SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

VIDEO+FOTO Știința Bacău a sărbătorit 30 de ani de la câștigarea Cupei Cupelor!

FOTO: Facebook // Jucătoarele de la Știința Bacău au sărbătorit 30 de ani de la câștigarea Cupei Cupelor +5   FOTO
FOTO: Facebook // Jucătoarele de la Știința Bacău au sărbătorit 30 de ani de la câștigarea Cupei Cupelor

Articol de - Publicat duminica, 16 iunie 2019 13:06

La 30 de ani distanță de la cucerirea Cupei Cupelor, jucătoarele de la Știința Bacău au sărbătorit evenimentul printr-un meci de gală, împotriva fostei rivale din acea vreme, Chimistul Rm. Vâlcea.

În 1989, Știința Bacău cucerea Cupa Cupelor, a doua competiție valorică intercluburi, în Europa, iar Chimistul Rm. Vâlcea se impunea în Cupa EHF, a treia competiție în ierarhie. Componentele celor două echipe, de atunci, au participat sâmbătă, la Bacău, la un meci de gală, ca o amintire a vremurilor de neuitat de pe semicerc.

Evenimentul organizat de Gabriela Manea Antoneanu, fostul centru al Bacăului și al „naționalei” României, a răscolit amintirile celor mai în vârstă suporteri ai Științei Bacău, echipa care era o forță atât în România, cât și în Europa. Handbalistele de mare valoare ale celor două echipe au ridicat suporterii în picioare prin execuțiile lor. Cu multe kilograme în plus, cu părul grizonat, jucătoarele au arătat că handbalul nu se uită niciodată.

Sala Sporturilor din Bacău a fost la fel de plină ca în sezonul în care Știința Bacău trecea în drumul spre trofeul Cupei Cupelor de Izmir Belediyese (Turcia), Empor Rostock (RD Germană), Vasas Budapesta (Ungaria), Spet Zname Sofia (Bulgaria) și de Kuban Krasnodar (URSS) în marea finală.

Emoții, lacrimi, bucurie

În afara protagonistelor de acum 30 de ani, au fost și câteva invitate speciale, precum Luminița Huțupan (cel mai bun portar al lumii din toate timpurile), Narcisa Lecușanu, Raluca Ivan sau Iulia Curea, toate handbaliste crescute la Bacău.

„Am încercat să organizez un astfel de meci și acum cinci ani, și acum zece ani, dar nu am avut sprijin. Mulțumesc Consiliului Județean Bacău pentru că a fost alături de noi. Am reînviat rivalitatea dintre Știința Bacău și Chimistul Rm. Vâlcea, o rivalitate dusă până la extrem în dreptunghiul de 40 pe 20 de metri. În afara terenului însă toate eram prietene, era o relație de respect”, a declarat Gabriela Manea.

13 jucătoare ale Științei Bacău și 15 ale Chimistului Rm. Vâlcea au participat la show-ul de sâmbătă. „Mă simt copleșită. Am văzut oameni plângând în tribună, probabil în amintirea acelor vremuri. Au fost cele mai frumoase momente ale carierei noastre, o perioadă pe care o vom păstra vie în minte și în inimă, pentru totdeauna”, a adăugat Gabi Manea.

 

 

Scor egal, 13-13, a câștigat handbalul

Meciul în sine a avut, după scor, tensiunea partidelor de altă dată, care stabileau echipa campioană. Chimistul a condus cu 13-12, dar Mariana Târcă a egalat dintr-un 7 metri, chiar dacă în poartă a avut în față doi portari: Luminița Huțupan și Doina Kopacz Rodeanu.

„A fost un eveniment deosebit, o plăcere să ne revedem, să ne reîntâlnim. Am plâns, sincer, pentru că prin fața ochilor mi-a trecut parcă toată viața, pe repede înainte. Eu am jucat patru ani la Bacău, a fost o perioadă frumoasă. La meciurile dintre Vâlcea și Bacău ieșeau mereu scântei, se juca la intensitate maximă, deși noi eram foarte bune prietene. De un singur lucru îmi pare rău, că eu nu am putut să joc prea mult. Am fost rezervă. Nu am putut să fac ghidușiile mele cu care am obișnuit lumea. Asta pentru că acum două săptămâni m-am operat de menisc”, a povestit și fostul căpitan al Chimistului, Maria Torok Duca.

Cristian Gațu, fostul președinte al FRH, a fost și el invitat de onoare și a fost profund emoționat.

„A fost o acțiune extraordinară și țin să o felicit pe Gabriela Manea. Toate aceste jucătoare merită să fie declarate Cetățeni de Onoare la Bacău și la Rm. Vâlcea pentru ceea ce au făcut pentru handbalul de acolo”, a declarat Gațu.

Seara, jucătoarele s-au întâlnit la restaurant, au dansat, au cântat și au retrăit clipele de glorie din perioada în care evoluau la cel mai înalt nivel.

„Ne-am promis să nu mai lăsăm 30 de ani ca să ne putem întâlni. Acum am îmbătrânit și ar trebui să ne vedem an de an, pentru că timpul nu e prietenos”, a încheiat Gabi Manea Antoneanu.

Bacăul mai are echipă în liga a doua

De 9 ori campioană a României, câștigătoare a Cupei Cupelor în 1989, finalistă a Cupei Campionilor Europeni în 1986, Știința Bacău nu mai are strălucirea de altă dată. Echipa joacă acum în liga a doua. „Nici nu pot să mai merg la meciuri. Suferința este prea mare să văd sala goală, să văd chinul în care se zbat actualele jucătoare. Pentru mine, sincer, e traumatizant. Eu am încercat în trecut, am promovat echipa în 2009, numai cu jucătoare autohtone, dar nu am fost sprijinită”, a spus Gabi Manea Antoneanu.

FOTO: Facebook // Jucătoarele de la Știința Bacău au sărbătorit 30 de ani de la câștigarea Cupei Cupelor +6 FOTO

Echipele care au evoluat

ȘTIINȚA BACĂU 1989: Ecaterina Marian, Angela Brândușoiu, Eva Darvaș, Marinela Matei, Marlena Petrea, Maria Borcea, Raluca Ivan, Lidia Butnărașu, Adriana Popa Hriscu, Ioana Vasîlca, Narcisa Lecușanu, Mariana Târcă, Gabriela Antoneanu Manea. Antrenor: Costel Petrea

CHIMISTUL RÂMNICU VÂLCEA 1989: Doina Kopacz Rodeanu, Luminița Huțupan, Nicoleta Lazăr, Maria Torok Duca, Magda Ionescu, Denisa Romete-Nan, Nadina Nedelcu-Dumitru, Felici Tipi, Florentina Carcadia, Lucica Crețan, Simina Matei, Gabriela Ivănoiu, Rodica Pestrea, Edit Torok Matei, Mia Rădoi,. Antrenor: Ion Gherhard

 VEZI ȘI:

Cristina Neagu se relaxează pe plajă! Handbalista a ales o destinație exotică + mesajul pentru fani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează