SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

FOTO Scoția - România 84-0 » „Stejarii” au suferit cea mai drastică înfrângere din istorie la Cupa Mondială

Articol de - Publicat sambata, 30 septembrie 2023 23:55 / Actualizat duminica, 01 octombrie 2023 00:03

România a suferit a treia înfrângere dureroasă la Cupa Mondială din Franța. După 82-8 cu Irlanda și 76-0 cu Africa de Sud a venit 84-0 cu Scoția, la Lille, pe stadionul Pierre-Mauroy. Ambii antrenori au făcut schimbări față de meciul precedent. Eugen Apjok 10, iar Gregor Townsend 13. „Ciulinii" au fost învinși de Africa de Sud cu 18-3, dar au câștigat meciul cu Tonga cu 45-17.

Partida de la Lille a început în aplauzele fanilor români și scoțieni care nu au ezitat să se pozeze împreună înainte de încleștarea de pe teren. 

La început, adversarii "stejarilor" au încercat să țină balonul în joc pentru a obosi apărarea românilor, dar românii și-au păstrat disciplina și structura în primele minute. 

Hamish Watson a fost cel care a deschis scorul cu un eseu transformat de Ben Healy, 24 de ani, aflat la primul meci pentru Scoția.

Șase eseuri în prima repriză

Apoi eseurile au venit pe bandă rulantă, scoțienii asigurându-și punctul bonus pe care și-l propuseseră încă din prima repriză. Ali Price, Darcy Graham (3), Matt Fagerson au fost cei care și-au trecut numele în casetă de scor cu eseuri, transformate toate de Ben Healy. 

Singura acțiune de menționat a României a avut loc în minutul 25 când Jason Tomane a avut o acțiune bună în terenul Scoției, însă a fost neutralizat. Scorul pauzei a fost 42-0. O tresărire de orgoliu de câteva minute.

Festivalul scoțian a continuat și după pauză, Chris Harris a fost primul urmat Ollie Smith și de Ben Healy. Toate transformate. Era minutul 59 și scorul devenea 63-0. În minutul 61 a intrat în teren și Florin Surugiu, 38 de ani, aflat la selecția 104 în echipa națională.

+4 FOTO

El a suferit o accidentare înainte de Cupa Mondială și nu a putut evolua în primele partide. Experimentatul jucător român a bifat astfel a treia Cupă Mondială din carieră. Jocul României s-a mai animat apoi, întregul stadion încerca să-i împingă pe "stejari" în terenul de țintă. 

"Trebuie să avem un pic de compasiune pentru echipa României, au suferit înfrângeri dure în fața Africii de Sud și a Irlandei, au de dus un alt meci greu cu Scoția. Însă există mândrie și spirit în această echipă", a spus Scott Hastings la microfonul ITV.

Secvențele de atac ale României s-au încheiat în minutul 70, apărarea României nu a reacționat și Johnny Matthews a mai pus un eseu în dreptul Scoției. Transformarea a venit tot din piciorul lui Healy, 70-0. 

Nici nu s-au adunat bine românii că Rory Darge (72) era din nou în terenul de țintă, iar George Horne a făcut 77-0. Darcy Graham a mai întors o dată cuțitul în rană când mai erau trei minute până la final, Healy a transformat-o și pe aceasta, 84-0. 

Ultimul meci al "stejarilor" la această Cupă Mondială va avea loc pe 8 octombrie, tot la Lille, împotriva celor din Tonga. O partidă în care obiectivul este victoria.

12victorii are Scoția în fața României din 14 partide disputate între cele două formații

90–8a fost până azi cea mai drastică înfrângere suferită de România la Cupa Mondială de rugby, în fața Australiei, pe 18 octombrie 2003

Rezultatele României

  • România - Irlanda 8-82
  • România - Africa de Sud 0-76
  • România - Scoţia 0-84
  • România - Tonga, 8 octombrie

FINAL » Scoția – România 84-0

  • min 80: Final de meci
  • min. 76: Scorul se face 82-0, după eseul lui Graham. Scoția reușește transformarea și se face 84-0
  • min. 72: Scorul se face 77-0. Scoția mai reușește un eseu. Scorul se mărește după încă o transformare
  • min. 71: Un nou eseu pentru Scoția.  Johnny Matthews profită de spațiile din defensiva României și mărește avantajul la 68-0. Scorul se face 70-0 după ce scoțienii reușesc transformarea
  • min. 59: Ben Healy duce scorul la 61-0 cu primul său eseu. Tot el a reușit transformarea și a făcut 63-0
  • min. 55: Scoția mai bifează un eseu și o transformare. Scorul e acum 56-0
  • min. 46: Un nou eseu pentru Scoția, care duce scorul la 47-0. Ben Haley a mai adus două puncte, reușind transformarea
  • A început repriza a doua
+4 FOTO
  • min. 40: Pauză
  • min. 39: Scoțienii reușesc transformarea care duce scorul la 42-0
  • min. 39: Chris Harris mai aduce un eseu pentru Scoția. 
  • min. 38: Ben Healy face 35-0
  • min. 38: Încă un eseu pentru Scoția, reușit de Matt Fagerson
  • min. 34: Ben Healy reușește transformarea și face 28-0
  • min. 34: Scoția bifează al patrulea eseu, prin Darcy Graham
  • min. 21:  Ben Healy duce scorul la 21-0
  • min. 21: Al treilea eseu pentru Scoția e reușit de Darcy Graham
  • min. 17: Ben Healy mai aduce 2 puncte scoțienilor, 14-0
  • min. 17: Un nou eseu pentru Scoția.  Ali Price profită de o breșă în defensiva stejarilor și mărește scorul
  • min. 8: Scoția face 7-0, după ce Ben Healy a reușit transformarea
  • min. 8: Scoția reușește primul eseu din meci și duce scorul la 5-0, prin Hamish Watson
  • A început meciul

România

  • 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 3. Gheorghe Gajion (Stade Montois), 4. Adrian Moţoc (Biarritz), 5. Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare) 6. Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 7. Dragoş Ser (CSA Steaua), 8. Cristi Chirica (căpitan; CS Dinamo), 9. Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), 10. Alin Conache (SCM USV Timişoara), 11. Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare), 12. Tangimana Fonovai (CSA Steaua), 13. Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), 14. Sioeli Lama (CSA Steaua), 15. Marius Simionescu (SCM USV Timişoara)
  • Rezerve: 16. Florin Bărdaşu (CSA Steaua), 17. Iulian Hartig (RC Bassin d'Arcachon), 18. Costel Burţilă ((RC Hyeres Carqueiranne La Crau), 19. Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), 20. Damian Strătilă (CSA Steaua), 21. Florin Surugiu (CSA Steaua), 22. Tudor Boldor (CSA Steaua), 23. Nicolas Onuţu (CS Annonay).

Scoția:

  • 15. Ollie Smith, 14. Darcy Graham, 13. Chris Harris, 12. Cameron Redpath, 11, Kyle Steyn, 10. Ben Healy, 9. Ali Price, 1. Jamie Bhatti, 2. Ewan Ashman, 3. Javan Sebastian, 4. Sam Skinner, 5. Grant Gilchrist, 6. Luke Crosbie, 7. Hamish Watson, 8. Matt Fagerson
  • Rezerve:  16. Johnny Matthews, 17. Rory Sutherland, 18. WP Nel, 19. Scott Cummings, 20. Rory Darge, 21.George Horne, 22. Blair Kinghorn, 23. Huw Jones

Citește și: 

S-a semnat contractul! Tyson Fury și Oleksandr Usyk se vor duela în Golf pentru unificarea centurilor: „Va fi evenimentul secolului în box”

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur al turneului de la Beijing » Românca a cedat dramatic în setul decisiv

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (116)
nicto
nicto  •  01 Octombrie 2023, 22:18
Postat de ali.bec_bec.ali pe 01 Octombrie 2023, 12:28

in conditiile cand in tara nu poti organiza un campionat rezzonabil nu poti pretinde mai mult... in mopmentul acesta rugbyul in romania merge inainte ca mai sunt cativa inimosi care tin cate o echipa de copii si juniori... campionatul e4ste mai mult de amatori...

Ai dreptate. In momentul asta nu avem campionat. Trebuie recladit de la juniori.

cireasa13
cireasa13  •  01 Octombrie 2023, 21:53
Postat de maistorkokir pe 01 Octombrie 2023, 00:29

In 2011 la mondial am pierdut la doar 10 puncte, ba chiar i-am condus pe scotieni cu 12 minute inainte de final, dar atunci aveam cativa rugby-isti de nivel european. De pilda Țincu era un talonuer incredibil, era un pachet de muschi din otel. Gontineac era antrenor, si l-a scos pe Țincu,chiar cu 12 minute inainte de final cand conduceam cu 3 puncte. :)) In fine, acum pierdem cu 84-0, e clar ca rugby-ul romanesc merge din rau in mai rau.

Tincu e o legenda și un caracter deosebit! A rupt poarta după ce a văzut ce mafie este în FRR!!

MaxiP
MaxiP  •  01 Octombrie 2023, 20:36
Postat de vercingetorix1 pe 01 Octombrie 2023, 18:55

Când statul român se v-a implica mai mult în sport(vezi exemplul Ungariei la fotbal),poate cândva,vom fi iarăși ce am fost.Pana atunci,rand pe rand,sporturile de tradiție din Romania vor dispărea ,rand pe rand.Sa vezi cu ce zestre de medalii ne întoarcem de la olimpiada!

Statul roman a inceput cat de cat sa acorde tot mai mult interes sportului si multe federatii au reusit sa se redreseze, nu putem sa nu observam totusi rezultatele remarcabile din multe sporturi de la noi in ultimii 2 ani. Ce mi se pare insa penibil e prioritizarea pe motive total neobiective a anumitor sporturi. Vad acum cum se cauta scandaluri chiar inainte de concurs cu federatia de gimnastica, bineinteles ca se bat campii rau de tot. Cu ce scop? De a ramane anumite federatii cu statut de eroine.

Vezi toate comentariile (116)
Comentează
Close