SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

România, în pragul dezastrului » O Federație cu pretenții are șanse minime să trimită vreun sportiv la Jocurile Olimpice

Cu o lună înainte de încheierea calificărilor, România nu are niciun sportiv cu biletele asigurate pentru Jocurile Olimpice.
Cu o lună înainte de încheierea calificărilor, România nu are niciun sportiv cu biletele asigurate pentru Jocurile Olimpice.

Articol de - Publicat luni, 22 aprilie 2024 16:09 / Actualizat luni, 22 aprilie 2024 17:48

Cu o lună înainte de încheierea calificărilor, niciun judoka român nu are biletele asigurate pentru Jocurile Olimpice.

Cu mai puțin de 100 de zile până la debutul Jocurilor Olimpice, judo-ul românesc tremură. Nu are nici măcar un sportiv calificat la Paris, iar șansele sunt destul de mici.

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia
INVESTIȚIE
BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

Lista se va definitiva pe 24 mai și, până atunci, mai sunt doar trei mari competiții. Două Grand Slam-uri, la Dushanbe și Astana, plus Campionatele Mondiale de la Abu Dhabi.

„Tricolorii” trebuie să ajungă în fazele superioare la măcar unul dintre aceste concursuri pentru a aduna punctele necesare. În caz contrar, vor aștepta repartizarea cotelor pentru Europa, în cazul țărilor care nu au reușit să trimită în capitala Franței nici măcar un sportiv.

O singură speranță la feminin

La feminin, cea mai bine clasată judoka română în cursa pentru Jocurile Olimpice este Serafima Moscalu, la categoria 70 kilograme. Sportiva în vârstă de 24 de ani a ieșit însă din calcule din cauza unei operații suferite în urmă cu trei luni.

Așa că speranțele se îndreaptă către Florentina Ivănescu, care concurează la 63 kilograme. Lipsită de experiență, la doar 22 de ani, va încerca să dea lovitura la Grand Slam-ul de la Dushanbe, programat în perioada 3-5 mai. În mod ciudat va fi singurul reprezentant al României la concursul din Uzbekistan.

Mai mult, Federația Română de Judo nu a înscris niciun tricolor pentru Grand Slam-ul de la Astana, din Kazahstan, care va avea loc o săptămână mai târziu, între 10 și 12 mai.

Ultima ocazie la Mondiale

În cursa masculină, Alex Creț a adunat cele mai multe puncte, la categoria 90 kilograme. Îl urmează, la mare diferență, Asley Gonzales (categoria 100 kilograme), Alexandru Raicu (categoria 73 kilograme) și Văduț Simionescu (categoria 100 kilograme).

Cei trei, împreună cu Florentina Ivănescu, dar și cu Ioan Dzițac și Adrian Sulcă (ambii la categoria 73 kilograme), vor participa la Campionatele Mondiale din Emiratele Arabe Unite, în perioada 19-23 mai.

Competiția de la Abu Dhabi va aduce la start numele mari din judo-ul mondial. Drept urmare, speranțele la o clasare pe podium sunt extrem de mici. În acest caz, „tricolorii” se vor alege cu puține puncte, ceea ce i-ar scoate din definitiv zona locurilor calificante.

Ce criterii de calificare?

Conform regulamentului, primii 17 sportivi din clasamentul mondial la fiecare categorie se califică direct la Jocurile Olimpice. Cu amendamentul că fiecare țară are dreptul de a înscrie un singur judoka per categorie. Europa mai primește alte 13 locuri la masculin și 12 la feminin, pentru sportivii cu cele mai multe puncte, indiferent de categorie.

În acest moment, Florentina Ivănescu se află pe locul 29, cu doar 1865 de puncte, dar urcă încă cinci poziții, pe 24, pentru unele țări au două reprezentante la această categorie. În schimb,

Alex Creț ocupă locul 27, cu 1925 de puncte, dar saltă și el până pe 22, din același motiv. Unde sunt ceilalți tricolori? Asley Gonzales, pe locul 36, Vlăduț Simionescu – locul 45, Alexandru Raicu – locul 48.

6 medaliia cucerit România în concursul de judo de la Jocurile Olimpice de-a lungul istoriei

Obiectiv ratat pentru Cozmin Gușă

La finalul anului trecut, actualul președinte al Federației Române de Judo, Cozmin Gușă, anunța că obiectivul pentru Jocurile Olimpice este ca România să aibă 5 sportivi calificați. Ba chiar a revenit și nu a exclus câștigarea unei medalii la Paris.

Lipsa de rezultate, dar și conflictele în care a fost implicat conducătorul federației cu reprezentanții forurilor internaționale, au determinat nume mari din judo-ul românesc să semneze o petiție prin care i-au cerut să facă un pas înapoi.

Mai mult, în cadrul Adunării Generale a FRJ, desfășurată săptămână trecută, mai multe cluburi i-au solicitat demisia.

De altfel, la aceeași întrunire, Cozmin Gușă a trăit un moment jenant. Comisia de Centuri din cadrul federației, a decis să-i retragă centura neagră acordată onorific la începutul mandatului. Motivul anunțat este faptul că nu a respectat valorile judo-ului: demnitatea, curajul și prietenia. “Unii au intrat cu bocanci pe tatami”, a acuzat președintele comisiei, Dan Deliu.

3 sportivia avut România în competiția de judo la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice: Alexandru Raicu, Vlăduț Simionescu și Andreea Chițu

Alegeri la începutul anului viitor

Tot în cadrul Adunării Generale a FRJ, a fost ales un nou vicepreședinte, în persoana antrenorului lotului național de juniori, Dragoș Bolbose. Puternic susținut de Cozmin Gușă, acesta a obținut 69 de voturi, depășind-o pe campioana olimpică Alina Dumitru, care a adunat doar 49 de voturi.

În privința funcția de președinte, totul se va decide la alegerile programate în februarie, singurul care și-a anunțat clar dorința de a candida în acest moment fiind președintele CS Pantheon Constanța, George Teșeleanu.

Totuși, actualul conducător, Cozmin Gușă a anunțat că își va depune demisia de onoare dacă România nu va avea niciun sportiv calificat direct la Jocurile Olimpice.

3 judokaa avut România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Andreea Chițu și Vlăduț Simionescu prin calificare directă, și Alexandru Raicu, prin loc suplimentar

Citește și:

Bianca Ghelber s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Jocurile Olimpice
Bianca Ghelber s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Alegeri surprinzătoare pentru LeBron James și Compania. Ce numere vor purta baschetbaliștii americani în Dream Team-ul pentru Olimpiadă
PARIS 2024
Alegeri surprinzătoare pentru LeBron James și Compania. Ce numere vor purta baschetbaliștii americani în Dream Team-ul pentru Olimpiadă

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (9)
MaxiP
MaxiP  •  23 Aprilie 2024, 10:46
Postat de dumitru.serban pe 22 Aprilie 2024, 19:06

Vai tu, lasa ca sunt competenti pro-occidentalii. Lucru dovedit in sport dupa 1990 ;))))))) Si in conducerea tuturor tarilor din Europa de Est, colonii

Pai aia sunt pro-occidentalii? Ca si satenii PSD-isti sau PNL-isti pentru kilogramul de zahar, ce legatura are cu a fi de o parte sau de alta? Fiecare si-a vazut interesul propriu, aici nu exista sentiment de uniune si de apartenenta, aici e fiecare pentru el. Daca nici dupa 90' nu exista sansa de a progresa... pai in materie de sport, cu ce aveam noi atunci, ar fi putut fi o explozie ce sa duca nivelul majoritatii sporturilor la nivelul urmator, aveai toata baza necesara, toate resursele, ti s-a mai deschis inca o poarta pentru performanta. Dar a iesit rapid la iveala latura animalica a oamenilor, s-a sacrificat tot pentru ca fiecare sa ciupeasca ceva si din sansa de a deveni cu adevarat o natiune importanta... ai vandut-o. La fel cu sportul, 20 ani nu a mai existat. Daca ne uitam si acum, luand-o de la aproape 0, cu investitii inca jenante, deja nivelul anumitor sporturi devine nesperat de bun, adica suntem exemplul perfect ca din resurse putine putem produce mult. Daca aveam acum resursele de la inceputul anilor 90' in materie de sport... fara nicio exagerare, dar in afara de SUA, China si Franta nu prea aveam de ce sa ne gandim ca altii iau mai multe medalii ca noi. Asa tindem cu maxim optimism la vreo 10 medalii (ceea ce oricum ar insemna o editie extrem de reusita fata de cele destule anterioare) si la o clasare acolo, prin top 25. Si asta inca cu un progres neasteptat de rapid in ultimii ani.

neacaisa
neacaisa  •  22 Aprilie 2024, 19:17

vorbiti prostii, cu siguranta vor fi mai multi sportivi inscrisi la cele 2 grand slamuri, nu doar ivanescu. faptul ca nu sunt inca inscrisi nu inseamna nimic, mai sunt 3 saptamani pana atunci.

dumitru.serban
dumitru.serban  •  22 Aprilie 2024, 19:06
Postat de Newman pe 22 Aprilie 2024, 16:52

Un rusofil nu poate accepta ca este incompetent.

Vai tu, lasa ca sunt competenti pro-occidentalii. Lucru dovedit in sport dupa 1990 ;))))))) Si in conducerea tuturor tarilor din Europa de Est, colonii

Vezi toate comentariile (9)
Comentează