SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL

REMEMBER „Dacă nu-l băteam eu, Ilie Năstase nu exista” » Mărturiile necenzurate ale fratelui Costică: „La Atlanta, s-a vopsit negru tot, ca să facă mișto de Arthur Ashe”

Ilie Năstase / foto: GSP +26   FOTO
Ilie Năstase / foto: GSP

Articol de - Publicat luni, 19 iunie 2023 14:14 / Actualizat luni, 19 iunie 2023 16:57

„Îți dai seama că, dacă nu eram eu, n-ar mai fi existat marele Ilie Năstase, jucătorul de tenis!", spunea cu mândrie Constantin Năstase, acum la 90 de ani, fratele mai mare al lui „Nasty", într-un interviu pentru GSP, din 2016, pe care-l republicăm. 

Cel căruia apropiații îi spun „nea Costică", modelul și mai târziu antrenorul celebrului său frate, avea pe atunci 83 de ani, dar vivacitatea unuia de 50. Nu mai juca deloc tenis de prin 2011, din cauza problemelor la genunchi și „fiindcă nu mai am motvație", dar are povești despre Ilie Năstase cât pentru o mie și una de nopți. 

Decizia lui Ion Țiriac l-a scandalizat pe Gigi Becali: „A dat 100.000 de euro? Doamne ferește!”
DECIZIE
Decizia lui Ion Țiriac l-a scandalizat pe Gigi Becali: „A dat 100.000 de euro? Doamne ferește!”

Fost jucător de Cupa Davis, Costică povestește cum l-a inițiat pe Ilie Năstase în tainele tenisului

Pe vremea cînd Ilie abia descoperea lumea și se uita curios la rachetele fratelui său, Costică era deja un foarte bun jucător de tenis. 

„Ilie îmi mai umbla, curios, la rachete, mai lua cîte una, era mic, avea 4-5 ani, abia putea să o țină. Problema a fost, că, atunci cînd a mai crescut, îi plăcea și fotbalul. Pe la 10 ani mai dispărea de acasă în week-end, se ducea să joace cu cei de la Steaua. 

Eu îi tot ziceam să lase fotbalul și să vină la tenis. Mamă, câte vasturi, adică bătăi, i-am dat ca să-i scot fotbalul din cap! M-am certat și cu ăia de la fotbal, să-l lase în pace", își amintește nea Costică.

„Dacă nu-l băteam eu, Ilie Năstase nu exista” » Mărturiile necenzurate ale fratelui Costică: „La Atlanta, s-a vopsit negru tot, ca să facă mișto de Arthur Ashe”
Ilie Năstase, poza de colecție de la Wimbledon

Fratele mai mare spune că l-a determinat „chiar și cu bătaia" să renunțe la fotbal pentru tenis

Corecțiile fratelui mai mare, jucător în echipa de Cupa Davis a României, rachetele Dunlop pe care le vedea mereu acasă, o raritate pe vremea aceea, sau pur și simplu destinul care îl aștepta l-au convins pe Ilie să aleagă în cele din urmă tenisul. 

Costică Năstase povestește că „Ilie a început să joace tenis cu copiii pe la Progresul, apoi cu mine, la Steaua. Era cît un țâr, slab de îl bătea vîntul. Dar era și rău, rău de tot. Sărea la bătaie pe terenul de tenis, mai lua și cîte o palmă de la ăia mai mari. Știa că mă are pe mine în spate și că îl mai scot eu din belele. 

Abia pe la 14 ani a început să se anunțe marele talent ce urma să vină. S-a înălțat, a început să joace din ce în ce mai bine. A avut și șansa că eram cîțiva jucători de valoare în țară, Mărmureanu, Marin și Gogu Viziru, eu. A avut cu cine să joace, să se antreneze, să crească în valoare".

Ilie a avut de mai multe ori noroc în viață. La început cu mine, că l-am convins să vină la tenis. Apoi cu Țiriac, care l-a scos la turnee afară, la începutul carierei, care știa să trateze cu organizatorii prezența la competiții, pe bani buni, bazându-se pe charisma și valoarea lui Ilie, dar și pe faptul că făceau împreună un dublu redutabil 
- Costantin Năstase

„Dacă nu-l băteam eu, Ilie Năstase nu exista” » Mărturiile necenzurate ale fratelui Costică: „La Atlanta, s-a vopsit negru tot, ca să facă mișto de Arthur Ashe”
Costică Năstase, alături de fratele său, foto: Libertatea

„Nu putea să iasă pe stradă în Franța sau în SUA”

După ce s-a retras din tenis, Costică Năstase i-a fost antrenor fratelui Ilie timp de câțiva ani în circuitul profesionist: 

„Eu îi făceam rachetele, manual, cîte 10 pe noapte, înaintea unor meciuri. Îi făceam un timp de racordaj mai special, când dădea sărea mingea foarte sus și îi surprindea pe mulți jucători. Îl și antrenam, pentru că cei din circuit nu prea voiau să se pregătească cu el. De fapt, Ilie nici nu prea se antrena. După 10 minute nu mai era atent la joc, începea să discute cu cei de pe margine, să facă glume. Asta îi scotea din sărite pe mulți. 

Dar lumea îl iubea, pentru tenisul lui spectaculos, pentru felul lui de a fi. Era o adevărată aventură să ieșim pe stradă prin Franța sau în Statele Unite, unde era continuu vânat de fani sau de presă".

Costică povestește că „Ilie Năstase devenise atât de iubit la Wimbledon că organizatorii nu puteau să-i pună meciuri decît pe Arena Centrală sau pe Terenul 1, care aveau cel mai mare număr de locuri. Lumea se călca în picioare să-l vadă jucând. 

Odată, l-au pus pe terenul doi, care avea doar vreo 4.000 de locuri și spectatorii intrau pe jos, au rupt gardul care împrejmuia terenul, să intre la meci. De atunci n-a mai jucat decît pe cele mai mari arene la Wimbledon".

A povestit și despre banii pierduți de jucător de-a lungul timpul, din cauza exceselor, și o întâmplare la limită, cu o glumă la adresa marelui jucător de culoare Arthur Ashe, bun prieten al lui Ilie. 

Cred că Ilie a pierdut cel puțin vreo trei milioane de dolari în carieră numai din cauza amenzilor, pentru prostiile pe care le făcea pe teren. Odată, la un turneu din Atlanta parcă, s-a vopsit tot negru pe corp, ca să facă mișto de Arthur Ashe. La Wimbledon și-a dat pantalonii jos. Așa era el, dar lumea îl iubea 
- Costică Năstase

2.076.761 $este suma oficială câștigată de Ilie Năstase în cariera sa de jucător profesionist

Ilie a prins o perioadă bună a tenisului, când au început să apară bani mulți la turnee. Eu abia în 1961 am jucat prima dată pe un tablou principal la Roland Garros, împreună cu Țiriac. Eram primii români pe tablou după Război. Am primit atunci 300 de franci, acum iei zeci de mii de euro dacă ajungi pe tabloul principal 
- Costică Năstase

Ilie Năstase, foto: GSP
Ilie Năstase și Brigitte Pastramă, foto: Imago
Ilie Năstase, foto: GSP
Ilie Năstase, foto: GSP
Ilie Năstase, foto: GSP
+22 FOTO

„Ilie Năstase a fost și clovn, a fost și senzațional”

Chiar dacă se simte o ușoară invidie a fostului jucător, Costică Năstase recunoaște că „Ilie a fost un geniu al tenisului. N-o să mai vedem un asemenea jucător. La el totul era natural, firesc, părea mereu o joacă. Inventa lovituri, își provoca adversarii, îi enerva, glumea cu publicul, le făcea pe toate. A fost și clovn, a fost și senzațional, dădea senzația că totul este foarte ușor pentru el. 

Nu aveau ce să-i facă. Poate că dacă nu era așa, cu gura mare și pus mereu pe harță, n-ar mai fi fost Ilie Năstase pe care îl știm. Nu cred să mai apară vreodată unul ca el. Acum tenisul e doar forță și încrâncenare. Nu vedeți că sunt tot mai rari jucătorii care fac și spectacol?! McEnroe s-a mai apropiat de stilul lui Ilie, dar ăla era chiar prea nervos".

A încasat un pumn chiar de la Ilie

Nu doar lumea se îmbulzea la meciurile lui Ilie Năstase de la Wimbledon,dar și ziariștii îl înconjurau după fiecare meci. Costică Năstase își amintește că „odată, am luat un pumn în figură chiar de la Ilie. După un joc, cînd mergeam spre vestiare, au sărit ziariștii pe el. Eu, ca să îl protejez, m-am pus între ei și Ilie. Unul, mai insistent, nu știu ce i-a zis  de l-a enervat. Ilie a vrut să-i dea un pumn, să scape de el, să-și facă loc, dar m-a nimerit pe mine".

„M-a trimis să dorm cu Bjorn Borg, el venise cu o femeie"

Mare crai pe vremea cînd juca tenis și nu numai, Ilie Năstase recunoștea singur că a pierdut șirul cuceririlor sale din afara terenului. Se spune că a avut peste 1.000 de femei în „carieră". 

„Arăta bine, înalt, longilin, mereu pus pe glume și pe șotii, avea mereu succes la femei. Când mergeam pe la turnee demonstrative, cu Borg, cu Connors, cu alții, ce mai făcea pe acolo. 

Eram prin Mexic, parcă, atunci cînd a venit la hotel pe la 4:00 dimineață cu o tipă. M-a trezit și mi-a zis să mă duc să dorm în cameră cu Bjon Borg, că el are treabă. Era prieten la cataramă cu suedezul. Câte d-astea nu mi-a făcut!", rememorează Costică Năstase.

La începuturi, nu aveam bani. Mergeam prin țară, la turnee, la Cluj sau la Arad de exemplu, cu motocicleta. Ion Țiriac avea o Jawa, el o conducea, având și un sac, eu stăteam în spatele lui, cu rachetele și cu un alt sac. Așa era pe atunci. Eu l-am ținut la mine acasă o vreme, când a fost suspendat din hochei că nu a vrut să se transfere de la Brașov la Steaua, parcă. N-a uitat, îmi mai spune câteodată: „Costică, recunosc că mi-ai dat să mănânc!”. Eu făceam și rost de bani. Stătem noaptea să racordez câte 10 rachete, în timp ce el citea sau dormea. A doua zi le vindeam și așa făceam bani să trăim
- Costică Năstase

58 de turneea câștigat Năstase în perioada 1970-1978, la simplu. Și a mai jucat alte 38 de finale

Citește și alte știri despre Ilie Năstase: 

EXCLUSIV „Mai contează că a luat Djokovic unul în plus?” Ilie Năstase, interviu fără rețineri despre „GOAT-ul” din tenis: „Să fie geloși pe Nadal!”

50 de ani de la succesul istoric al lui „Nasty” » Parisul lui Ilie: „Eram agitat, voiam să ajung la arene cât mai repede”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
steaua.libera
steaua.libera  •  19 Iunie 2023, 16:53

Branza buna in burduf de caine. Glume de gradinita.

parpalache
parpalache  •  19 Iunie 2023, 16:43

Și daca nu exista...Ion Gheiorghe Maurer!Venit tot din Basarabia ca și familia lui Nastase!Nu oricine putea sa plece la turnee„afara”!Pe valuta!

AmuzantulTrollescu
AmuzantulTrollescu  •  19 Iunie 2023, 16:04

Ce bine ca noi nu suntem spalati pe creier cu *** muricane :) Ma refer la faza cu Arthur Ashe, stiti la ce ma refer?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează