SPORTURI  »  ALTELE  »  SUSPENDARE

EXCLUSIV România pierde dreptul de a trimite halterofili la Tokyo! 4 cazuri de dopaj în ultimul an

Gabriel Sîncrăian
Gabriel Sîncrăian

Articol de , - Publicat marti, 09 februarie 2021 15:15 / Actualizat marti, 09 februarie 2021 18:54

Federația Română de Haltere a fost suspendată pe timp de un an după ce s-au raportat patru cazuri de dopaj în ultimele 12 luni. Florin Croitoru, Răzvan Martin, Roxana Cocoș și Gabriel Sîncrăian sunt cei patru sportivi români găsiți dopați.

Federația Internațională de Haltere (IWF) a punctat pe site-ul său că România este suspendată după încălcările repetate ale regulilor antidoping (ADRV).

Agenția Internațională de Testare (ITA) a anunțat că a încheiat procesul de verificare a halterofililor Gabriel Sâncrăian și Răzvan Martin. Sâncrăian obținuse medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro la categoria 85 de kilograme, dar în urma reanalizării probelor de urină, a fost descoperit pozitiv cu testosteron exogen, o substanță interzisă de pe lista WADA. Ca urmare, medalia i-a fost retrasă, iar sportivul a primit o suspendare de 8 ani.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Răzvan Martin, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. Și lui i-a fost retrasă medalia după ce s-a descoperit că a folosit steroizi anabolizanți.

EXCLUSIV România pierde dreptul de a trimite halterofili la Tokyo! 4 cazuri de dopaj în ultimul an
Răzvan Martin

Patru cazuri de dopaj într-un an la sportivii români

Federația Română de Haltere a încălcat regulile antidoping cu patru sportivi în decursul unui an. În aceste condiții este supusă sancțiunilor disciplinare de către IWF, în temeiul articolului 12 din Politica antidoping a Federației Internaționale. România nu este singura federație suspendată în momentul de față, Thailanda și Rusia fiind în aceeași culpă.

  • Florin Croitoru, Răzvan Martin, Roxana Cocoș și Gabriel Sîncrăian sunt cei patru sportivi români găsiți dopați.

Este regretabil că vedem în continuare încălcări ale regulilor antidoping în rândul halterofililor. Dar faptul că-i prindem pe cei care trișează este, de asemenea, o dovadă clară impactului pe care-l au eforturile noastre de a-i proteja pe sportivii curați. Aș vrea să mulțumesc partenerilor noștri de la ITA pentru munca excelentă pe care o fac în continuare în numele Federației Internaționale de Haltere și a halterofililor curați de pretutindeni.
-președintele IWF, Michael Irani

Nicu Vlad, președintele Federației Române de Haltere, nu a putut fi contactat pentru a expune punctul de vedere al Federației Române de Haltere.

Vis spulberat pentru halterofilii români la Jocurile Olimpice de la Tokyo

În aceste condiții, România nu va mai putea trimite niciun halterofil la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din acest an. Inițial, înaintea suspendării, România ar fi putut trimite doi halterofili, unul la masculin și unul la feminin. 

Campioana mondială din 2017, Loredana Toma era marea speranță a noastră la o medalie la Tokyo. Numai că acum visul sportivei de la Olimpia București a fost spulberat, ea neputând să mai concureze la categoria 64 de kilograme. 

Scandaluri în serie la Federația Română de Haltere

De-a lungul timpului, Federația Română de Haltere a mai fost în centrul cazurilor de dopaj. În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, Andrei Mateiaş şi Traian Cihărean au fost scoși din concurs și nu au mai fost lăsați să concureze.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român de atunci, Ion Țiriac a trebuit să plătească o amendă de 50.000 de dolari pentru ca România să nu fie suspendată. În 2013, România a trebuit să mai plătească o amendă de 100.000 de dolari pentru că a avut patru sportivi prinși dopați cu stanozolol. Este vorba de Elena Andrieș și Răzvan Martin, testați la Campionatele Europene, dar și de Gabriel Sîncrăian şi Andreea Titeş, depistați la un control inopinat în septembrie 2013, în afara concursului.

Trei medalii olimpice pierdute de sportivii români

În urma reanalizării probelor de la Jocurile Olimpice, în ultimii ani România a pierdut trei medalii olimpice. Este vorba de bronzul lui Răzvan Martin de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, de bronzul lui Gabriel Sâncrăian, de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, dar și de argintul Roxanei Cocoș, tot de la Londra 2012. Cocoș a fost suspendată pentru că a folosit steroizi anabolizanți.

EXCLUSIV România pierde dreptul de a trimite halterofili la Tokyo! 4 cazuri de dopaj în ultimul an
Roxanei Cocoș

Ce prevede Regulamentul IWF în legătură cu încălcările unei țări privind dopajul?

Articolul 12.3.2 prevede că, în cazul unor multiple încălcări ale regulilor anti-doping ale unor sportivi afiliați unei federații membre, se pot aplica sancțiuni diverse. În cazul în care există 4 sau mai multe cazuri de încălcare a regulilor menționate mai sus, sancționate de federația internațională sau de organizații anti-doping altele decât cele naționale, într-o perioadă de 12 luni, 
Comisia Independentă poate impune următoarele pedepse, luând în calcul gravitatea abaterilor și a circumstanțelor legate de acele situații: 
a) Impunerea unei perioade de suspendare de până la 4 ani federației în culpă 
b) Amendarea acesteia cu o sumă de până la 300.000 de dolari, plătibili într-un termen de maximum 6 luni de la primirea deciziei. Dacă nu se face plata în termenul stabilit, se pot impune 2 ani suplimentari de suspendare. 
Atunci când încălcarea articolului 12.3.2.1 apare cu ocazia sau e în legătură cu o ediție a Jocurilor Olimpice, atunci Comitetul Independent va considera acest lucru ca factor agravant în deciderea sancțiunii impuse 
12.3.3 Sancțiuni automate cu ocazia JO
Dacă doi sau mai mulți sportivi afiliați unei federații membre au fost găsiți cu o încălcare a regulilor cu pedeapsă de 4 ani, cu ocazia unei ediții a JO de vară, atunci federația respectivă automat va fi împiedicată să trimită sau să propună sportivi ori alți oficiali la ediția JO următoare deciziei finale ce impune primele două sancțiuni relevante.

VIDEO Eduard Novak s-a pus pe treabă la MTS: „Deja am dat la tradus «Strategia sportului maghiar»”

Citește mai multe știri din sportul românesc: 

Ministrul Sportului anunță o schimbare importantă pentru sportivi: „Costurile sunt foarte mari”

EXCLUSIV Poveștile clandestine ale rebelului de la Dinamo: „Cum să-i spun unui jucător să nu se ducă la femei, să nu bea, când eu am făcut toate astea?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
kordell
kordell  •  09 Februarie 2021, 18:02

Cat de curand veti avea soarta rusilor si veti fi interzisi total la Olimpiade .

kordell
kordell  •  09 Februarie 2021, 18:00
Postat de elgabri pe 09 Februarie 2021, 16:31

Dar in ce an se tine Olimpiada de la Tokyo ?

Ca si Euro 2020 , in 2021 :)))

bazinga
bazinga  •  09 Februarie 2021, 16:40
Postat de elgabri pe 09 Februarie 2021, 16:31

Dar in ce an se tine Olimpiada de la Tokyo ?

Nu se va mai tine,cel putin in acest an, fii sigur de asta ! Fara public, nu are rost !La investitiile de miliarde ale japonezilor, iti dai seama ca vor intra in faliment, daca se va tine fara public !GAME OVER !S-A TERMIBNAT TOTUL ! INCREDIBIL, CE VREMURI TRAIM !

Vezi toate comentariile (9)
Comentează