FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

ANALIZĂ. Gică Hagi tace și face: Viitorul le-a luat fața granzilor FCSB și CFR Cluj!

Articol de , - Publicat joi, 16 aprilie 2020 17:10

Gazeta Sporturilor vă prezintă o analiză a debutanţilor din precedentele patru sezoane, dar şi o prognoză a celor din ediţia curentă

Fotbal nu mai există! Forțat, după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie la nivel mondial, din cauza virusului COVID-19. Toate echipele din prima ligă și-au închis bazele de antrenament, și-au trimis jucătorii acasă, le-au dat programe speciale de pregătire în această perioadă.

Cine sunt cei mai buni debutanți din Liga 1?

E timpul unei analize pentru Liga 1. GSP s-a întrebat câţi dintre fotbaliștii folosiți în precedentele patru sezoane s-au impus sau au potenţial de a se impune la nivelul Ligii 1? Concluziile sunt dezamăgitoare, la fel ca situația la zi din România.

Trecerea la 14 echipe începând cu sezonul 2015-2016 şi introducerea regulii Under 21 sunt două modificări majore înregistrate de principala competiţie internă în ultimii 5 ani. Numărul jucătorilor debutanți a crescut, dar nu toți au strălucit.

În cadrul analizei au fost consideraţi admişi fotbaliștii autohtoni care au îndeplinit cel puţin una din condiţii:

  1. au prins cel puţin 65 la sută din meciuri după debut
  2. au măcar 100 de jocuri în Liga 1
  3. au fost subiectul unui transfer care a adus bani clubului
  4. nu au retrogradat ca evoluţie într-o ligă inferioară

Man singurul produs al FCSB

Deşi vicecampioana a trimis pe teren tot mai puţini străini, politica impusă de Gigi Becali nu dă şanse celor promovaţi. Astfel, în cele patru sezoane analizate, bucureştenii au debutat doar 8 români! Pe Vlad Mihalcea, Cristian Onțel, Theodor Botă, Mihai Mario, Dennis Man, Robert Grecu, Daniel Benzar şi Ionuț Stoian.

ANALIZĂ. Gică Hagi tace și face: Viitorul le-a luat fața granzilor FCSB și CFR Cluj!
Dennis Man

Dintre aceştia, doar Man, jucător transferat de la UTA Arad, s-a impus, iar cota lui de piață a explodat semnificativ din momentul venirii la București. A devenit unul dintre liderii echipei, un produs de export cu un potențial foarte mare, iar evoluțiile lui bune le-au captat atenția cluburilor mari de afară.

548 de fotbaliştiau debutat pe prima scenă în cele 4 sezoane analizate (2015-2016/2018-2019), dintre care 226 români, asta însemnând 41,2 la sută din totalul celor folosiți

Itu, printre certitudini

În cazul CFR-ului, Cătălin Itu, debutant la finalul stagiunii precedente, este inclus printre certitudini. Și asta doar pentru că a prins 25 de meciuri în acest sezon, fiind beneficiarul regulii Under 21. La polul opus găsim pe Viitorul. Cu un plan bine pus la punct și un concept unic în fotbalul românesc, redactat și predat de Gică Hagi, echipa din Ovidiu a dat deja șase jucători, toţi fotbalişti de bază în naţionala Under 21 sau chiar echipa mare: Tudor Băluţă, Andrei Ciobanu, Alexandru Cicâldău, Virgil Ghiţă, Denis Drăguş și Radu Boboc.

Jucători autohtoni care s-au impus

SezonulNumăr jucători buniNumăr total români
2015-20161155
2016-20171267
2017-20181149
2018-20191050

Dinamo chiar este New Dinamo!

O analiză privind debutanţii o poziţionează pe Dinamo în frunte, lider detaşat, cu 61 de jucători noi, la mare distanţă de urmăritoare. Echipa din Ștefan cel Mare ocupă prima poziţie şi la autohtoni: 19 dintre cei 61 fiind români, majoritatea crescuţi în curtea proprie, fapt ce arată că pepinera încă produce.

Pe locurile 2 şi 3 sunt două echipe care au folosit în sezonul în care au retrogradat jucători Under 21 la normă, ASA Tg. Mureș cu 18 fotbalişti, dintre care doar unul poate fi inclus pe lista confirmărilor, Andrei Sin, şi Pandurii cu 17, dar tot o confirmare, Alexandru Răuţă.

+45 FOTO

Când vine vorba de debutanţi străini, top 3 este dominat de echipe care s-au confruntat cu probleme financiare sau insolvenţă în ultimii ani: Dinamo (42), Poli Iaşi (28) și Gaz Metan (24). Interesant, cei mai puţini la acest capitol s-au regăsit la FCSB, doar patru debutanţi străini în 4 sezoane.

Sezonul actual păstrează linia

Şi în acest sezon se păstrează media de 41 la sută debutanţi autohtoni din totalul celor prezenţi pentru prima oară în Liga 1, mai exact 58 din 141. Dintre ei, s-au remarcat cu evoluţii promiţătore George Merloi (Clinceni), Mihai Aioani (Chindia Târgoviște), Ovidiu Horşia (Poli Iaşi), Louis Munteanu (Viitorul), Mihai Velisar (Gaz Metan), Marius Ştefănescu (Sepsi) sau Luis Niţu (CSU Craiova).

Un caz special este reprezentat de Adrian Petre, semifinalist al Campionatului European de tineret din vara lui 2019. Aflat la primul sezon în principala competiţie internă, acesta a evoluat în doar două dintre meciurile jucate de FCSB în 2020, lăsând impresia că nu s-a acomodat.

Cluburile din Liga 1 fac un apel disperat: „Mai dați-ne niște bani în avans! Nu mai facem față!”

CITEȘTE ȘI:

ASIA EXPRESS. Unica a dezvăluit câștigătorii ediției din acest an: Sorin Bontea și Răzvan Fodor! Au luat 30.000 de euro

DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE. Un raport întocmit de Mircea Lucescu și Emeric Ienei, ajuns în posesia Gazetei: „Iovan e la șpriț, Bumbescu e băut!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează