SPORTURI  »  ALTELE  »  DECIZIE

VIDEO Oscar Pistorius va fi liberat condiționat » Au trecut aproape 11 ani de când și-a împușcat mortal iubita

Oscar Pistorius la una dintre înfățișările la tribunal Foto Imago
Oscar Pistorius la una dintre înfățișările la tribunal Foto Imago

Articol de - Publicat marti, 02 ianuarie 2024 21:15 / Actualizat marti, 02 ianuarie 2024 22:00

Fostul atlet paralimpic Oscar Pistorius va ieși din închisoare vineri, 5 ianuarie, după ce a obținut liberarea condiționată la aproape 11 ani de când și-a ucis iubita, Reeva Steenkamp

Sud-africanul Oscar Pistorius, 37 de ani, de șase ori campion paralimpic, va fi eliberat sub prerogativele Programului de Justiție Restaurativă din Africa de Sud.

Au trecut aproape 10 ani și 11 luni de când cel poreclit Blade Runner a împușcat-o mortal, pe 14 februarie 2013, în casa lui din Pretoria, pe iubita sa, Reeva Steenkamp, asistent juridic și model, pe atunci în vârstă de 29 de ani.

Pistorius a susținut că a confundat-o cu un intrus care s-ar fi ascuns în dormitor, însă a fost arestat și acuzat de crimă. Procesul a avut loc în anul următor, fostul atlet paralimpic fiind găsit vinovat de omor prin imprudență.

Sentința finală: 15 ani de închisoare

A primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare și o sentință cu suspendare de 3 ani, separată, pentru periclitare imprudentă. Apelul făcut la Curtea Supremă a schimbat verdictul inițial, Pistorius fiind condamnat pentru crimă, cu o pedeapsă extinsă la 6 ani.

După încă un apel pentru prelungirea sentinței, în 2017 Curtea Supremă de Apel a mărit perioada la 15 ani.

Pistorius a devenit eligibil pentru liberarea condiționată în martie 2023, notează Reuters, după ce ispășise jumătate din pedeapsă. A obținut-o pe 24 noiembrie, cu efect începând din 5 ianuarie 2024.

Oscar Pistorius va fi eliberat pe 5 ianuarie

1este numărul medaliilor câștigate de Oscar Pistorius la Campionatele Mondiale, argint cu ștafeta de 4x400 m a Africii de Sud la ediția de la Daegu 2011

Ce se va întâmpla însă cu el în perioada următoare? Departamentul de Servicii Corecționale (DSC) a comunicat din toamna trecută că fostul atlet își va consuma restul sentinței în sistemul corecțional comunitar.

Se va afla sub supravegherea DSC și va raporta periodic până când va expira întreaga perioadă a condamnării, în decembrie 2029.

Îi va fi desemnat un monitor oficial, care va trebui să fie la curent cu toate detaliile atunci când Pistorius își va căuta o slujbă nouă sau își va schimba domiciliul.

De asemenea, va fi obligat să participe la programe care tratează tema violenței domestice și să continue sesiunile de terapie pentru gestionarea furiei, a comunicat un avocat al familiei Steenkamp. Este de așteptat ca Pistorius să locuiască tot în Pretoria.

Oscar Pistorius va fi liberat condiționat » Au trecut aproape 11 ani de când și-a împușcat mortal iubita
Oscar Pistorius concurând la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012 Foto Imago

Înainte de obținerea liberării condiționate, el a fost parte în Programul de Justiție Restaurativă și chiar s-a întâlnit cu tatăl Reevei, Barry, între timp decedat, pe 22 iunie 2022, pentru un dialog între victimă și infractor.

Familia Steenkamp a reacționat prin mama Reevei, June, care a spus că nu este convinsă de reabilitarea lui Pistorius, adăugând însă că nu are obiecții față de eliberarea lui.

Citește și: 

Noi detalii ieșite la iveală după mai bine de 15 ani: „Totul a fost aranjat pentru ca Lewis Hamilton să fie mai bun decât Fernando Alsono”
FORMULA 1
Noi detalii ieșite la iveală după mai bine de 15 ani: „Totul a fost aranjat pentru ca Lewis Hamilton să fie mai bun decât Fernando Alsono”
Elisabeta Lipă, despre Federația Română de Gimnastică: „Când există dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc”
PĂRERE
Elisabeta Lipă, despre Federația Română de Gimnastică: „Când există dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
parachioara5
parachioara5  •  03 Ianuarie 2024, 10:36

...un om condamnat din gresala ...nu se mai satura justitia sa condamne nevinovati ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează