SPORTURI  »  ATLETISM  »  PERFORMANȚĂ

Recordul mondial la maraton, zdrobit la Chicago! » Mai mult de 30 de secunde sub precedentul vârf

Kelvin Kiptum e noul recordman mondial la maraton Foto Imago
Kelvin Kiptum e noul recordman mondial la maraton Foto Imago

Articol de - Publicat duminica, 08 octombrie 2023 19:41 / Actualizat duminica, 08 octombrie 2023 22:08

Kenyanul Kelvin Kiptum, 23 de ani, a bătut recordul mondial la maraton în cursa de la Chicago, impunându-se într-un timp de 2h:00,35. El a coborât cu peste jumătate de minut sub performanța anterioară a lui Eliud Kipchoge

Kelvin Kiptum, maratonistul kenyan care atrăsese deja atenția asupra sa în aprilie, când s-a impus la Londra, a reușit duminică, la Chicago, să doboare recordul mondial al probei.

Timpul său, 2 ore și 35 de secunde, așteaptă ratificarea din partea World Athletics, însă victoria sa rămâne una de excepție.

Kiptum a smuls mai mult de 30 de secunde precedentului reper, care era de 2h 01:09 și aparținea compatriotului său Eliud Kipchoge.

Kelvin Kiptum, rapid pe ultimii 7 kilometri

De la kilometrul 35 încolo a mărit ritmul, trecând în cele din urmă linia de sosire cu brațele ridicate în ovațiile publicului care i-a recunoscut efortul. Inițial, nu se gândise la record, însă și-a dat seama pe ultima porțiune că se încadrează într-un timp superior. Așa că a forțat.

2h 01:25a fost timpul lui Kelvin Kiptum la Londra 2023, acolo unde a realizat un record al cursei respective

Sunt atât de fericit! Nu eram pregătit”, a spus el la final, citat de Reuters. „Nu aveam în minte recordul mondial astăzi”.

Al doilea clasat a venit la 3 minute și 27 de secunde în urma sa, alt atlet kenyan, Benson Kipruto, în timp ce al treilea a sosit belgianul Bashir Abdi, 2h 04:32.

Desprindere de la borna 10 km

Cum s-a desfășurat cursa? Kiptum și compatriotul Daniel Mateiko s-au desprins de grosul alergătorilor deja de la kilometrul 10, ei având un minut și jumătate avans la jumătatea distanței.

Remarcabil e faptul că, aflat la doar al treilea maraton al carierei, Kelvin a accelerat de la kilometrul 35, profitând de avantajul oferit de asfaltul plat, rapid din Chicago.

Am văzut timpul și mi-am spus că trebuie să încerc, poate chiar să cobor sub două ore”, a povestit el. ”Știam că într-o zi voi deveni recordman al lumii”.

Kenyanul a parcurs prima sa cursă de 42 de kilometri și 195 de metri anul trecut la Valencia, unde a înregistrat cel mai rapid timp reușit de cineva la debutul în această probă.

Primii pași importanți în atletism i-a făcut la 18 ani, în 2018, când a câștigat semimaratonul Eldoret din Kenya. Întâia cursă internațională a fost pe aceeași distanță, la Lisabona 2019, când a sosit al cincilea.

Citește și: 

Sabrina Maneca-Voinea, la 0,2 puncte de bronz, în timp ce Simone Biles a ajuns la 30 de medalii mondiale
CAMPIONATELE MONDIALE
Sabrina Maneca-Voinea, la 0,2 puncte de bronz, în timp ce Simone Biles a ajuns la 30 de medalii mondiale
Daniil Medvedev nu a furat jucăria de pluș » ”Era a mea, era a mea!”
INEDIT
Daniil Medvedev nu a furat jucăria de pluș » ”Era a mea, era a mea!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează