SPORTURI  »  HANDBAL  »  CE U19

Nicoleta Alexandrescu, antrenoarea federală, despre handbalistele din naționala feminină U19: „Trebuie să avem încredere în ele, au un potențial real, indiferent pe ce loc vor termina acest turneu final"

Naționala feminină U19 sărbătorind succesul din partida cu Germania FOTO FRH
Naționala feminină U19 sărbătorind succesul din partida cu Germania FOTO FRH

Articol de - Publicat luni, 10 iulie 2023 16:46 / Actualizat luni, 10 iulie 2023 20:36

Naționala feminină de tineret a României s-a calificat cu mari emoții între primele 8 echipe la Campionatul European care se desfășoară la Pitești și Mioveni. Nicoleta Alexandrescu, antrenoarea federală de handbal, are în continuare încredere în această generație.

România a învins Germania și Islanda, dar a pierdut cu Portugalia și s-a calificat de pe locul 2 în grupele principale. În meciul decisiv de duminică, România trebuia să câștige la 4 goluri cu Germania, a făcut-o la 5, 35-30, dar partida a fost extrem de palpitantă, pe alocuri dramatică, punând la grea încercare inimile suporterilor.

Calificare muncită

După victoria clară cu Islanda, 41-33, și înfrângerea categorică cu Portugalia, 30-36, România trebuia duminică să învingă Germania la 4 goluri pentru a se califica în grupele principale. Fanii „tricolorelor" prezenți la Pitești pentru primele două partide erau ușor nedumeriți despre contradicțiile în exprimare ale tinerelor jucătoare: de la faze superbe, prin care Lixăndroiu, Boiciuc, Grigore, Danciu, Mihai sau Mohamed și-au etalat talentul, la momente pe care le știm și de la naționala mare: pase greșite, ratări din situații favorabile.

Totuși handbalistele din naționala sub 19 ani au o circumstanță majoră, vârsta. Sunt fete cu vârste între 17-19 ani, extrem de talentate, cu un potențial remarcabil și, așa cum declara antrenoarea Simona Maior Pașca, la această vârstă fluctuațiile în joc sunt inerente, chiar de la o zi la alta.

Fetele sunt foarte talentate, dar la această vârstă se poate greși mult. A fost greu să joace 3 meciuri oficiale în 4 zile, dar au dat dovadă de caracter și, cu ajutorul publicului, naționala s-a calificat în primele 8. Trebuie să avem încredere în ele, au un potențial real, indiferent pe ce loc vor termina acest turneu final", a declarat pentru Gazeta Sporturilor Nicoleta Alexandrescu, antrenoarea federală.

România a demonstrat că stă bine fizic, cu cele 3 meciuri jucate în 4 zile și poate, paradoxal, joacă mai bine în atac decât în apărare. Chiar dacă ratează foarte mult, până la urmă linia de 9 metri, formată din Lixăndroiu, Boiciuc/Brândușa, Grigore, găsește soluții pentru finalizare. 

În funcție de cine este pe teren, se încearcă finalizarea prin aruncările de la distanță ale lui Lixăndroiu sau Boiciuc și pătrunderile inteligente marca Grigore sau Brândușa. Deseori sunt puse în valoare și extremele Mihai sau Mohamed, dar și pivoții Danciu sau Geamănu.

Probleme în apărare

Marea problemă a naționalei de tineret este jocul în apărare. Această carență, care va fi rezolvată cu trecerea timpului, s-a văzut în toate cele 3 partide, dar în special cu Portugalia, care a marcat 36 de goluri, dar și cu Germania, care a fructificat 30 de ocazii, și chiar cu Islanda, care a înscris de 33 de ori. 

Din păcate, portarii naționalei nu s-au ridicat la nivelul pretențiilor, dar nici zona centrală a apărării nu a funcționat normal, pentru a ajuta poarta. În partida decisivă cu Germania, România a folosit toți cei 3 portari din lot, aceștia blocând împreună 9 mingi, mult mai bine decât cele 6 mingi apărate în înfrângerea cu Portugalia.

16 greșeli tehnicea făcut România

Inconstanța și-a făcut apariția și în meciul decisiv cu Germania. România a condus cu 24-16 în minutul 39, apoi, în minutul 52, mai avea un singur gol avans, 27-26, pentru ca în final să câștige cu 35-30.

România va juca în grupa principală cu Suedia și Elveția și are nevoie de două victorii pentru a avea șanse de calificare în semifinale.

Marți, de la ora 19:45, România joacă împotriva Suediei, iar meciul va fi televizat în direct de Pro Arena.

7 goluridin 7 aruncări a marcat Alisia Boiciuc

35 de goluridin 56 de aruncări a înscris România în meciul cu Germania

Citește și: 

Naționala feminină și-a aflat adversarele pentru Campionatul Mondial 2023, unde miza este și prezența la un turneu preolimpic
CAMPIONATUL MONDIAL 2023
Naționala feminină și-a aflat adversarele pentru Campionatul Mondial 2023, unde miza este și prezența la un turneu preolimpic
CSM București și Rapid și-au aflat adversarele din viitoarea ediție a Ligii Campionilor! Pe cine înfruntă granzii României
TRAGERE LA SORȚI
CSM București și Rapid și-au aflat adversarele din viitoarea ediție a Ligii Campionilor! Pe cine înfruntă granzii României

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează