SPORTURI  »  TENIS  »  ATO

Finalul unei ere în istoria ATP: niciun jucător cu rever cu o singură mână NU va mai fi în top 10!

Pete Sampras, foto: Guliver/gettyimages
Pete Sampras, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 18 februarie 2024 11:12 / Actualizat duminica, 18 februarie 2024 12:34

Odată cu ieșirea grecului Stefanos Tsitsipas din TOP 10 ATP, are loc o premieră atipică în Era Open. 

Niciun jucător cu rever cu o singură mână nu se va mai afla în Top 10 ATP, premieră după 1973, când a fost înființată Era Open.

 Această lovitură care a fost la modă decenii în șir și a făcut parte din arsenalul unor jucători legendari precum Pete Sampras sau Roger Federer nu va mai fi reprezentată de nimeni în elita tenisului profesionist, o schimbare importantă a jocului. 

Locul lui Stefanos Tsitsipas în top 10 putea fi luat de un alt jucător cu rever cu o singură mână, bulgarul Grigor Dimitrov, dar acesta a fost eliminat de Alex De Minaur, în semifinale la Rotterdam, și și-a cedat locul în favoarea australianului. 

Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
PROCES
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari

Reverul cu două mâini: de la Chris Evert la Andre Agassi

Primul nume mare care a folosit reverul cu două mâini a fost americanca Chris Evert. Câștigătoare de 18 titluri de Grand Slam, Evert a fost printre primele nume din tenis care au setat această nouă abordare. Pe partea masculină, Jimmy Connors și Bjorn Borg au impus acest standard în anii '80, fiind urmați rapid de jucători de succes precum Andre Agassi sau Andy Roddick.

În ciuda faptului că a devenit o normă în tenisul profesionist, reverul cu o singură mână a supraviețuit prin mai mulți reprezentanți de marcă, precum Pete Sampras, Roger Federer sau Stan Wawrinka, ultimul fiind creditat cu una dintre cele mai frumoase lovituri de backhand cu o singură mână din circuit. 

În Big 4, Novak Djokovic, Rafael Nadal și Andy Murray au folosit reverul cu două mâini, beneficiind de puterea și stabilitatea pe care acest tip de lovitură o oferă la retur. În plus, generațiile mai noi au folosit acest tip de lovitură pentru a genera viteze extraordinare, David Nalbandian reușind un backhand de 180km/h, recordul absolut pentru acest gen de lovitură. 

TOP 10 ATP, începând de luni:

  1. Novak Djokovic
  2. Carlos Alcaraz
  3. Daniil Medvedev
  4. Jannik Sinner
  5. Andrey Rublev
  6. Alexander Zverev
  7. Holger Rune
  8. Hubert Hurkacz
  9. Taylor Fritz
  10. Alex De Minaur

România, la 3-lea succes consecutiv în grupele CM de tenis de masă » Cum pot ajunge „tricolorele” la JO de la Paris

Ce finală va fi în Cupa României, U-BT Cluj - Rapid! Ardelenii s-au distrat în semifinală, giuleștenii au produs marea surpriză

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  20 Februarie 2024, 13:16
Postat de val1moraru pe 18 Februarie 2024, 12:58

Sampras a fost imparatul, Federer regele, iar Wawrinka ucenicul. Merita amintit ca si Andrei Pavel avea o lovitura de rever stralucita, recunoscuta in circuitul ATP.

Merita si Richard Gasquet un premiu de eleganta pentru reverul cu o mana, desi nu se compara cu numele enumerate de tine. Dintre jucatorii romani, se pare ca ultimii care au performat prin top 50 mondial, sau aproape, au avut reverul cu o singura mana: Andrei Pavel, Victor Hanescu, chiar si Marius Copil.

val1moraru
val1moraru  •  18 Februarie 2024, 12:58

Sampras a fost imparatul, Federer regele, iar Wawrinka ucenicul. Merita amintit ca si Andrei Pavel avea o lovitura de rever stralucita, recunoscuta in circuitul ATP.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close