Berceanu, învins doar de două ori în carieră

Berceanu s-a născut la Cârna, în Dolj, pe 28 decembrie 1949. În copilărie, Berceanu a practicat fotbalul, însă înălțimea sa a fost un mare impediment. Astfel, s-a reorientat către lupte, ajungând să scrie istorie pentru România. Gheorghe Berceanu e o legendă a sportului românesc. În perioada '69-'76, a câștigat un titlu olimpic, trei europene şi două mondiale. A pierdut doar de două ori. În '73, a făcut hepatită. A stat un an şi a revenit în '75. 

A mers imediat la Mondiale, unde a pierdut în finală la rusul Zubkov. Ghinionul l-a lovit iar în '76, când s-a operat de menisc. Cu doar două luni înainte de Olimpiada de la Montreal, a reintrat pe saltea. A fost descalificat în finala cu rusul Simakov. 

„Am fost furat. Arbitrii m-au descalificat fără motiv. Atunci, ruşii se băteau la numărul total de medalii cu americanii. Noi am fost trei români în finalele de la greco-romane, eu, Rusu şi Gingă. Toţi am pierdut titlul olimpic împotriva unor sovietici", spunea Berceanu, într-un interviu acordat Gazetei în 2010.

Gheorghe Berceanu / Sursă foto: Federatia Romana de Lupte (FRL)
Gheorghe Berceanu  / Sursă foto: lead.ro
Gheorghe Berceanu  / Sursă foto: lead.ro
+45 FOTO

Gheorghe Berceanu, campion naţional, interzis la Mondiale

În '77, Berceanu s-a retras. La propunerea unui fost adversar şi prieten, dinamovistul Ion Gilu, s-a reapucat de lupte în '83. „Făcusem pariu pe o ladă de bere că ies iar campion naţional. Am reuşit, după 6 ani de pauză. Am vrut să merg şi la Mondiale, să mă verific pentru Olimpiada din '84. 

Dar Federaţia a decis să-l trimită pe vicecampionul naţional, că era mai tânăr. «Tu, Gică, o să mergi la turneele internaţionale» mi s-a spus. Şi, la primul turneu, în Finlanda, i-am intrebat dacă merg. «Gică, ne pare rău, dar aia nu te-au pus pe listă». Atunci mi-am dat seama că-şi bat joc de mine şi am renunţat definitiv”, povestea Berceanu. 

Micul uriaș de aur

La Olimpiada de la Munchen '72, Gheorghe Berceanu cucerea titlul la greco-romane, 48 de kg, spulberându-şi toţi adversarii.

La acel moment, Gheorghe Berceanu era invincibil de aproape peste 3 ani la 48 de kg, categoria cea mai mică, semi-muscă, numită şi „hârtie”. În 1969 el cucerise deja două titluri mondiale, la Mar del Plata, apoi la Edmonton (1970) şi încă două continentale, la Berlin (1970) şi Katowice (1972).

CV Gheorghe Berceanu

  • Data naşterii: 28.12.1949
  • A făcut lupte greco-romane la Electroputere Craiova şi la Steaua
  • Campion olimpic în '72, vicecampion olimpic în '76
  • Campion mondial în '69 şi '70, vicecampion mondial în '75
  • Campion european îm '70, '72, '73
  • Campion naţional de 8 ori

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (9)
Razvan
Razvan  •  30 August 2022, 19:57

A fost tare piticu, dumnezeu sa l odihneasca

badeadorian
badeadorian  •  30 August 2022, 18:27

R.I.P. A scris o pagina de aur pentru sportul romanesc !!!

octavianus
octavianus  •  30 August 2022, 16:18

multi nu mai stiu de acesti campioni, ramane asa o stire si cumva mi-am amintit de finalul filmului "ultimul samurai" imparatul il intreaba pe Nathan "poti sa-mi povestesti cum a murit Katsumoto " ? si Nathan spune....."pot sa va povestesc cum a trait daca vreti " ar trebui sa-i aducem mai mult la lumina cand ei sunt inca printre noi.....sa ne spuna cum au trait.....poate inspira si pe altii...... drum bun Gheorghe Berceanu am avut sansa sa te vad luptand si-ti multumesc pentru asta.....odiheste-te in pace.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close