SPORTURI  »  BASCHET  »  EVENIMENT

VIDEO Sumă uriașă pentru pantofii de campion ai lui Michael Jordan » Se așteaptă o licitație de 10 milioane de dolari!

Michael Jordan sărbătorind titlul din 1993 Foto: Imago
Michael Jordan sărbătorind titlul din 1993 Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 29 ianuarie 2024 14:04 / Actualizat luni, 29 ianuarie 2024 14:30

„Dynasty Collection”, o serie formată din 6 încălțări purtate de Michael Jordan în fiecare finală câștigată cu Chicago Bulls, va fi scoasă la licitație pe 2 februarie, experții estimând că se va ajunge la o sumă imensă, până la 10 milioane de dolari

Poate fi numită cea mai rară și prețioasă colecție de încălțări sportive: șase pantofi purtați de Michael „Air” Jordan în serile în care Chicago Bulls a cucerit cele 6 titluri ale francizei, la care a fost părtaș, 1991-1993 și 1996-1998.

Setul a fost numit „Dynasty Collection”, iar săptămâna aceasta, pe 2 februarie, va ajunge în posesia celui care va licita serios în cadrul evenimentului gestionat de celebra casă Sotheby’s. Experții în domeniu se așteaptă la un vârf de 10 milioane de dolari.

Michael Jordan, cu un picior desculț

Licitația live a primit și un nume, „The One”. În spatele acestei colecții excepționale se află o poveste la fel de fascinantă. Se poate observa în fotografiile vremii că în momentele de sărbătorire Jordan are mereu un singur pantof.

„Air” și directorul de comunicații de la Bulls, Tim Hallam, au creat o tradiție conform căreia, după fiecare campionat câștigat, în seara meciului care îl confirma, baschetbalistul îi dădea acestuia una dintre încălțări.

6titluri de MVP al finalelor NBA a adunat Michael Jordan în carieră, în anii în care Bulls au devenit campioni, 1991-1993, 1996-1998

Cei șase pantofi – „Infrared” Air Jordan 6 din 1991, „Charcoal” Air Jordan 7 din 1992, „Playoffs” Air Jordan 8 din 1993, „Bred” Air Jordan 11 din 1996, „Playoffs” Air Jordan 12 din 1997 și „Last Shot” Air Jordan 14 din 1998 – au reapărut în atenție în iulie 2022 într-o expoziție organizată la National Sports Collectors Convention din Atlantic City (New Jersey).

Sumă uriașă pentru pantofii de campion ai lui Michael Jordan » Se așteaptă o licitație de 10 milioane de dolari!
Cei șase pantofi ai lui „Air” Jordan, de la stânga la dreapta, 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998 Foto: Sotheby's

Anul trecut, în luna martie, Sotheby’s a realizat o expoziție itinerantă în Dubai, Hong Kong, Singapore și New York. „Este Mona Lisa colecțiilor sportive”, spunea Brahm Wachter, director al secției de piese moderne și de streetwear a casei britanice, pentru Andscape.

„Era o glumă între noi”

Deși Jordan i-a dat toți pantofii lui Hallam, Sotheby’s a confirmat că aceștia nu se mai aflau în posesia oficialului de la Chicago Bulls. Numele actualului proprietar a rămas anonim. În 2023, Hallam spunea pentru Wall Street Journal că „nu am prea mult de adăugat, mă bucur că încălțările pot fi văzute de atât de multe persoane”.

O singură dată a detaliat Hallam istoria inedită. „Voiam ceva care să fi fost parte concretă din meci, așa că i-am cerut lui Michael să-mi dea unul dintre pantofii lui”, a povestit oficialul pentru The Pantagraph.

Era un fel de glumă între noi. În fiecare an, după ce câștigam titlul, Michael își scotea pantoful din picior în zona de interviuri, îl semna și mi-l dădea. Era amuzant să-l vezi mergând cu un picior încălțat și celălalt desculț”, a detaliat el.

Cinci dintre piesele de colecție sunt de la piciorul drept, singurul de la stângul fiind cel din 1991. Întrebarea care rămâne este: oare mai are Michael Jordan perechea acelor încălțări? Sau: și-a închipuit vreodată la ce sume se va ajunge pornind de la o glumă?

Cele mai spectaculoase faze ale lui Michael Jordan

Citește și: 

Franța e noua campioană europeană la handbal masculin! Final perfect de carieră pentru legendarul Nikola Karabatic
Euro 2024
Franța e noua campioană europeană la handbal masculin! Final perfect de carieră pentru legendarul Nikola Karabatic
Cinci înotători români vor participa la Campionatele Mondiale de la Doha din luna februarie
ÎNOT » CAMPIONATELE MONDIALE 2024
Cinci înotători români vor participa la Campionatele Mondiale de la Doha din luna februarie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează