SPORTURI  »  TENIS  »  REVENIRE

Cum a decurs recuperarea lui Rafael Nadal: „Dacă Australian Open ar începe mâine, ar fi o teamă reală”

Rafael Nadal antrenându-se în Kuwait Foto Instragram +5   FOTO
Rafael Nadal antrenându-se în Kuwait Foto Instragram

Articol de - Publicat duminica, 17 decembrie 2023 19:54 / Actualizat duminica, 17 decembrie 2023 21:50

Spaniolul Rafael Nadal, 37 de ani, va juca din nou în ianuarie 2024, după un an de pauză, cauzată de o accidentare dură. Antrenorul lui, Carlos Moya, lămurește care e cea mai mare temere a întoarcerii în turnee

Rafael Nadal se pregătește să revină în circuit în ianuarie 2024, în turneul de la Brisbane. După accidentarea teribilă la mușchiul psoas, suferită în timpul Australian Open-ului, ibericul a traversat un an întunecat, cu momente în care a avut mari îndoieli că va mai putea juca tenis vreodată.

22de titluri de Mare Șlem are Rafael Nadal în palmares, el adunând în carieră 92 de trofee ATP

În cele din urmă însă, cerul său a devenit însorit, iar acum așteaptă întoarcerea propriu-zisă. Una pentru care vrea să fie cât mai bine pregătit, de aceea a inclus un stagiu la academia sa din Kuwait.

La revenirea din Orientul Mijlociu, Carlos Moya, antrenorul fostului lider mondial, a vorbit despre întreaga perioadă de dubii, suferință și efort pe care a parcurs-o Rafa Nadal din ianuarie până la acest final de an.

Carlos Moya: „A făcut recuperare pe barcă, în Grecia”

Inițial, câștigătorul a 14 titluri la Roland Garros a preferat odihna și un tratament noninvaziv, însă a fost nevoit să accepte intervenția chirurgicală ca unică soluție.

+1 FOTO

Operația a fost mai complicată decât se credea inițial, au aflat acest lucru atunci când au deschis”, a povestit Moya pentru versiunea în spaniolă a site-ului ATP. „Cu toate analizele, rezonanțele magnetice făcute, nu s-a văzut prea bine ce avea. De aceea și timpul de recuperare a fost mai lung”.

Antrenorul a punctat însă că fără operație Nadal nu ar mai fi putut să revină la tenisul competitiv. „Apoi nu l-am văzut o lună și jumătate, a fost în vacanță, își făcea recuperarea pe barcă, în Grecia”, a relatat Carlos Moya.

Au început să se antreneze în august, într-un ritm foarte lent, măsurat. „Două zile pe săptămână, câte douăzeci de minute. Cu multă atenție, totul foarte conservator”.

Campionul de la Roland Garros 1998 a vorbit și despre clipele de derută, când nu se vedea niciun progres. Treptat însă, încărcarea a crescut, intensitatea de asemenea. Au existat și pași înapoi, dar „asta se întâmplă după o accidentare atât de dură plus că Rafa nu mai are 20 de ani”.

Carlos Moya: „Îl cunoaștem de foarte mulți ani”

Partea mintală a recuperării a fost la fel, poate mai dificilă decât cea fizică. „Toată echipa a fost acolo, alături de el. Toți conștienți că ne adresăm unui om de 37 de ani, care are viața sa, familia, pasiunile și sentimentele lui”, a spus Moya.

Cum a decurs recuperarea lui Rafael Nadal: „Dacă Australian Open ar începe mâine, ar fi o teamă reală”
Rafael Nadal și Carlos Moya în Kuwait Foto Instagram

„Din acest punct de vedere, cred că are o echipă foarte umană. Îl cunoaștem de foarte mulți ani, era nevoie doar să găsim echilibrul între când să forțăm și când să facem un pas în spate.

E ușor de lucrat cu el pentru că ne respectă foarte mult, pe toți. Cred că e un aspect important, dar e evident că au fost zile foarte dure, foarte dificile”.

Cele mai dificile de când Moya colaborează cu Nadal, adică din 2016. „Vezi cum se consumă cartușele. Viața utilă a unui sportiv are dată de expirare, iar el se îndreaptă într-acolo.

Nu știi niciodată clar când se va petrece, dar Rafa a încercat, deși au existat momente de dubiu că va ajunge să joace în Australia”, a dezvăluit Moya.

668este locul ocupat în acest moment de Rafael Nadal, dar el își va folosi clasamentul protejat la primele turnee din 2024

Nadal a refuzat să-și organizeze antrenamentele

Carlos Moya a povestit și că uneori îi spune lui Nadal să-și conducă el antrenamentele, astfel tehnicianul putea să observe ce îi place, ce i se pare că lipsește.

Când i-a propus acest lucru la începutul perioadei de reluare a pregătirii, Rafa i-a răspuns: „Carlos, prefer să o faci tu. Eu aș trage prea mult de mine. Capul mi-o cere, dar corpul încă nu e pregătit”.

Moya se teme cel mai mult de modul în care va putea susține Nadal ritmul și încărcătura meciurilor, după atâtea luni în care a stat departe de rachetă și minge. Dar încă mai e timp până la primul turneu, cel de la Brisbane, precizează el. „Dacă Australian Open ar începe mâine, ar fi o teamă reală”, a conchis Moya.

Rezumatul meciului Rafael Nadal - Mackenzie McDonald de la Australian Open 2023

Citește și: 

Maria Sharapova s-a desprins de cariera pe care a avut-o în tenis: „Dacă ai veni la mine acasă, nici nu ai ști că am jucat”
WTA
Maria Sharapova s-a desprins de cariera pe care a avut-o în tenis: „Dacă ai veni la mine acasă, nici nu ai ști că am jucat”
Premiu inedit la o etapă de Cupă Mondială de schi alpin » Jasmine Flury a primit un vițel după ce s-a impus în proba de coborâre
SCHI ALPIN
Premiu inedit la o etapă de Cupă Mondială de schi alpin » Jasmine Flury a primit un vițel după ce s-a impus în proba de coborâre

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează