SPORTURI  »  VOLEI  »  TRAGEDIE

VIDEO Mircea Tutovan, fost uriaș jucător de volei, a încetat din viață » În urmă cu un an și-a deschis sufletul și și-a spus povestea pentru GSP

Articol de - Publicat luni, 15 ianuarie 2024 09:48 / Actualizat luni, 15 ianuarie 2024 12:55

O nouă zi neagră pentru sportul românesc! Mircea Tutovan, cel care a revoluționat voleiul din România prin puterea serviciului său, câștigător al Cupei Campionilor Europeni și a 10 titluri de campion național la Dinamo, a murit la 71 de ani. „A pierdut meciul cu viața” a fost mesajul transmis de fiul acestuia, Marius.

Mircea Tutovan sau „Tunarul Europei”, așa cum era cunoscut de toată lumea, a încetat din viață luni dimineață.

Fostul mare voleibalist al României fusese internat de urgență la Spitalul Județean din Zalău, în urma unei infecții puternice care îi afectase semnificativ organismul.

„Mulți l-ați cunoscut pe Mircea Tutovan, tatăl meu. Știți că e un om puternic și luptător. Asta e probabil cea mai grea bătălie, pe care eu, Mihai și mama sperăm să o câștige”, scria sâmbătă noapte pe Facebook Marius, băiatul marelui voleibalist.”

Din păcate, Mircea Tutovan n-a mai reușit să câștige și această bătălie și s-a stins din viață la 71 de ani. Pe 13 martie, acesta ar fi împlinit 72 de ani.

Dumnezeu să-l ierte!

Anul trecut echipa GSP l-a vizitat și și-a spus povestea

În februarie 2023, Mircea Tutovan a acceptat să vorbească în premieră pentru cititorii GSP despre depresie, problemele cu alcoolul, dar și despre tragedia care a încercat-o pe soția sa, un accident vascular cerebral, acum 12 ani.

Alcool, depresie, gânduri de sinucidere! Mircea Tutovan, fost uriaș jucător de volei, și-a descărcat sufletul în fața reporterilor GSP: „Am căutat o modalitate mai frumoasă să mă omor
INTERVIU
Alcool, depresie, gânduri de sinucidere! Mircea Tutovan, fost uriaș jucător de volei, și-a descărcat sufletul în fața reporterilor GSP: „Am căutat o modalitate mai frumoasă să mă omor"

Fostul voleibalist avea o mulțime de povești în cufărul cu amintiri, după ce-a scris istorie în voleiul românesc jucând pentru Dinamo, Șimleu Silvaniei, Elcond Zalău, Gloria Bistrița și „Petru Groza", plus peste 300 de meciuri în tricoul echipei naționale.

Cea mai frumoasă perioadă e câștigarea Cupei Campionilor Europeni. În tricoul lui Dinamo, am bătut la Palma de Mallorca, pe 19 februarie 1981. Dramatic, cu 3-2, pe ŢSKA Moscova. Am condus cu 2-0, aveam 15-11 în setul trei și serviciul și ne-au egalat ăia. Dar am câștigat decisivul cu 15-6! După meci, bucurie mare de tot!
Mircea Tutovan, fost mare voleibalist

Tutovan: „Ziarele în care am apărut le-am ars în sobă, iar medaliile mi le-a dat fiu-miu pe iepuri”

- Aveți o carieră impresionantă, cu zece titluri la Dinamo, câștigător al Cupei Campionilor Europeni...
- Opriți-vă că mi se face pielea de găină și mă năpădesc amintirile! Ce viață frumoasă am avut și s-a terminat al dracu' de urât. Când mi-am rupt umărul și totul s-a dus... Offf, Doamne! De la 90 de kilograme am ajuns la 75. Vă dați seama cât am fost de afectat?! Am intrat într-o depresie... Nu-mi venea să cred că nu mai pot să dau în minge. Problema a fost alta.

2 medalii de bronza câștigat Tutovan în tricoul echipei naționale de volei la Campionatele Europene din 1971 și 1977

- Care?
- Nimeni nu mi-a întins vreo mână! Nimeni, deși puteau! Am rămas singur cu nevasta și copiii. Atunci am încercat să găsesc o modalitate mai frumoasă să mă sinucid! O luasem pe ulei... Dar ușor, ușor mi-am revenit. Atunci mi-am cernut prietenii și nu prea au rămas mulți. Mă uitam cu lupa după ei. Mulți puteau să mă ajute, dar...

Alături de fiul său și de colegii de la Elcond Zalău, în 1986, foto: Arhiva personală
Mircea Tutovan acum, foto: GSP
În spatele trofeului la câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1981, cu Dinamo, foto: Arhiva personală
Mircea Tutovan, locotenent în 1976, foto: Arhiva personală
Alături de soția sa, în București, în 1972, foto: Arhiva personală
+1 FOTO

- Și ce-ați făcut?
- M-am refugiat în alcool! Eu beam și înainte, dar ca un om normal, n-am avut probleme. Dar în perioada aia o luasem razna și băgam numai tărie. 

- Și cum ați ieșit din depresie?
- Ușor. Am stat să mă gândesc ce fac... Am mai avut vreo trei luni grele când soția a făcut accidentul vascular. Atunci am decis să-mi iau o casă mică și să nu mai am nevoie de bani, de nimic.

- Credeți că ați greșit undeva în carieră?
- Îmi pare rău că n-am făcut școală. Dar nu eram chiar prost! Am fost singurul ofițer de la echipa de volei care n-a avut liceul. Totuși, dacă nu mă duceam la Dinamo ajungeam un derbedeu mare! Acolo m-au acceptat foarte repede, iar marele meu noroc a fost că citeam foarte mult. Și m-au acceptat pe chestia asta. Domnule, pe vremuri n-aveai ce să faci când mergeai în cantonamente, trebuia să citești. Nu existau televiziuni, internet. La zece seara, salut! Aveai două antrenamente și apoi citeai. Plus că dacă miroseai a băutură la Dinamo, prima oară te ierta, a doua oară nu mai apucai să-ți spună. Erai liber!

300 de partidea jucat Mircea Tutovan la echipa naţională de volei masculin a României

Mircea Tutovan: „Fumam înainte de jocuri, iar când terminam meciul eu beam chiar și o ladă de bere!”

Citește și:

Fabulos! Fostul mare jucător român dezvăluie de ce a picat transferul: „Am vrut să fug în Belgia, dar le-am cerut vin de Sâmburești și mici. Nu aveau mici și-am plecat!”
INTERVIU GSP
Fabulos! Fostul mare jucător român dezvăluie de ce a picat transferul: „Am vrut să fug în Belgia, dar le-am cerut vin de Sâmburești și mici. Nu aveau mici și-am plecat!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
GeorgePhoenix59
GeorgePhoenix59  •  15 Ianuarie 2024, 17:31

A fost cel mai mare voleibalist ,pe care l-am vazut jucand ! Torpilele lui erau devastatoare ! Am fost stelist ,dar pe acest campion nu puteam sa nu il admir ! Somn lin Mircea Tutovan !

istet10
istet10  •  15 Ianuarie 2024, 14:39

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! Un sportiv deosebit.

theo_s
theo_s  •  15 Ianuarie 2024, 13:39

Categoria "icons", cum ar spune comandantul, pardon, partenerul strategic. Simboluri. Si un tip carismatic. Mergea lumea la meciuri ca sa-l vada jucand. O figura. PS: omul asta a castigat CCE si de 2x medalia de bronz la Camp. European. De ce nu l-ati facut "rege"? A? Ca ala pe care jurnalistii nu-l scot din "regalitate" n-a castigat nimic cu nationala, nici cu clubul nu a castigat CCE. *** jurnalistice.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează