SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  JOCURILE OLIMPICE 2000

Amintiri de la JO Sydney 2000 » O gimnastă din Rusia a rememorat: „Româncele au fost extrem de puternice. Pentru noi ocuparea locului al doilea a fost o adevărată tragedie!”

Podiumul din finala de la sărituri cu Elena Zamolodchikova și Andreea Răducan FOTO Guliver/GettyImages
Podiumul din finala de la sărituri cu Elena Zamolodchikova și Andreea Răducan FOTO Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat joi, 30 aprilie 2020 16:55

Elena Zamolodchikova, dublă campioană olimpică, a vorbit despre întrecerea din Australia de acm 20 de ani, atunci când ”tricolorele” au câștigat concursul pe echipe

România are calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021 o singură gimnastă, bifând astfel a doua ediție fără prezența echipei feminine. De-a lungul istoriei olimpice, fetele au cucerit cu echipa trei medalii de aur, în 1984, în 2000 și în 2004. 

„Ne-am dorit mult aurul”

Ediția Jocurilor Olimpice de la Sydney a fost plină de evenimente pentru delegația României, însă povestea a început cu un aur câștigat în proba pe echipe. Un moment despre care a vorbit Elena Zamolodchikova  într-un interviu pentru teamrusia.pro. „Am mers la Sydney cu obiectivul principal de a câștiga concursul pe echipe, dar nu ne-a ieșit. Româncele, care erau principalele noastre rivale în acea perioadă, au fost extrem de puternice. După calificări eram pe primul loc, dar în finală nu am mai reușit să avem evoluții la fel de bune. Ne-am dorit mult aurul și am devenit prea nervoase.”, a spus cea poreclită Zamo, ajunsă acum la 37 de ani. 

Amintiri de la JO Sydney 2000 » O gimnastă din Rusia a rememorat: „Româncele au fost extrem de puternice. Pentru noi ocuparea locului al doilea a fost o adevărată tragedie!”
Elena Zamolodchikova în concursul de la Sydney FOTO Guliver/GettyImages

Ea a continuat: „Am privit acel loc doi ca pe o tragedie. Când am ajuns înapoi în satul olimpic niciuna dintre noi nu a scos o vorbă, ne-am închis în camere”.

Din echipa Rusiei, pe lângă Elena Zamolodchikova, au mai făcut parte Anna Chepeleva, Svetlana Khorkina, Anastasiya Kolesnikova, Yekaterina Lobaznyuk și Yelena Produnova. Cea a României a fost compusă din Simona Amânar, Loredana Boboc, Andreea Isărescu, Maria Olaru, Claudia Presecan, Andreea Răducan

Versiuni diferite

Apoi a venit concursul de la individual compus, când podiumul a fost complet „tricolor”, cu Andreea Răducan, Simona Amânar și Maria Olaru. Zamolodchikova a încheiat pe cinci. Momentul rusoacei avea să vină în prima zi de întrecere pe aparate, când s-a impus în finala de la sărituri, devansând-o pe Andreea Răducan. 

8 medaliiau cucerit gimnastele din Rusia în concursul de la Sydney, dintre care trei de aur

Șocul pentru delegația României a venit patru zile mai târziu, Andreea Răducan fiind testată pozitiv la pseudoefedrină. Substanța a fost găsită în proba prelevată după concursul individual compus. CIO a decis  să-i retragă Andreei medalia de aur de la individual compus, în urma recomandării formulate de Comisia Medicală a CIO. 

Amintiri de la JO Sydney 2000 » O gimnastă din Rusia a rememorat: „Româncele au fost extrem de puternice. Pentru noi ocuparea locului al doilea a fost o adevărată tragedie!”
Podiumul din concursul de la individual compus cu Maria Olaru, Andreea Răducan și Simona Amânar FOTO Guliver/GettyImages

Substanța, care era pe lista celor interzise la acel moment, ajunsese în corpul gimnastei după ce aceasta luase un Nurofen, la recomandarea medicului lotului, Ioachim Oană. Gimnasta s-a luptat ani de zile pentru a-și recupera medalia, o luptă  povestită și în documentarul HBO ”Fata de aur”. Partea întunecată a succesului echipei de atunci a fost redată de Maria Olaru în cartea sa, Prețul aurului”. 

Medaliile României la JO 2000 în concursul feminin

  • aur cu echipa
  • aur (Simona Amânar) și argint (Maria Olaru) la individual compus
  • argint la sărituri (Andreea Răducan)
  • bronz la sol (Simona Amânar)

26 de medaliia strâns delegația României la Jocurile Olimpice de la Sydney, un total care a plasat-o pe poziția a 11-a în clasamentul pe medalii

Cum va arăta sportul după Covid-19 » Sporturile au fost grupate pe 4 categorii de risc

Citește mai multe știri din sport: 

Kyrgios îl contrazice pe Thiem << ”Nu înțelege cum stau lucrurile!”

România și Spania au rămas singurele campionate neînghețate din handbalul european

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează