SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

EXCLUSIV România debutează AZI la Campionatul European, după 28 de ani de absență » Interviu cu selecționerul Xavi Pascual: „Vrem să jucăm un handbal bun, dar trebuie să fim realiști”

Xavier Pascual pe margine într-un meci al României Foto: Imago
Xavier Pascual pe margine într-un meci al României Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 12 ianuarie 2024 08:21 / Actualizat vineri, 12 ianuarie 2024 09:42

Selecționerul naționalei de handbal masculin a României, Xavier Pascual, a vorbit într-un interviu pentru GSP despre modul în care a pregătit echipa pentru Campionatul European, ce șanse crede că au tricolorii la turneul final și cum a făcut lotul pentru EURO 2024.

  • Campionatul European de handbal masculin este programat între 10 și 28 ianuarie 2024, în Germania;
  • România face parte din grupa B la Campionatul European de handbal masculin. Adversare vor fi Austria, Croația și Spania;
  • Toate meciurile României de la Euro 2024 vor fi liveTEXT pe GSP.ro. Competiția este televizată pe Prima Sport și Digi Sport.

După ce a petrecut Revelionul la Barcelona alături de familie și câțiva prieteni, Xavi Pascual s-a întors în România și a continuat pregătirile naționalei pentru debutul la Campionatul European.

Insulele Feroe, debut remarcabil la Campionatul European de handbal masculin » A chinuit o națională cu pretenții
Euro 2024
Insulele Feroe, debut remarcabil la Campionatul European de handbal masculin » A chinuit o națională cu pretenții

Xavi Pascual: „Sunt foarte mulțumit de modul în care s-au pregătit jucătorii!”

După meciurile de la Trofeul Carpați cu Grecia și Georgia, și partidele de la Yellow Cup cu Elveția, Argentina și Bosnia Herțegovina, catalanul spune că internaționalii români sunt pe un drum bun, dar este realist și știe că România pornește cu șansa a 4 în grupa cu Spania, Croația și Austria.

- Xavi, ești mulțumit de modul în care s-au pregătit jucătorii?
- Da, sunt foarte mulțumit. Am făcut antrenamente foarte bune, echipa a avut capacitatea să facă antrenamente de 5-6 ore pe zi, dar în meciuri avem nevoie să arătăm calitate. Nu avem calitate individuală, dar avem forța echipei, calitatea echipei.

- Poți să detaliezi?
- În apărare suntem bine, avem atitudine, echipa are forță să lupte, face bine sisteme diferite în defensivă, însă avem o problemă la calitatea individuală în atac. Avem nevoie de gol, trebuie să marcăm mai ușor. Avem jucători care evoluează în apărare, alții în atac și e dificil pe tranziție. Pe contraatac suntem bine, dar e o problemă pe repliere și dacă facem una-două schimbări, în handbalul modern apar necazurile. Cu toate acestea sunt foarte mulțumit de jucători, ei fac tot ce le cer, au înțeles exigența mea și că trebuie să lucrăm 100% în fiecare zi.

- Ce așteptări ai de la Campionatul European?
- Campionatul European este un cadou pentru noi, România este aici după 28 de ani, avem intenția de a juca un handbal bun, însă trebuie să fim realiști. Noi știm unde suntem ca valoare, cred că meciurile de pregătire cu Franța și Muntenegru au arătat unde suntem și la EURO trebuie să arătam ca o echipă. Handbalul este un sport colectiv și dacă un jucător nu dă 100%, îl vom schimba. România, din păcate, nu are jucători care să facă diferența și din acest motiv cred că suntem mai puternici ca grup.

Xavier Pascual: „Nu suntem o echipă echilibrată, nu jucăm constant!”

România debutează AZI la Campionatul European, după 28 de ani de absență » Interviu cu selecționerul Xavi Pascual: „Vrem să jucăm un handbal bun, dar trebuie să fim realiști”
Dorin Racoțea în atac în amicalul cu Grecia din decembrie 2023 Foto Imago

- De ce echipa intră mai greu în meciuri și are fluctuații de exprimare?
- Pentru că echipa nu are experiență (zâmbește). Jucătorii nu au experiență de a juca pe toată durata partidelor. De exemplu, la meciul cu Grecia de la Trofeul Carpați a trebuit să iau time out după 2 minute și jumătate pentru că am început meciul prost. Nu avem constanță, nu jucăm regulat timp de 60 de minute. Dacă jucăm 5-6 minute prost împotriva unei echipe bune, nu avem capacitatea de a întoarce rezultatul de la minus 6, 7 goluri și din acest motiv avem nevoie de mai mult control, de concentrare maximă de la început, trebuie să alergăm mult, să rezolvăm atacul pozițional. Avem nevoie de echilibru în echipă.

- România poate să joace mai bine decât a făcut-o în meciurile de pregătire?
- Eu cred că da, dar au fost meciuri de pregătire. Nu suntem o echipă echilibrată, nu avem constanță. Echipa a jucat mai bine în repriza secundă cu Grecia și apoi cu Georgia. Am făcut un pas înainte la Yellow Cup, unde am câștigat cu Argentina și Bosnia Herțegovina. Trebuie să mai facem un pas și la Campionatul European, handbalul românesc are nevoie de încă un pas înainte.

„Spania, Croația și Austria sunt mai bune decât noi!”

- România este cotată cu șansa a patra în grupă. Poate să producă surpriza la EURO?
- Nu știu dacă putem face o surpriză. Cred că cel mai important pentru noi este primul meci, împotriva Austriei, pe care vom încerca să-l câștigăm. Apoi urmează Spania și Croația. Trebuie să ne cunoaștem poziția, suntem cu șansa a patra, dar vom încerca în toate meciurile să stăm aproape de adversar și dacă în ultimele 10 minute suntem tot aproape, vom încerca să câștigăm. Adevărul este că Spania, Croația și Austria sunt mai bune decât noi.

- De ce nu este Ante Kuduz la lot?
- Sunt mai mulți absenți: Hanțaru, Kuduz, Humet, Saied. Aveam o listă de 35, handbalul este sport de echipă. Dacă jucătorul are angajament 100%, este în lot, dacă nu, avem posibilitatea să-l înlocuim. Am vorbit cu toți jucătorii înainte să începem pregătirea din decembrie și am explicat cum va fi, ce îmi doresc de la fiecare. Au fost jucători care au avut nevoie de odihnă, alții erau accidentați. Toți jucătorii trebuiau să fie împreună și trebuiau să facă tot programul de pregătire.

România debutează AZI la Campionatul European, după 28 de ani de absență » Interviu cu selecționerul Xavi Pascual: „Vrem să jucăm un handbal bun, dar trebuie să fim realiști”
Handbaliștii români ascultîndu-l pe antrenorul Xavier Pascual Foto sportpictures

„Este o mândrie că sunt selecționerul României la EURO!”

- Ce înseamnă pentru tine, ca selecționer, participarea la EURO?
- Pentru mine este o mândrie să fiu selecționerul României la EURO. Nu pot să mă gândesc că putem să câștigăm toate meciurile, să devenim campioni, dar este importat că avem jucători tineri, că naționala capătă experiență și vom întâlni Spania, Croația, Austria, iar jucătorii noștri tineri, Dedu, Stanciuc, Drăgan, Caba, vor deveni importanți pentru națională.

- Este mai greu să fii antrenor la Dinamo sau selecționerul României?
- Este diferit, dar în acest moment sunt selecționer și am făcut cea mai bună echipă din ce aveam la dispoziție. Vrem să câștigăm toate meciurile, dar în același timp suntem realiști. Voi pregăti cât se poate de bine echipa și vom încerca să câștigăm. Vom avea și câteva surprize din punct de vedere tactic.

Programul României la Campionatul European de handbal masculin:

  • Austria - România » 12 ianuarie, ora 19:00
  • România - Spania » 14 ianuarie, ora 19:00
  • Croația - România » 16 ianuarie, ora 19:00

Lotul României pentru Campionatul European de handbal masculin:

  • Portari: Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (CSM Constanța)
  • Extreme: Nicușor Negru (Dinamo), Sabin Constantina (Steaua), Alex Tărâță (Steaua), Ionuț Nistor (CSM Constanța)
  • Pivoți: Călin Dedu (Dinamo), Robert Nagy (Minaur), Adrian Rotaru (CSM București)
  • Linia de 9 metri: Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Andrei Drăgan (CSM Constanța), Gabriel Ilie (CSM Constanța), Daniel Stanciuc (Dinamo), Gabriel Cumpănici (Minaur), Cristi Ghiță (Turda), Marius Sadoveac (Poli Timișoara), Liviu Caba (CSM Constanța), Demis Grigoraș (Benfica), Andrei Buzle (Granollers).

Grupele Campionatului European de handbal masculin:

  • Grupa A: Franţa, Germania, Macedonia de Nord, Elveţia
  • Grupa B: Spania, Austria, Croaţia, ROMÂNIA
  • Grupa C: Islanda, Ungaria, Serbia, Muntenegru
  • Grupa D: Norvegia, Slovenia, Polonia, Feroe
  • Grupa E: Suedia, Olanda, Bosnia-Herţegovina, Georgia
  • Grupa F: Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia

VIDEO. Discursul lui Xavier Pascual, selecționerul „tricolorilor”, după calificarea României la EURO: „Nu înțeleg ce se întâmplă în această țară”

Citește și: 

Daniel Stanciuc, mezinul lotului de handbal al României, își trăiește visul cu ochii: „Abia aștept să joc la EURO!
CAMPIONATUL EUROPEAN
Daniel Stanciuc, mezinul lotului de handbal al României, își trăiește visul cu ochii: „Abia aștept să joc la EURO!"
Ce șanse are România la Campionatul European de handbal masculin: egala Insulelor Feroe » O mare favorită la trofeu + cine televizează
CE masculin
Ce șanse are România la Campionatul European de handbal masculin: egala Insulelor Feroe » O mare favorită la trofeu + cine televizează

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  12 Ianuarie 2024, 11:14

Deci sa inteleg ca Kuduz nu prea a avut chef sa vina? Sau nu e suficient de bun valoric, nu prea am inteles. E o explicatie duala si neconcludenta, dpdv valoric nu prea putea lipsi, Saied la fel. De asta au fost naturalizati, se cauta jucatori de un nivel din care nu avem la lot. Din pacate transparenta cam lipseste, nu poti sa nu pui intrebari cand nu sunt convocati astfel de jucatori. Eu nu prea cred ca refuza un European, ok, ca nu are chef de amicale sau de un meci in preliminarii, merge, sa nu aibe insa de European... cam greu, iar valoric nu se pune problema. Personal asteptam un raspuns concret la aceasta intrebare.

parachioara5
parachioara5  •  12 Ianuarie 2024, 10:54

...nuvrem articole despre handbal pe care nu le citeste nimeni ...dati cu jiji...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează