SPORTURI  »  ALTELE  »  SĂPTĂMÂNA OLIMPICĂ

Ultimele bilete pentru Japonia » GSP îți prezintă sportivii români care mai au șanse de calificare la Jocurile Olimpice

Simona Halep este pe locul trei în ierarhia mondială și nu are cum să rateze calificarea la JO FOTO Raed Krishan
Simona Halep este pe locul trei în ierarhia mondială și nu are cum să rateze calificarea la JO FOTO Raed Krishan

Articol de , , - Publicat marti, 30 martie 2021 08:33 / Actualizat marti, 30 martie 2021 10:35

Sportivi din 15 discipline mai pot ajunge la JO de la Tokyo, între aceștia regăsindu-se dubla campioană de Grand Slam Simona Halep, multipla campioană europeană Larisa Iordache și componenții bărcilor de 8+1 la canotaj

  • Gazeta vă oferă timp de șase zile o situație la zi despre Jocurile Olimpice. Azi, care sunt sportivii care mai speră la calificare
  • Au mai rămas 115 zile

TENIS 

Linie trasă după Roland Garros 

Principalul criteriu de calificare este poziția în clasamentul mondial, atât la feminin, cât și la masculin, din data de 7 iunie 2021, adică după încheierea turneului de Mare Șlem de la Roland Garros. Contează și prezențele în Cupa Fed și Cupa Davis în perioada 2016-2020. Fiecare națiune poate intra cu 6 jucătoare și 6 jucători, dintre care maximum 4 la individual și două perechi în probele de dublu. 

„Din punctul meu de vedere, federaţia internaţională a anunţat că primele 56 vor fi pe tablou, dar eu cred că ultima sportivă va fi în jurul locului 75-80. Cred că la fete vom merge cu patru sportive pentru proba de simplu şi o echipă de dublu, dar linia se va trage după Roland Garros. Mai sunt trei luni bune, trei luni de competiţii importante, timp suficient ca fetele noastre să facă punctele necesare", a afirmat George Cosac, vicepreședinte FRT. România are 4 jucătoare în Top 100 la simplu, Simona Halep, Patricia Țig, Sorana Cîrstea și Irina Begu, pentru Cîrstea FRT solicitând o derogare deoarece ea s-a retras din echipa tricoloră de Fed Cup. 

1 e numărul medaliilorolimpice la tenis ale României, argintul de la Rio 2016 cucerit de Florin Mergea și Horia Tecău la dublu

LUPTE

 „Luptele nu sunt pentru pisoi!" 

Federația Română de Lupte nu a reușit să califice niciun luptător la turneul preolimpic european de la Budapesta (18-21 martie) din cei 13 participanți. Cel mai aproape de finală și de calificarea la Tokyo a fost Maxim Vasilioglu (categoria 74 kg), care a terminat pe locul 3. Luptătorii mai au însă o șansă la turneul preolimpic mondial găzduit de Sofia între 6 și 9 mai. 

Președintele FR Lupte, Răzvan Pîrcălabu, e convins că rezultatele vor fi altele: „Sunt convins că la Sofia şi sportivii, şi antrenorii, inclusiv eu, ne vom prezenta altfel. Pentru că se pare că i-am lăsat un pic prea de capul lor, oferindu-le tot ce au cerut şi chiar mai mult decât aveau nevoie. Şi nu e în totalitate bine. Ar mai trebui şi scuturaţi un pic. Şi asta o să facem de acum înainte. Care vrea să facă performanţă, care nu, să meargă acasă să croşeteze, să picteze! Să înţeleagă că sportul acesta e pentru caractere puternice, nu e pentru pisoi", a declarat Pîrcălabu.

Ultimele bilete pentru Japonia » GSP îți prezintă sportivii români care mai au șanse de calificare la Jocurile Olimpice
Alin Alexuc a cucerit titlul european în 2020 FOTO Imago
  • Lotul pentru Sofia: lupte libere - Răzvan Kovacs (57 kg), George Bucur (65 kg), Maxim Vasilioglu (74 kg), Albert Saritov (97 kg); lupte greco-romane: Răzvan Arnăut (60 kg), Mihai Mihuț (67 kg), Ilie Cojocari (77 kg), Alin Alexuc (130 kg); feminin: Andreea Ana (53 kg), Kateryna Zhydacevska (57 kg), Kriszta Incze (62 kg), Alexandra Anghel (68 kg), Cătălina Axente (76 kg).

BOX 

La un meci de Tokyo 

Doi pugiliști români mai speră la biletele pentru Tokyo. Paul Arădoaie (categoria 81 kg) și Claudia Nechita (57 kg) sunt la un singur meci distanță de Jocurile Olimpice. Cei doi își câștigaseră meciurile de debut în turneul preolimpic de la Londra, din martie 2020. Apoi competiția a fost anulată din cauza pandemiei. Arădoaie și Nechita merg la turneul de la Paris (4-9 iunie). Au o misiune foarte grea.

 Campion european sub 22 de ani, Paul Arădoaie îl va întâlni în meciul decisiv pe britanicul Ben Whittekker, numărul 1 la categoria 81 kg. Claudia Nechita va urca în ring cu Ornalla Wahner (Germania), șansele ei fiind ceva mai mari. 

17 aniau trecut de la ultima medalie a boxului românesc la JO, bronzul lui Ionuț Gheorghe de la Atena

CANOTAJ 

Bărcile de 8 plus 1 sunt prioritare! 

Canotajul are deja 7 bărci calificate la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar prioritară pentru forul condus de Elisabeta Lipă este calificarea ambarcațiunilor de 8 plus 1, fete și băieți. Acestea vor participa în Regata de la Lucerna, 15-17 mai. Barca de 8 plus 1 feminin este cea mai medaliată barcă din istoria canotajului românesc. 

La Jocurile Olimpice, „tricolorele" au obținut de-a lungul timpului 9 medalii, împărțite în mod egal: 3 aur, 3 argint (1984, 1988 şi 1992) și 3 bronz ( 1980, 2008, 2016). Nu mai punem la socoteală că la Mondiale, avem 21 de medalii cu barca de 8 plus 1. În schimb, la băieți, ultima medalie a venit în 1992, argint. La Lucerna, România va mai înscrie în competiție și două bărci de patru vâsle. z 2 canotoare din lotul actual (Mădălina Bereș și cârmăcița Dana Druncea) au mai rămas în barca de 8 plus 1 care a cucerit bronzul la JO de la Rio de Janeiro

2 canotoaredin lotul actual (Mădălina Bereș și cârmăcița Dana Druncea) au mai rămas în barca de 8 plus 1 care a cucerit bronzul la JO de la Rio de Janeiro

TENIS DE MASĂ 

Așteptându-l pe Ovidiu 

Cel mai bine clasat jucător român, numărul 60 mondial, Ovidiu Ionescu a ratat șansa de calificare la turneul mondial din Qatar. Mai are însă o posibilitate, mult mai mare, la turneul european preolimpic, care va fi găzduit de Guimaraes (21-25 aprilie). 

Ultimele bilete pentru Japonia » GSP îți prezintă sportivii români care mai au șanse de calificare la Jocurile Olimpice
Ovidiu Ionescu în acțiune FOTO Imago

„Îmi doresc enorm, sunt șanse mai mari pentru că vor fi 5 locuri de calificare. Există posibilitatea ca europenii clasați în primele 30 de locuri să nu participe. Sunt calcule complicate încă, dar eu sper să ajung la Tokyo", a declarat Ovidiu Ionescu. Românul e în proporție de 90% calificat în proba de dublu mixt însă, alături de Bernadette Szocs. "Așteptăm confirmarea oficială. La începutul lui mai trebuie să se anunțe. Nu suntem deasupra liniei, suntem bine clasați, dar până nu văd oficial nu pot să zic nimic", a mai spus Ovidiu. 

2 medalii de argintla dublu a câștigat în 2019 Ovidiu Ionescu: cu spaniolul Alvaro Robles la Mondiale și cu Bernadette Szocs, la mixt, la Jocurile Europene

NATAȚIE 

Speranțe la sărituri 

Constantin Popovici, cel mai bun săritor în apă al României, are și el șanse mari de calificare. Ar trebui să participe la Tokyo (18-23 aprilie) la concursul de calificare, dar sunt șanse minime ca acesta să mai aibă loc. „Din ultimele ședințe avute la FINA, concursul e sub semnul întrebării pentru că japonezii nu vor să mai organizeze niciun concurs ca să nu pună în pericol disputarea Jocurilor Olimpice", a declarat Camelia Potec, președinta federației de natație. 

Urmează ca FINA să stabilească alte criterii de calificare, dar Popovici are șanse mari să fie prezent la JO. Alți doi înotători, David Popovici (100m liber) și Bianca Costea (50m liber) pot realiza baremul olimpic la Europenele de la Budapesta (17-23 mai). 

23 a fost loculocupat de Constantin Popovici la Jocurile Olimpice de la Beijing în proba de platformă

HALTERE 

Loredana Toma e speranța 

România ar putea fi suspendată din concursul olimpic de haltere pentru că a avut prea multe cazuri de dopaj în ultimii ani. Numai că Federația Internațională de Haltere nu a făcut până acum niciun anunț oficial. Dacă situația nu se va limpezi până în această vară, România va putea trimite la Tokyo doi halterofili: unul la masculin și unul la feminin. 

E clar că locul la feminin e acontat de Loredana Toma, fosta campioană mondială, care are chiar șanse de medalie olimpică. La băieți, locul va fi stabilit, cel mai probabil, după Europenele de la Moscova. 

249 de kilogramee recordul obținut la total de Loredana Toma într-un concurs de haltere, Cupa Mondială de la Roma 2020

SCRIMĂ 

Un singur concurs 

Federația care a adus singurul titlu olimpic de la Rio, în 2016, grație echipei feminine de spadă, are un singur sportiv calificat la Tokyo, pe Ana Maria Popescu. Spadasinei i s-ar mai putea alătura și scrimeri de la alte arme în urma turneului de calificare zonală desfășurat la Madrid între 24 și 25 aprilie și unde vor participa doar sportivi din țări care nu au deja un bilet asigura pentru Tokyo. 

Cele mai mari șanse le are sabrera Bianca Pascu, dar trebuie să câștige acel concurs pentru a merge în Japonia. La fel este și la celelalte arme, spadă și sabie masculin, floretă masculin și feminin: doar cei care încheie pe locul întâi vor merge în Japonia. 

Ultimele bilete pentru Japonia » GSP îți prezintă sportivii români care mai au șanse de calificare la Jocurile Olimpice
Bianca Pascu pe planșă FOTO Raed Krishan

6 scrimeridin România au participat la Jocurile Olimpice de la Rio, patru fiind componentele echipei de spadă. La Tokyo, România nu va avea reprezentanți în nicio probă pe echipe

GIMNASTICĂ ARTISTICĂ 

Doar două bilete disponibile 

60 pentru Tokyo » GSP îți prezintă sportivii români care au deja biletul pentru Jocurile Olimpice din Japonia
SĂPTĂMÂNA OLIMPICĂ
60 pentru Tokyo » GSP îți prezintă sportivii români care au deja biletul pentru Jocurile Olimpice din Japonia

Campionatele Europene de la Basel, 21-25 aprilie, oferă ultimele locuri individuale, unul la feminin și unul la masculin, pentru Jocurile Olimpice. Pentru că nu a calificat echipă nici la masculin, nici la feminin, România poate concura pentru ele.

Ca să le obțină e nevoie de o clasare cât mai bună la individual compus, și anume pe primul loc dintre cei care nu au deja biletele de JO. Larisa Iordache  este printre favorite, după ce anul trecut s-a întors cu patru medalii de la CE de la Mersin.

Ultimele bilete pentru Japonia » GSP îți prezintă sportivii români care mai au șanse de calificare la Jocurile Olimpice
Larisa Iordacehe la CE 2020 de la Mersin FOTO Imago

1 gimnastăa avut România la Rio, pe Cătălina Ponor, fiind prima oară, după zece ediții consecutive, când țara noastră nu a fost reprezentată în concursul pe echipe, acolo unde are trei titluri olimpice

ATLETISM 

Spre un total de 10-12

 Deocamdată, 5 sportivi români au îndeplinit baremul pentru calificarea la Tokyo, 4 atlete, Florentina Iușco, Alina Rotaru, Claudia Bobocea, Daniela Stanciu, și un atlet, Alin Firfirică. Președintele FRA, Florin Florea, a precizat că se așteaptă la obținerea altor câteva bilete. „Avem în plan să calificăm încă cinci sportivi, noi mergem pe 10-12 ca delegație a atletismului la Jocurile Olimpice de la Tokyo", a spus el pentru Agerpres. 

35 de medalii olimpicea adunat România la JO, dintre care 11 de aur

KAIAC-CANOE 

Două concursuri în mai 

România are asigurată o prezență la Tokyo, în proba masculină de canoe 2-1.000 m, obținută încă din 2019, la Campionatele Mondiale. Pentru ca aceasta să nu rămână unică, mai sunt la dispoziție două competiții, ambele programate în luna mai, între 12 și 13 la Szeged (Ung) și între 19 și 23 la Barnaul (Rus). 

Am întărit lotul de canoe fete, pentru că acolo vor fi locuri mai multe pentru Tokyo. Şi avem şanse la dublu fete, la 500m. La simplu fete mai puţin, apoi încercăm și la băieţi la kaiac 1.000m individual, dar e greu. Şi mai încercăm la kaiac de doi, dar la fel, e dificil", a declarat președintele FRKC, Ion Bârlădeanu, pentru Agerpres.

GIMNASTICĂ RITMICĂ 

Șanse puține 

Competițiile din criteriul al doilea de calificare la JO au debutat weekend-ul trecut la Sofia, cu o etapă de Cupă Mondială, unde a concurat și Andreea Verdeș, ea poziționându-se pe locul cinci în clasamentul care contează pentru Tokyo. Doar primele trei merg la JO. Următoarele concursuri vor avea loc la Tașkent, Baku și Pesaro. 

Ultimele bilete pentru Japonia » GSP îți prezintă sportivii români care mai au șanse de calificare la Jocurile Olimpice
Andreea Verdeș la Cupa Mondială de la Sofia FOTO Imago

La Campionatele Europene, 9-13 iunie, va mai fi disponibil un bilet. „Este destul de greu, dar datoria noastră este să ne prezentăm", a spus Irina Deleanu, președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică. Ea a adăugat că la următoarele concursuri va participa și Denisa Mailat, revenită la antrenamente după o operație și după o formă agresivă de COVID-19.

TIR SPORTIV 

Două fete și un băiat 

Federația Română de Tir Sportiv îi are implicați în procesul de calificare pe Roxana Sidi în proba de pușcă aer comprimat 10 metri și pușcă 50 de metri, pe Roxana Miklos în cea de skeet, talere și pe Alin Moldoveanu, care ar putea obține un loc, alături de Laura Ilie, deja calificată, în proba de mixt la pușcă aer comprimat. Cele mai mari șanse le are Roxana Sidi, ultimul criteriu de calificare fiind reprezentat de Campionatele Europene de la Osijek, Croația, care se vor desfășura între 23 mai și 6 iunie. 

2012 este ultima edițiela care tirul sportiv a adus un titlu olimpic pentru România la Jocurile Olimpice, prin Alin Moldoveanu în proba de pușcă aer comprimat 10 metri

JUDO 

4 în cărți pentru calificare 

386 de sportivi au șansa de a concura la Tokyo în întrecerile de judo, fiecare comitet olimpic național putând intra cu un maximum de 14 sportivi la feminin și masculin. Decizia finală o dă clasamentul mondial ținut de federația internațională, în care se strâng punctele adunate prin participarea la concursuri, data la care se trage linie fiind 28 iunie 2021. 

Primii 18 judoka de la fiecare categorie se califică în mod direct, apoi alte locuri pe criterii geografice mai sunt la dispoziție, între care 13 la masculin și 12 la feminin pentru Europa. Dacă s-ar lua ca reper data actuală, Vlăduț Simionescu, la +100 kg, ar fi calificat, fiind pe locul 16 la categorie, iar Alexandru Raicu, la 73 kg, locul 30 deocamdată, se încadrează la cota suplimentară continentală. La feminin, Monica Ungureanu ar fi calificată direct, locul 17 la categoria 48 kg, la fel Andreea Chițu, locul 13 la 52 kg. 

TRIATLON 

Aproape de Tokyo 

România va bifa o premieră la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind prezentă pentru prima oară la triatlon, sportul care combină înotul, ciclismul și alergarea. Naturalizat în urmă cu doi ani, francezul Felix Duchampt a adunat deja punctele necesare pentru calificarea la JO, însă așteaptă confirmarea oficială. 

Cu un pas la cea mai mare competiție sportivă din lume este și Antoanela Manac, constănțeanca așteptând confirmarea în urma etapelor de calificare din acest an. Proba olimpică înseamnă 1,5 kilometri înot, 40 kilometri ciclism și 10 kilometri alergare. 

VIDEO Eduard Novak anunță cu câte medalii ne vom întoarce de la Jocurile Olimpice: „Și eu am șanse!"

Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice:

60 pentru Tokyo » GSP îți prezintă sportivii români care au deja biletul pentru Jocurile Olimpice din Japonia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
neacaisa
neacaisa  •  06 Aprilie 2021, 02:12

Am vazut si eu multe previziuni legate de sportivi calificati, federatiile mereu umfla aceste lucruri la fiecare ciclu olimpic pentru a obtine finantare cat mai buna. Am vazut mai de mult si un articol cum ca federatia de echitatie isi doreau sportiv si cal la Tokyo, nu s-a intamplat asta. Totusi, de cele mai multe ori "proiectiile" acestora sunt utopice si nu au mare legatura cu realitatea. Sincer, eu chiar nu cred ca am nicio obiectie la acest articol, mi se pare ca a enumerat cam toti sportivii care au inca sanse reale. Cred ca doar loredana ohai de la 57kg judo ar fi un sportiv care e aproape de calificare si nu a fost mentionat in articol.

neacaisa
neacaisa  •  06 Aprilie 2021, 02:03

Pt domnul ferenc: in mare sunt trecute in revista toate sporturile cu sanse. In primul rand trebuie mentionat ca o data cu cresterea nr disciplinelor si pribeloe, comitetul olimpic cauta sa scada numarul de participanti, mentinandu-se principiul universalitatii (fiecare tara sau contintent sa aiba macar cativa participanti), astfel ca in practica criteriile s-au inasprit mult Si ca sa luam rand pe rand, am studiat sansele de calificare si am cateva completari: La box, din pacate nu va mai fi un al doilea turneu, locurile ramase urmand sa fie impartite in functie de rezultatele la ultimele competitii majore, care nu ne avantajeaza deloc. Asa ca aradoaie si nechita chiar sunt ultimii ramasi in cursa. De karate si taekwando nu stiu prea multe, dar gogolosi vad ca e abia pe locul 55 in lume, nu cred ca e suficient pt o calificare. La catarari procesul de calificare e f aspru si s-a incheiat, au fost doar 16 locuri, la rugby in 7 nu contam(calificarea e oricum incheiata), nici la badminton (avem un singur baiat in jurul locului 150), pentatlon sau yachting. Enumerati niste sporturi in care practic traditia romaneasca e 0. La baschet 3x3 baieti mai sunt 2 turnee de calificare, dar nu vom participa din cauza clasamentului mondial in scadere. La tenis de masa proba de dublu masculin nu esre proba olimpica si la echipe deja am fost eliminati in calificari. Singura sansa ramane calificarea prin turneul european.

3938534062894480
Ferenc Jasko  •  01 Aprilie 2021, 17:03

Buna ziua...este un articol destul d , ok insa cum ramane cu Gogolosi, d ela karate sau sportivii d ela taekwando, deoarece asa stiu ca ei mai au sanse de calificare!? Totodata la box ar trebui s afie inca un turneu preolimpic de calificare in afara celui care va continua anul acesta si unde sunt deja angrenati Nechita se Aradoaie...in plus ce se aude d eiacting(pe site-ul comitetului olimpic am citit mai demult ca avem a fata care poate obtine calificare) ?? Respectiv anul trecut am acitit ca la escaalda(alpinism am putea avea reprezentati) si sigur mai sunt cateva sporturi. Cum ramane cu skatebord, snurfing, pentathlon..rugby in sapte..acolo nu avem pe nimeni!? In plus anul trecut am cit ca la baschet 3x3 ar avea o sanse, ok poate utopica de a se califica echipa amsculina care urmeaza sa participe la un turneu de calificare la Budapesta...deci sportivi ar mai fii...sau la tenis d emasa la dublu masculin alaturi de Ovidiu Ionescu, n-ar mai putea participa nimeni!?? Plus la Badminton..la editiile precedente...macar la Beijing si Londra am avut sportic calificat... P.S un articol foarte bun, insa care ne lasa fara multe raspunzuri la niste intrebari aparute logic in urma articolelor din revistele sportive din anii precedenti!?????

Vezi toate comentariile (7)
Comentează