SPORTURI  »  TENIS  »  WTA PRAGA

Primul sfert de finală după un an și 9 luni! » Jaqueline Cristian, pe val la Praga

Jaqueline Cristian sărbătorind victoria Foto Imago
Jaqueline Cristian sărbătorind victoria Foto Imago

Articol de - Publicat miercuri, 02 august 2023 15:45 / Actualizat miercuri, 02 august 2023 17:15

Jaqueline Cristian, 25 de ani, 122 WTA, s-a calificat în sferturi de finală în turneul WTA 250 de la Praga, după 6-4, 6-3 cu Emiliana Arango, 22 de ani, 181 WTA. Nu mai fusese în această fază a unui concurs din noiembrie 2021

Ultimele două luni nu au fost dintre cele mai productive pentru Jaqueline, dimpotrivă. De la Roland Garros, unde a pierdut în primul tur al calificărilor, și până săptămâna aceasta românca în vârstă de 25 de ani adunase o singură victorie și suferise 6 înfrângeri.

Ceva important s-a schimbat însă pe hardul albastru de la Praga, turneu la care mai participase o singură dată, în 2020, fără să depășească rundele de calificări. 

Din primul meci, cel contra deținătoarei titlului și favorita principală, Marie Bouzkova, 25 de ani, #39 WTA, a arătat concentrată și dedicată bătăliei. Chiar dacă avea să avea să fie una dură, cu suișuri și coborâșuri. Iar acea victorie, 6-4, 4-6, 6-4, i-a deschis tabloul.

Jaqueline Cristian, victorie în o oră și jumătate

În turul secund a înfruntat-o pe columbianca Emiliana Arango, pe care o mai depășise anul acesta, 6-4, 6-2 în mai, în turul secund al challengeru-lui de 60.000 de dolari de la Zagreb, pe care Jaqueline l-a și câștigat.

Altă suprafață, dar același deznodământ contra adversarei în vârstă de 22 de ani, ocupanta locului 181 mondial. A fost 6-4, 6-3 în o oră și 31 de minute, în primul set Cristian a revenit de două ori de la break pentru sud-americancă, având un game final apăsat, iar în al doilea a luat repede avantaj, 3-0, și a rămas la conducere până la capăt.

Este în sferturi de finală la un turneu WTA după o pauză extinsă, mai exact din noiembrie 2021, când atingea prima ei finală, la Linz, pierdută dramatic în fața americancei Alison Riske.

2022, anul accidentării de coșmar

Anul trecut însă, în runda secundă de la Dubai, a suferit o accidentare teribilă la genunchi, care a obligat-o la o pauză prelungită și la luni întregi de recuperare îmbibate de suferință, durere, momente de disperare.

„Am văzut mingea cum se mută pe partea de rever. Am vrut să pivotez și am pivotat cu piciorul jos. Corpul a plecat într-o direcție, piciorul în cealaltă. Am simţit un poc, efectiv l-am auzit până în creier. Dar am zis: «Băi, mi-a pocnit genunchiul, nu s-a întâmplat nimic». 

Deşi a fost mai dureros decât de obicei", povestea ea în podcastul de la Orangesport la două luni după înfricoșătorul moment.

Soluția a fost una originală, găsită de medicul Ionuț Codorean. „Mi-a montat un tendon hibrid, în premieră. Nimeni din tenis nu are așa ceva sau nu a declarat, nici în România, nici în afară. A fost cea mai bună soluție, în cazul meu. Mi-a pus tendon artificial, îmbrăcat în ligamentul meu", a explicat Jaqueline pentru aceeași sursă.

A revenit pe teren la US Open, la finalul lui august, cum își plănuise, folosind clasamentul protejat. Primele zâmbete au apărut în septembrie, când a câștigat un turneu ITF cu premii de 80.000 de dolari la Le Neubourg. Apoi înfrângeri – mai multe decât cele câteva izbânzi presărate cu zgârcenie de la o săptămână la alta.

Jaqueline Cristian, multe meciuri în 2023

Așa că anul acesta, în prima parte, a petrecut mult timp în circuitul ITF, jucând multe meciuri și rotunjind încrederea grație unor rezultate constante: victorii la Trnava, Palmanova, Zagreb, semifinale la Altenkirchen, Koper, sferturi de finală la Porto, Macon, Madrid.

Primul sfert de finală după un an și 9 luni! » Jaqueline Cristian, pe val la Praga
Jaqueline Cristian cu trofeul de la Palmanova Foto Instagram

Nu i-a fost mereu ușor, nu a călcat doar pe petale roz, dar a fost bucuroasă să fi lăsat în urmă cel mai mare coșmar de până acum al carierei. Iar săptămâna aceasta are ocazia să reia ascensiunea de unde a lăsat-o înainte de accidentare.

Pentru un loc în semifinale o va întâlni pe ucraineanca Kateryna Baindl, 29 de ani, locul 98 WTA, pe care a învins-o în singura lor confruntare, la București 2017. Deja și-a asigurat însă un salt de 19 locuri în clasamentul mondial, până pe 103. 

Turnee WTA la care Jaqueline Cristian a ajuns măcar în „sferturi"

TurneuAnFazăCategorie turneu
Linz2021FinalăWTA 250
Cluj-Napoca2021„Sferturi”WTA 250
Nur-Sultan2021„Sferturi”WTA 250
Palermo2021„Sferturi”WTA 250
St. Petersburg2021„Sferturi”WTA 500

Citește și: 

Simona Halep pătește exact lucrul de care se temea Patrick Mouratoglou
WTA
Simona Halep pătește exact lucrul de care se temea Patrick Mouratoglou
Victorie cu pulsul în gât! » Sorana Cîrstea se impune la a cincea minge de meci + întâlnire cu deținătoarea titlului, în turul 2 la Washington
WTA WASHINGTON
Victorie cu pulsul în gât! » Sorana Cîrstea se impune la a cincea minge de meci + întâlnire cu deținătoarea titlului, în turul 2 la Washington

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează