SPORTURI  »  BOX  »  SPECIAL

VIDEO&FOTO Viața fabuloasă a campionului Vinny Paz: a învins moartea de două ori, după ce a stat cu șuruburi în cap, a aruncat 10 milioane la pariuri și s-a culcat cu 1000 de starlete!

Vinny Pazienza // Fotomontaj: Stela Tănase +14   FOTO
Vinny Pazienza // Fotomontaj: Stela Tănase

Articol de - Publicat sambata, 23 martie 2024 17:36 / Actualizat sambata, 23 martie 2024 17:37

Vinny Paz, pe numele său complet Vincenzo Edward Pazienza, cunoscut și ca Vinny Pazienza, în prezent în vârstă de 61 de ani, are o poveste de viață fascinantă, care a inspirat inclusiv un film popular în SUA: „Bleed for this”, regizat de ilustrul Martin Scorsese.

Ce a impresionat cel mai mult din viața sa nu este nesfârșita serie de victorii ca boxer, poate nici titlurile mondiale câștigate și centurile deținute, nici chiar lista de 1000 de femei cu care susține că s-a culcat, ci puterea de care a dat dovadă în a se recupera după un accident în care a fost aproape de moarte și putea să îl lase paralizat.

Imaginile cu el și cadrele metalice care îi susțineau capul în perioada de recuperare sunt emblematice și grăitoare asupra efortului său de a-și reveni.

Vinny Paz, inspirat de Muhammad Ali și de „Rocky”

Născut în Cranston, SUA, într-o familie italiană, Vinny s-a îndrăgostit încă de la vârsta de 5 ani de box, urmârindu-l pe Muhammad Ali, dar și filmul emblematic „Rocky”, cu Stallone protagonist. S-a bucurat de sprijinul părinților, care i-au cumpărat tot ce avea nevoie pentru a practica boxul și l-au înscris într-un club.

Vinny Pazienza // Foto: Imago
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Imago
+10 FOTO

„Eram copil când l-am văzut prima dată pe Ali. L-am ascultat vorbind, l-am văzut câștigând, a fost umitor! Am știut că îmi doresc să fac box și nimic altceva”, mărturisea Pazienza.

A devenit campion la amatori la 19 ani și a ajuns în echipa națională a SUA, după care a trecut la profesioniști în anii '80. A obținut foarte repede o reputație de boxer rapid și agresiv. În primele 16 luni a obținut o serie de 14 victorii, majoritatea prin KO.

„Planul meu a fost întotdeauna să-mi distrug adversarul. Nu aveam nicio ezitare. Fiecare provocare putea fi depășită, asta e filozofia mea de viață. Viața este o luptă”, explică Paz, conform sportal.blic.rs.

Primul titlu de campion mondial al lui Vinny Pazienza

În iunie 1987, Vinny a devenit campion mondial după un meci electrizant, desfășurat pe parcursul a 15 runde contra compatriotului Greg Hausen. A fost nevoie de decizia unanimă a arbitrilor pentru a stabili câștigătorul. Tot în acest meci a câștigat și centura IBF la categoria ușoară.

Doar câteva luni mai târziu, în februarie 1988, a pierdut titlul în revanșa acordată lui Hausen, dar nu a cedat. În noiembrie, același an, ataca titlul mondial la categoria semimijlocie (WBC), iar adversar îi era Roger Mayweather, nimeni altul decât unchiul celebrului Floyd Mayweather.

Povestea săriturii pe care Red Bull a considerat-o prea șocantă ca să o sponsorizeze: a sărit fără parașută de la 7.620 metri!
SPORT EXTREM
Povestea săriturii pe care Red Bull a considerat-o prea șocantă ca să o sponsorizeze: a sărit fără parașută de la 7.620 metri!

Lupta aceasta a avut loc în Las Vegas, la Caesars Palace, iar la finalul ei a ajuns la spital în stare critică. Pentru a se încadra în limita de greutate, Paz a redus kilogramele înainte de meci folosindu-se inclusiv de o deshidratare drastică. Consecințele pierderii radicale și rapide de greutate s-au simțit în timpul luptei: a fost învins la puncte și a leșinat în ring.

„Eram complet epuizat, nu mai aveam energie. Plusam între viață și moarte și, parcă prin ceață, o auzeam pe asistentă spunându-i tatălui meu: «Domnule, răbdare, vă pierdem fiul. Pulsul lui a scăzut mult». Apoi tatăl meu m-a prins de umeri și m-a scuturat bine spunându-mi: «Campionule, nu-mi pasă că ai pierdut, nu-mi face asta». Nu voi uita niciodată aceste cuvinte ale lui. Mi-am revenit brusc în fire, parcă m-aș fi întors la viață. Dacă nu era tatăl meu și această reacție a lui, aș fi murit în 1988.”, a povestit Vinny Paz.

După această experiență, mulți l-au sfătuit să părăsească boxul și să nu-și mai riște sănătatea și viața. A revenit, însă, în ring și a mai jucat de două ori pentru titlul mondial, pierzând însă meciurile decisive. Nu i-a trecut, însă, niciodată prin cap să renunțe.

Pregătit de antrenorul lui Mike Tyson: al doilea titlu mondial

În 1991 a început să fie antrenat de Kevin Rooney, fostul antrenor al lui Mike Tyson, iar acesta l-a sfătuit să se concentreze pe o categorie mai grea. A trecut, astfel, complet la categoria semimijlocie, după câțiva ani în care luptase la categoria ușoară.

Schimbarea i-a prins bine, în luna octombrie a aceluiași an câștigând titlul de campion mondial WBA, după ce a reușit un KO tehnic împotriva francezului Gilbert Dele, la el acasă, în Rhode Island.

„Dacă aș fi ascultat ce îmi spunea lumea, nu aș fi devenit niciodată campion mondial. Cine știe ce s-ar fi întâmplat cu mine, poate aș fi lucrat ca ospătar. Și dacă aș fi renunțat după lupta cu Mayweather nu aș mai fi redevenit niciodată campion mondial”, spune Paz.

Vinny Paz, din nou la un pas de moarte: accident grav

Nu a putut să se bucure prea mult de gloria titlului mondial, căci o nouă nenorocire, cea mai gravă din viața sa, l-a lovit din nou! Iar această nenorocire nu a venit din ring, ci pe drumul său spre casă, după un antrenament.

„Mașina noastră a derapat și am văzut un camion venind spre noi. Am apucat mânerul ușii și m-am ținut cât am putut. Viața mi-a zburat prin fața ochilor. Credeam că nu voi mai boxa, nu îmi voi mai apăra niciodată titlul. Și atunci s-a produs impactul.”, rememorează Vinny accidentul.

În timp ce mă scoteau din mașină am simțit dureri groaznice în tot corpul, de la gât până în picioare. Le-am strigat să se oprească pentru că mi s-a rupt gâtul.

- Vinny Paz

Vinny Pazienza
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Imago
+10 FOTO

A ajuns la spital, iar prongnosticul medicilor a fost grav. „Când mi-am recăpătat cunoștiința în spital, doctorul a venit la mine și cu lacrimi în ochi mi-a spus: «Fiule, îmi pare rău să îți spun asta, dar nu vei mai boxa niciodată.» M-am uitat la el și i-am spus că greșește și că voi boxa din nou cu siguranță: «Nu știi ce sunt în stare să fac, destinul meu este în mâinile mele.»”

După doar zece zile, a fost externat cu îngrijire la domiciliu, fiind avertizat chiar că nu va putea să mai meargă normal deloc. În următoarele luni a purtat un cadru metalic care îi împiedica orice mișcare a gâtului. În accident, trei din vertebrele gâtului i s-au crăpat și s-au mutat din poziția lor naturală. Nimeni nu mai pomenea de box. Familia sa era fericită că a scăpat cu viață.

Recuperarea lui Vinny Paz: „Nu există nicio posibilitate să se termine așa”

Recuperarea lui a mers, însă, bine și la nici 13 luni de la accident era din nou în ring și începea o nouă călătorie spre un alt titlu mondial.

„Nu există nicio posibilitate ca povestea mea să se termine așa. Singurul lucru la care mă pricep cu adevărat este boxul. Nu voi accepta niciodată să renunț la box. Pur și simplu, asta nu se va întâmpla”, spunea Paz în perioada de recuperare.

I-am spus mamei că mă voi întoarce în ring și că sunt pregătit să mor pentru asta. A început imediat să plângă.

- Vinny Paz

La cinci zile după ce a ieșit din spital, a început să facă în secret exerciții fizice, chiar dacă orice mișcare greșită ar fi însemnat paralizie pe viață. Se ascundea de familie în subsolul casei pentru a le putea face. După o lună, a început deja să se antreneze în sala de box, deși încă purta cadrul de metal.

„Cea mai mare durere pe care am suferit-o a fost când mi-au scos șuruburile care erau fixate în craniu”, spune Paz. A refuzat anestezia și a simțit fiecare rotire a șurubului. Fiecare mișcare a părții superioare a corpului îi provoca durere în acele zile. Paz a avut, însă, o voință incredibilă, a sfidat medicii și a continuat să facă exerciții fizice și să se antreneze pentru revenirea în ring.

Antrenamentele nu mergeau perfect și asta nu din motive ce țineau de el, ci din cauza faptului că partenerii săi evitau să îl lovească, de teamă să nu îl rănească. Paz a insistat ca aceștia să boxeze fără ezitare, având nevoie de provocări reale pentru a fi din nou pregătit în meciurile oficiale.

Povestea lui Arthur Friedenreich, „Perla Neagră Originală” a Braziliei: fotbalistul care ar fi marcat chiar mai multe goluri decât marele Pele
ISTORIA FOTBALULUI
Povestea lui Arthur Friedenreich, „Perla Neagră Originală” a Braziliei: fotbalistul care ar fi marcat chiar mai multe goluri decât marele Pele

Vinny Paz, din nou în ring după 13 luni

Primul meci oficial după accident a avut loc după 13 luni. Cicatricile de la șuruburile cadrului metalic erau încă vizibile pe fața lui. A jucat cu Luis Santana, viitor campion mondial și l-a învins prin decizie a arbitrilor, după 10 runde.

Apoi și-a continuat cariera de boxer ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A luptat pe marile ringuri, de la MGM Arena din Las Vegas până pe stadionul Wembley din Londra, cu adversari ca Roy Jones, Robert Duran și viitori campioni mondial ca Eric Lucas, Aaron Davis și Lloyd Honnigan.

60de meciuri de box oficiale are Vinny Paz în palmares. A câștigat 50 dintre ele, 30 din victorii fiind prin knock-out

„Cel mai frumos este atunci când oamenii spun «Dacă Vinny Paz a reușit asta, atunci pot și eu.» Este un sentiment fantastic să ieși, practic, din mormânt, când nimeni nu se mai așteaptă la asta și să demonstrezi că toți au greșit. Oricare ar fi provocarea din fața ta, câștigarea unui titlu mondial, găsirea unui loc de muncă, învățarea unei limbi străine, trebuie să muncești din greu ca asta să se întâmple.”, a rememorat Vinny.

În penultimul său meci, în martie 2002, a jucat din nou pentru titlul mondial la categoria supermijlocie, însă a pierdut meciul cu Eric Lucas. Meciul său de retragere a fost doi ani mai târziu, în martie 2004, când l-a învins pe Tocker Pudwill.

Cum s-a bucurat Vinny Paz de viață: jocuri de noroc și sute de relații cu actrițe din filmele pentru adulți

După ce s-a retras din ring, Vinny Paz și-a trăit viața prins între jocurile de noroc și partidele de amor cu sute de femei, printre care și actrițe din filmele pentru adulți. A trăit fără rețineri, ba chiar a intrat de câteva ori în conflict cu legea din cauza jocurilor de noroc, a alcoolului și a comportamentului său violent.

Paz a recunoscut că a lăsat aproximativ 10 milioane de dolari în cazionurile americane pe care le-a frecventat. O dată a pierdut sute de mii de dolari într-o singură noapte, iar în 2007 și-a declarat falimentul personal. Au fost prietenii cei care l-au salvat din sărăcie.

A adorat compania femeilor frumoase. „O dată, la un meci, am luat cu mine trei actrițe din filmele pentru adulți, ceea ce nu a fost probabil o idee bună. Dar, cu siguranță, eram mai bun la pat decât la jocurile de noroc. Habar n-am cu câte femei m-am culcat, probabil cu o mie. Aproximativ jumătate din ele erau starlete, striperițe, actrițe din filmele pentru adulți”, spune Paz, care o reamintește dintre ele pe celebrea Jenna Jameson.

Cariera și viața lui Paz a fost celebrată prin filmul „Bleed for this”, lansat în 2016, iar fostul boxer a fost prezent la filmări, pentru a-l ajuta pe regizor și pe actori să redea cât mai fidel experiența lui de viață.

Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Getty Images
Vinny Pazienza // Foto: Imago
Vinny Pazienza // Foto: Imago
+10 FOTO

Citește și alte știri din box:

S-a prefăcut?! Fostul mare luptător din MMA contestă filmarea din sală cu Mike Tyson: „Data viitoare, măcar aruncă apă!”

Mike Tyson revine în ring pentru un meci fabulos: „Cercul va fi complet. Îi voi încheia cariera!” + Gala va fi live pe Netflix

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Nimeni313
Nimeni313  •  23 Martie 2024, 18:31

Un articol foarte lung pe care nu l-am mai citit dupa cateva randuri. Bleed for this nu a fost regizat de " ilustrul Martin Scorsese". El e unul dintre producatorii executivi. Lista producatorilor pentru filmul asta este totusi lunga. ***.Super !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  23 Martie 2024, 18:02

Interesant personaj. Oricum, ramane valabila lectia lui, de-a incerca din toate puterile sa faci ceva ce-ti doresti. Si sa nu renunti (din rusine, lene, oboseala etc).

Vezi toate comentariile (2)
Comentează