SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Istorie pentru Ucraina! Acum doi ani, se refugia în România din calea războiului, acum e în „sferturi” la Australian Open!

Dayana Yastremska e în sferturi” la Australian Open / FOTO: Imago Images. Acum doi ani, se refugia în România din calea războiului +29   FOTO
Dayana Yastremska e în sferturi” la Australian Open / FOTO: Imago Images. Acum doi ani, se refugia în România din calea războiului

Articol de - Publicat luni, 22 ianuarie 2024 06:20 / Actualizat luni, 22 ianuarie 2024 09:35

Ucraineanca Dayana Yastremska, 23 de ani, face turneul carierei și e în premieră în „sferturi” la Australian Open, după ce a învins-o în această dimineață pe Victoria Azarenka, scor 7-6(6), 6-4. Locul 93 WTA vine din calificări, ea nu depășise niciodată faza optimilor într-un Slam.

Continuă povestea remarcabilă scrisă de Dayana Yastremska la Australian Open 2024! După ce a eliminat-o în runda inaugurală pe campioana en titre de la Wimbledon, Marketa Vondrousova, jucătoarea din Ucraina și-a croit drum până în sferturile de finală ale turneului de la Antipozi, reușind să mai elimine un nume mare din postura de outsider.

Dayana Yastremska survolează și testul Victoria Azarenka, e în „sferturi” la Australian Open

Cotată din nou cu șansa a doua, Yastremska a mai produs o surpriză, a eliminat-o și pe bielorusa Victoria Azarenka, dublă campioană la Melbourne, în mare formă la ora jocului.

Ucraineanca a triumfat într-o bătălie strânsă, decisă la micile detalii. A salvat două mingi de set ale adversarei într-un prim set maraton, decis la tie-break, după o oră și 16 minute, pentru ca în actul secund să revină impetuos, de la 0-3 și 30-40, adjudecându-și în cele din urmă setul la patru.

Istorie pentru Ucraina! Acum doi ani, se refugia în România din calea războiului, acum e în „sferturi” la Australian Open!
Dayana Yastremska e în sferturi” la Australian Open / FOTO: Imago Images

Prin triumful reușit în fața Victoriei Azarenka, Yastremska devine abia a doua jucătoare din Era Open care, venită din calificări, reușește să învingă pe traseu două campioane de Slam, remarcă cei de la OptaAce. Jelena Dokic reușea aceeași performanță în 1999, învingându-le la Wimbledon pe Martina Hingis și Mary Pierce.

Yastremska, care nu i-a strâns mâna Victoriei Azarenka la fileu, un gest la care ucrainencele din circuit n-au renunțat și pe care WTA a transmis că-l tolerează, va juca pentru un loc în careul de ași în compania cehoaicei de 19 ani Linda Noskova. 

Nimeni alta decât jucătoarea care a eliminat-o în turul III pe Iga Swiatek și care azi a beneficiat de abandonul unei alte jucătoare din Ucraina, Elina Svitolina, nevoită să renunțe după doar trei game-uri din cauza unei accidentări la spate.

De altfel, jucătoarele din Ucraina au excelat la Melbourne anul acesta. Yastremska nu e singura sfertfinalistă, în faza aceasta e și Marta Kostyuk, #37 WTA. Cea care o va întâlni mai departe pe Coco Gauff, una dintre marile favorite la câștigarea turneului.

Dayana Yastremska se reinventează la Australian Open

Parcursul Dayanei Yastremska la Australian Open e, în mod cert, o surpriză. O junioară extrem de promițătoare, jucătoarea născută la Odesa n-a excelat în ultimii ani, după ce în 2020 ajunsese până pe locul 21 WTA.

Au urmat sezoane dificile, marcate prin rezultate sub așteptări, eliminări timpurii în Slam-uri, inclusiv o suspendare pentru dopaj, după ce Dayana a testat pozitiv la mesterolon, un agent anabolizant. ITF I-a anulat ulterior pedeapsa provizorie, considerând că a fost vorba strict de o neglijență. 

Dayana Yastremska / Sursă foto: Instagram
FOTO: Instagram @dayana_yastremskay
FOTO: Instagram @dayana_yastremskay
FOTO: Instagram @dayana_yastremskay
FOTO: Instagram @dayana_yastremskay
+25 FOTO

Yastremska, o tânără care a cochetat și cu modelling-ul, a mai fost implicată și în diverse controverse cu jucatoarele din Rusia, după startul războiului declanșat în țara natală. În iulie, ea a cerut sancționarea rusoaicei Mira Andreeva, pe care a acuzat-o că ar fi apreciat pe rețelele de socializare diverse postări pro-război.

Yastremska a fugit în România după începutul masacrului din Ucraina

Rezultatul fantastic reușit la Australian Open, după un timp îndelungat în care nu mai reușise să acceseze forma sa ideală, se produce la aproape doi ani distanță de când Yastremska a oferit o scenă emoționantă. 

Chiar în primele zile ale agresiunii rusești din Ucraina, moment care a prins-o în orașul părinților săi, Dayana s-a refugiat din calea războiului prin România, singura țară în care putea evada din Odesa. Atunci, a intrat în țara noastră cu bacul, prin vama Isaccea, însoțită de sora mai mică, Ivanna, astăzi în vârsta de 17 ani, și ea jucătoare.

Dayana Yastremska (Dreapta) alături de sora ei / FOTO: Instagram
Dayana Yastremska, în vama Isaccea / FOTO: Patrick André de Hillerin
Dayana Yastremska, în vama Isaccea / FOTO: Patrick André de Hillerin
Dayana Yastremska, în vama Isaccea / FOTO: Patrick André de Hillerin
Dayana Yastremska, în vama Isaccea / FOTO: Patrick André de Hillerin
+4 FOTO

Dayana publica un mesaj emoționant după ce a trecut granița în România:

„După două zile petrecute în ascunzători, părinții mei au luat decizia ca, indiferent de costuri, să mă trimită pe mine și pe sora mea în afara Ucrainei. Mamă, tată, vă iubim atât de mult! Aveți grijă de voi. Îmi iubesc țara. Dragi ucraineni, aveți grijă de viețile voastre”. Yastremska și sora ei n-au rămas în România, ele și-au continuat apoi drumul spre Vest. Dayana are reședința în nordul Franței, la Lyon.

Dayana Yastremska e născută la Odesa

Dayana e originară din Odesa, un oraș care a avut cumplit de suferit din cauza invaziei rusești din Ucraina. 

Tatăl său, Alexander, a fost jucător de volei, lucrând ulterior ca funcționar public în Consiliul Local din Odesa.

La cinci ani, Dayana a început sa practice tenisul, ghidată de bunicul ei, Ivan. După ce a mai încercat și alte sporturi, inclusiv gimnastică, ea s-a axat apoi doar pe tenis, declarând că meritul pentru care a continuat în acest sport e în totalitate al părinților săi.

Inima îmi bate foarte tare, nu ştiu ce să zic despre acest meci. De-a lungul partidei, mi-am imaginat că pierd. M-am simţit ca şi cum aş fi alergat după un tren. Cred că am câştigat pentru că sunt o luptătoare. Acesta e principalul meu atu şi l-am valorificat 100%. 

Am început dezastruos setul doi, dar miracolul s-a întâmplat. Mi-a dat foarte multă energie şi antrenorul, care mi-a transmis mereu să mă duc peste ea.

- Dayana Yastremska, după succesul cu Azarenka, potrivit Eurosport

VIDEO Dayana Yastremska, interviu după calificarea în „sferturi” la Australian Open

Citește și alte știri din tenis:

Novak Djokovic își continuă drumul către un nou Grand Slam » Victorie fără emoții în „optimi” la Australian Open

VIDEO Carlos Alcaraz, două premiere în carieră la Australian Open: „Am jucat de nota 7 sau 8”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
duck_ati
duck_ati  •  23 Ianuarie 2024, 08:13

" În nordul Franței, la Lyon" ???

calinescu_
calinescu_  •  22 Ianuarie 2024, 10:42

Eu stiam ca a fost prinsa dopata ....!!!!

itu52
itu52  •  22 Ianuarie 2024, 10:05
Postat de lumbung88 pe 22 Ianuarie 2024, 07:10

Plan to proceed with the pisi.

until the curtain falls, because that's how it is in the theater.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează