SPORTURI  »  ALTELE  »  TAS

Verdictul TAS pentru rusoaica Kamila Valieva: pedeapsă DRASTICĂ pentru copilul-minune din patinaj

Kamila Valieva +21   FOTO
Kamila Valieva

Articol de - Publicat luni, 29 ianuarie 2024 16:49 / Actualizat luni, 29 ianuarie 2024 18:09

Kamila Valieva, 17 ani, a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, la campionatele naţionale ruseşti din decembrie 2021, dar rezultatul a fost anunţat abia pe 8 februarie 2022, la o zi după ce sportiva şi-a ajutat echipa să câştige aurul la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

TAS a început să audieze cazul ei în septembrie 2023, dar a amânat procedurile după ce un grup de judecători a cerut documente suplimentare.

Îngrijorare mare la FRF » Probleme pentru „tricolori” înainte de Euro
SITUAȚIE
Îngrijorare mare la FRF » Probleme pentru „tricolori” înainte de Euro

A venit verdictul de la TAS pentru Kamila Valieva: suspendare de 4 ani!

Pe 29 ianuarie a venit verdictul de la TAS în cazul Kamilei Valieva, care a fost suspendată timp de 4 ani.

Suspendarea începe din data de 25 decembrie 2021, deci până acum Kamila Valieva și-a ispășit deja jumătate din pedeapsă.

Kamila Valieva și Eteri Tutberidze, foto: Imago
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
+17 FOTO

Kamila Valieva și Eteri Tutberidze, foto: Imago

Kamila Valieva a fost depistată pozitiv la trimetazidină când avea 15 ani

Kamila Valieva a fost depistată pozitiv la trimetazidină când avea 15 ani, în decembrie 2021, dar rezultatul a fost anunțat în februarie 2022, la o zi după ce Valieva și-a reprezentat echipa la cucerirea aurului de la Jocurile Olimpice de iarnă.

Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat-o pe Valieva să participe la proba feminină de simplu, în ciuda testului său pozitiv, dar a precizat că medaliile pentru proba pe echipe nu vor fi alocate până la soluţionarea cazului său.

Comisia disciplinară a Agenţiei ruse antidoping a constatat că Valieva a comis o încălcare pentru care nu a avut „nicio vină sau neglijenţă”. Aceasta nu a fost sancţionată, dar rezultatele sale de la campionatele naţionale din ziua în care a fost depistată pozitiv au fost anulate.

RUSADA, Agenţia Mondială Anti-Doping şi Uniunea Internaţională de Patinaj contestă această decizie la cea mai înaltă instanţă sportivă. RUSADA a declarat că solicită „consecinţele corespunzătoare” pentru această infracţiune, în timp ce ISU solicită o suspendare. WADA solicită o interdicţie de patru ani, care ar include anularea rezultatelor obţinute de Valieva la Jocurile de la Beijing.

Valieva nu a fost prima » Topul scuzelor absurde oferite de sportivii prinși dopați: caramele din Peru, sex, gelozie și răzbunare

În apărarea sportivei, mama ei, Alsu, și avocata, Anna Kozmenko, au prezentat varianta că ar fi băut din același pahar folosit de bunicul ei, care are probleme cardiace și urmează un tratament cu medicamente compatibile substanței găsite în proba rusoaicei.

Nu este primul caz de motivații cel puțin neobișnuite pe care sportivi din diverse discipline le-au prezentat de-a lungul anilor pentru testele lor doping pozitive. Unele par, pur și simplu, incredibile, caraghioase, exagerate. Să parcurgem câteva exemple dintre cele mai bizare.

  • Atleta franceză Ophelie Claude-Boxberger, 33 de ani, specializată în proba de 3.000 m obstacole, a testat pozitiv la EPO. Ea l-a acuzat pe fostul antrenor că i-ar fi injectat eritropoetina din răzbunare, în timp ce dormea, pentru că sportiva îl concediase, scrie Marca
  • Aceeași scuză a fost invocată și de alt atlet, mult mai celebrul sprinter american Justin Gatlin, 40 de ani, care a spus că masorul său a folosit o cremă cu testosteron și astfel a ieșit pozitiv la respectiva substanță
  • Canoista canadiană Laurence Vincent-Lapointe, 29 de ani, de 11 ori campioană mondială, a fost găsită pozitiv la ligandrol. Ea a susținut că a fost contaminată de iubitul ei, care consuma respectivul produs, iar la o analiză a firului de păr acest lucru s-a confirmat. I s-a acceptat motivația, ridicându-i-se suspendarea
  • Jucătorul de tenis Richard Gasquet, 35 de ani, depistat cu cocaină după un test de urină, a explicat că a ingerat substanța după ce a sărutat o femeie care se drogase la o petrecere. Sancțiunea i s-a redus de la 12 la două luni
  • Sprinterul american Dennis Michell, acum în vârstă de 56 de ani, a testat pozitiv la testosteron în 1998, susținând că nivelul ridicat al steroidului fusese cauzat de „relații sexuale intense”
  • Baschetbalistul american Donell Cooper, 31 de ani, a schimbat proba de urină cu un eșantion al iubitei sale, dându-l de gol faptul că i s-a depistat un hormon specific femeilor însărcinate. Așa a aflat că va fi tată, dar a primit 2 ani de suspendare.
  • Ciclistul belgian Michell Pollentier, care are acum 71 de ani, a fost prins încercând să folosească o pompă cu urină provenită de la altă persoană, iar atletul italian Devis Licciardi a avut o tentativă asemănătoare cu un penis fals
  • Jucătoarea bulgară de tenis Sesil Karatanceva, 32 de ani, a explicat prezența nandrolonului în două probe pozitive prin faptul că suferise un avort spontan în 2006, pe când avea 17 ani.

Motiv: alimente contaminate

  • Carne de vacă infestată în cazul celebrului ciclist spaniol Alberto Contador, 39 de ani, câștigător al tuturor marilor Tururi, pentru prezența clenbuterolului la un test pozitiv. Carne de porc pentru discobolul spaniol David Martinez, depistat cu nandrolon – motivații neacceptate, ambii ispășindu-și pedepsele
  • Atleta americană Shelby Houlihan, 29 de ani, specialistă la 1.500 și 5.000 m, a încercat să se apere pentru testul pozitiv la nandrolon de anul trecut susținând că mâncase un burrito cu carne de porc contaminată
  • La fel s-a justificat și Petr Korda, 54 de ani acum, pentru testul pozitiv la același steroid în 1998. Pentru concentrația găsită, ar fi trebuit să consume însă, zilnic, timp de 20 de ani carne de vacă infestată, indică Marca.
  • Jucătoarea de tenis Sara Errani a fost suspendată timp de 10 luni în 2017, după ce a fost depistată pozitivă la Letrozole, ea spunând că a mâncat o porție de tortellini care ar fi fost infestate cu medicamentele mamei sale împotriva cancerului.

Motiv: conspirație și spionaj

  • Deținătorul recordului mondial la săritura în înălțime, Javier Sotomayor, acum în vârstă de 54 de ani, a testat pozitiv la cocaină în 1999, iar dictatorul cubanez Fidel Castro a susținut că acesta a fost victima unei conspirații imperialiste
  • Exact la fel s-a spus și despre atletul german Dieter Baumann, 57 de ani acum, campion olimpic la Barcelona 1992 la 5.000 m, care a acuzat dușmanii din fosta Germanie Democrată că au manipulat probele pentru un control pozitiv la nandrolon
  • Atleta kenyană Jemima Sumgong, 37 de ani, a construit un scenariu întreg pentru testul doping picat la EPO: a spus că i s-a injectat substanța în spital plus că a primit o transfuzie de sânge în urma unei sarcini extrauterine. Investigațiile au dovedit că nici măcar nu fusese internată în perioada respectivă
  • Ciclistul american Tyler Hamilton, 50 de ani, a explicat că prezența unor celule atipice în sângele său fusese cauzată de urmele lăsate în organismul lui de un geamăn al său nenăscut.
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
+17 FOTO

Vezi și alte știri:

Cum a scos Gigi Becali un alt jucător din primul „11”: „L-a costat, nu mai joacă titular acum. Așa făcea și Compagno”
FCSB
Cum a scos Gigi Becali un alt jucător din primul „11”: „L-a costat, nu mai joacă titular acum. Așa făcea și Compagno”
Dan Șucu o atacă pe Dinamo: „A pus judecătorul într-o situație absolut jenantă” » Ce le promite fanilor rapidiști
RAPID
Dan Șucu o atacă pe Dinamo: „A pus judecătorul într-o situație absolut jenantă” » Ce le promite fanilor rapidiști

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (24)
demostene1
demostene1  •  30 Ianuarie 2024, 14:35
Postat de MaxiP pe 30 Ianuarie 2024, 09:19

Realizezi ca totusi comentariul este aberant? Rusia e o forta uriasa in sport, cu o traditie de invidiat si desi intr-un oarecare regres dupa anii 2000, totusi una din primele forte ale lumii. Si cu siguranta, sportul este mai sarac fara sportivii rusi. Pentru cine s-a uitat de pilda la Europeanul de Patinaj Artistic, efectiv impresia ca lipseste ceva era evidenta, stiai in fiecare moment ca in majoritatea probelor medaliatul cu aur prindea cel mult bronzul si nu impunea pretentii la titlu daca Rusia nu era suspendata. Iar acuzele de genul, pai au fost la greu prinsi dopati atleti americani, jamaicani, sportivi chinezi cat incape... nu mai vorbesc de retetele medicale, unele cat se poate de controversate care permit administrarea unor substante interzise pe anumite perioade de timp. Ei ar castiga ceva fara astea? O fi Rusia cum o fi, problematica pana in panzele albe la nivel mondial, dar sa le contesti cultura sau sportul este efectiv ineptie.

Daca de 30 de ani fac atâta măgarii e clar că și înainte făceau. Nu s-au gândit peste noapte sa de dopeze și să fie toate federațiile de acord us agenția lor anti dopaj. Corupția de genul asta nu apare peste noapte.

MaxiP
MaxiP  •  30 Ianuarie 2024, 14:21
Postat de lunetistu pe 30 Ianuarie 2024, 12:46

Amintiti-va de cum i-a fost luat titlul gimnastei noastre la Melbourne cu ani in urma si bucurati -va ca avantajaza america . Parsivenia occidentala la loc de cinste ! Au asteptat 2 ani sa dea verdictul , a lasat-o sa mai creasca si cind dupa 2 ani au vazut ca a luat titlul , a tamponat-o blocindu-i cariera . . `Fat Frumos castrat ` o poezie a lui Paunescu la fel de adevarata ca si-n 1980 .

Cu tot respectul, dar nimeni n-a negat la Sydney (ca nu s-a tinut Olimpiada la Melbourne) ca i-ar fi administrat acel Nurofen fara sa fie anuntat acest lucru. Greseala de atunci e absolut impardonabila si nu e a celor care i-au retras titlul. Si era atat de simplu de gestionat situatia... Sinceri sa fim, nu a fost suspendata si nu i s-au retras celelalte medalii obtinute la Sydney, puteam pierde inclusiv titlul pe echipe pe acest motiv, s-a acceptat ideea ca nu a fost doping, dar s-a platit greseala ca nu s-a anuntat administrarea acelui medicament. Sunt niste reguli, intr-adevar la ora actuala impuse in special de occident, dar nu e mare lucru sa le respecti. Da, s-a observat ca si sportivii occidentali sunt supusi unor tratamente mai mult sau mai putin controversate, dar se stiu acoperi. Noi nu stim, la fel ca alte tari orientale, desi nu e mare lucru, mergem pe lucruri ieftine. Pai acum 8 ani au interzis meldoniumul si o groaza de sportivi din Europa de Est au continuat sa-l consume pe ideea ca nu vor fi prinsi? Pe bune, asta e strategie? Evident ca era dopaj, de ce sa consumi un antiischemic la sute de persoane de 20 si ceva de ani, dar nu era interzis, era legal. Iar cand l-au ilegalizat au picat toti, atata i-a dus capul. Degeaba ne plangem, suntem ramasi in urma in legatura cu practicile de genul, in realitate majoritatea sportivilor consuma niste stimulante, unele chiar nelegale dar prin exceptii, noi nu stim se pare sa folosim acele exceptii.

Nini
Nini  •  30 Ianuarie 2024, 12:49

Toate tribunalele internaționale sunt făcute să câștige cine trebuie. Nu contează prea mult cu ce ai greșit ci de unde ești. În sport unde nu ar trebui ca politicul să intervină se vede cel mai bine.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează