SPORTURI  »  ALTELE  »  GUVERN

Ministerul Sportului, sacrificat! » Elisabeta Lipă, susținută pentru funcția de secretar de stat

Elisabeta Lipă a transformat FR Canotaj într-un succes Foto Raed Krishan
Elisabeta Lipă a transformat FR Canotaj într-un succes Foto Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 12 iunie 2023 18:31 / Actualizat luni, 12 iunie 2023 19:28

În noul guvern care va fi condus de Marcel Ciolacu, sportul ar urma să aibă rang de secretariat de stat. O funcție pentru care PSD o sprijină pe președinta FR Canotaj, Elisabeta Lipă

Discuțiile continuă în ce privește noul guvern, după demisia premierului Nicolae Ciucă (PNL), anunțată azi, după prânz. Acesta indicase anterior că va părăsi funcția după încetarea grevei profesorilor. Încă din urmă cu mai mult de o lună, au apărut informații și comentarii în legătură cu numărul și structura ministerelor, iar acum lucrurile s-au accelerat.

Urmează să aibă loc o întâlnire între liderii PSD și PNL, la care aveau să fie prezenți și reprezentanți ai grupului parlamentar al minorităților naționale, cu scopul de a definitiva programul de guvernare, scrie Libertatea citând surse politice.

UDMR: „Am acceptat ca Ministerul Sportului să fie desfiinţat"

UDMR, care a avut portofoliul Ministerului Sportului în Guvernul Ciucă, nu avea să participe. Ceva este clar însă: pentru a păstra Ministerul Dezvoltării, UDMR a acceptat un sacrificiu, legat de titulatura Sportului. 

„Am făcut treabă la cele trei ministere şi considerăm că nu există niciun motiv să facem un schimb la acele două ministere care rămân în structura Guvernului, fiindcă am acceptat ca Ministerul Sportului să fie desfiinţat şi să fie o autoritate sau un secretariat de stat la un alt minister", a declarat azi vicepremierul Kelemen Hunor, citat de Agerpres, la finalul unei ședințe cu grupurile parlamentare și miniștrii formațiunii.

PSD o susține pe Elisabeta Lipă

Conform surselor Libertatea, Ministerul Sportului devine agenție separată, care va fi condusă de un secretar de stat. PSD o susține pentru această funcție pe cvintupla campioană olimpică Elisabeta Lipă, actualmente președintă a FR Canotaj. 

Aceasta a fost ministru al tineretului și sportului în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017 în Guvernul Cioloș, urmându-i Gabrielei Szabo, care a ocupat funcția în Guvernul Ponta, între decembrie 2014 și noiembrie 2015.

„Nu știu dacă desființarea ministerului ar fi un minus, suntem oameni de sport, asta facem de atâția ani de zile. Ministerul, de-a lungul anilor, a trecut prin multe transformări, că a fost agenție, că a fost autoritate sportivă, dar cred că important este ca sportului să i se dea ceea ce merită", declara Lipă recent, înainte de plecarea la Campionatele Europene de canotaj de la Bled.

Elisabeta Lipă: „Și atunci întreb: cum e mai bine?"

„Este vorba de susținerea de care are nevoie, cu siguranță vine și mândria la pachet pentru poporul român atunci când sportivii noștri reprezintă țara cu succes în competiții. 

Sunt convinsă că se va găsi cea mai bună soluție, dar pentru mine importante sunt rezultatele, și nu titulatura, că degeaba avem minister și lumea se plânge de o mie și o sută de probleme. Și atunci întreb: cum e mai bine?", a mai spus cea care a fost desemnată canotoarea secolului XX.

Sportul a mai funcționat ca alt organism decât minister: din iunie 2003 a avut titulatura de Agenția Națională pentru Sport, la conducerea ei succedându-se Octavian Morariu, Constantin Diaconu, Florian Gheorghe și Octavian Belu (până în decembrie 2008). 

Atunci a redevenit minister în Guvernul Boc, pentru ca în ianuarie 2010, în al doilea Guvern Boc, să se înființeze Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. Aceasta a preluat atribuțiile, personalul, patrimoniul și bugetul fostului MTS, iar la conducere s-au aflat Doina Melinte (mai 2010 - mai 2012) și Carmen Tocală (mai 2012 - ianuarie 2013).

În 2013, cu ocazia formării Guvernului Ponta, s-a înființat din nou Ministerul Tineretului și Sportului, rămas între timp doar al Sportului. 

Citește și: 

Schimbare de perspectivă pentru un rival al lui David Popovici » A renunțat la probele în care înoată românul
ÎNOT/Campionatele Mondiale
Schimbare de perspectivă pentru un rival al lui David Popovici » A renunțat la probele în care înoată românul
Novak Djokovic, sărbătorit de toată Europa! Prima pagină a marilor ziare, omagiu pentru sârb: „De la zgură, la lună”
ROLAND GARROS
Novak Djokovic, sărbătorit de toată Europa! Prima pagină a marilor ziare, omagiu pentru sârb: „De la zgură, la lună”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
TraianX
TraianX  •  12 Iunie 2023, 23:13

O alta Dancila facuta sefa , cu trei clase ca si trenul cu aburi.

gicab
gicab  •  12 Iunie 2023, 20:38

După ce Lipa a reconstruit din temelii așa cum a promis stadionul Dinamo (fără pista) acum întregul sport românesc va fi un imens șantier

Adrianand
Adrianand  •  12 Iunie 2023, 20:24

absolut indecenta promovarea aceastei doamne care ne terorizează cu rezultatele ei la un sport care nu interesează pe nimeni mai nou. Ne am saturat de zecile de medalii care nu interesează pe nimeni, eventual doar sa primească bani de la buget niște fete masive din Botoșani și Suceava, cu mintea scurtă, agramate, agresive. Cu atât sport am rămas, canotaj și box feminin. Tragic

Vezi toate comentariile (4)
Comentează