FOTBAL  »  Superliga  »  CORNEL DINU, 71 DE ANI

Ladislau Bölöni, text de suflet de ziua lui Cornel Dinu: „Vechiule prieten, vechiule adversar, avem nevoie de făclia din ochii tăi”

Ladislau Boloni
Ladislau Boloni

Articol de GSP - Publicat vineri, 02 august 2019 21:41

Cornel Dinu împlinește astăzi 71 de ani. Ladislau Boloni, antrenorul celor de la Antwerp, i-a transmis un mesaj prin intermediul Gazetei  Sporturilor. Textul integral poate fi citit în continuare.

„Gânduri către Cornel Dinu

de Ladislau Boloni

„Eram în mașină. De la antrenament mă îndreptam către casă, când un prieten m-a sunat din Tg.-Mureș. Vorbesc des cu Tibi Petriș. De această dată am pomenit și de tine. Prin fața ochilor trecea vechiul adversar -câteodată vechiul inamic-, coechipierul de încredere, căpitan de echipă care, cu curaj - din când în când deranjant pentru conducători -, își etala părerea.

Lumina roșie a unui semafor m-a oprit. Nu mai eram la telefon, dar continuam convorbirea, de data asta cu mine însumi. Discutam tot despre tine.

În 1970, ca internațional junior din Târnăveni, am sosit la București. Voi -echipa naționala- vă pregăteați pentru CM din Mexic. Atunci te-am întâlnit pentru prima dată. Se întâmpla la cantonamentul de la „23 August”. Erai printre coechipierii tăi: Dumitrache, Dembrovski, Dobrin, Sătmăreanu, Lucescu… vai, ce nume! Toți te ascultau. De la vreo 10-15 metri te urmăream și eu. Nu îndrăzneam să mă apropii mai mult.

După un an am devenit adversari, ocazional chiar inamici. Fiecare pentru interesul lui, rânjeam unul la altul. Doamne, ce vremuri frumoase! Primeam de la tine și lectii, și cadouri. «Un bun preot învață o viață întreagă» - spune un proverb. Am încercat să mă folosesc de ambele.

Ironia sorții: mai târziu, când am venit la București, tu ai plecat la Tg.-Mureș. Cred că în această perioadă am fost cel mai aproape unul de celălalt.

Să nu uit ceva. În tot acest timp, de la campania mexicană pâna astăzi, te vedeam și te văd în continuare cu o făclie în mâna. Vechiule adversar! Vechiule coechipier! Îți doresc ca făclia să strălucească încă mult timp în mâna și în ochii tăi. Este nevoie de ea.

Din spate, un claxon nerăbdator m-a trezit din gândurile mele. Nu am observat când s-a schimbat semaforul în verde. Atâta bai să fie!”.

6ani s-au intersectat Dinu și Boloni la națională, în perioada 1975-1981

vezi și:

Dinu, incursiune în timp în ziua în care împlinește 71 de ani: „Atunci am primit cel mai frumos cadou” + cum își serba aniversarea în copilărie

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Citește și:

Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Superliga
Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Decizie de ultimă oră luată de UEFA » Ce se întâmplă cu FCSB și Corvinul în preliminarii
Superliga
Decizie de ultimă oră luată de UEFA » Ce se întâmplă cu FCSB și Corvinul în preliminarii
Dinamo și-a ales antrenorul pentru sezonul viitor + 5 jucători confirmați: „A dovedit curaj, dorință și suflet pus în slujba clubului”
Superliga
Dinamo și-a ales antrenorul pentru sezonul viitor + 5 jucători confirmați: „A dovedit curaj, dorință și suflet pus în slujba clubului”

A ales Louis Munteanu? Disputat de FCSB și Rapid, atacantul a fost filmat cântând despre rivală: „Are valoare d'aia mare / Și știu că nu vă convine”

Mihai Pintilii, despre cel mai greu adversar din carieră: „Era un «bighidiu» d-ala mic. Dădeam cu ură în el, dar nu cădea. Dă-te-n... Doamne, iartă-mă”


Comentarii (12)
1814817768742407
Tatar Alexandru Ioan  •  02 August 2019, 22:15

Nici nu mai e nevoie de comentarii...Cand un FOTBALIST vorbeste astfel despre un alt FOTBALIST-dupa ani in sir in care au fost ADVERSARI APRIGI, cuvintele sunt de prisos...Ei doi sunt ,inainte de orice doi OAMENI,doua embleme ale fotbalului romanesc si mondial,doua faclii ce nu se vor stinge niciodata si ne vor lumina drumul in intunericul unde mai cautam tunelul si luminita sa ajute sa straluceasca sportul cu balonul rotund care aduna milioane de inimi in jurul dreptunghiului verde romanesc!Ei nu mai joaca dar tin sus faclia de care avem nevoie!La multi ani,Cornel Dinu,Domnule!Multumim pentru exemplul de fair-play,Ladislau Boloni,uram!!!(Domnule)

itu52
itu52  •  03 August 2019, 00:39

Nici nu știi ce să alegi, doi duri, doi maeștrii ai cuvântului, două depozite de Istorie adevărată, două săbii ale inteligenței care au biciuit prostia și s-au folosit de slăbiciunile puterii. Două glorii ale fotbalului românesc pe care l-au slujit cu cinste. Un plus, și ce plus, la Boloni care mai echilibrat a performat și în antrenorat. Este o nouă demonstrație a lui Boloni în care ne arată că, limba situată în vecinătatea dinților, pe care i-a studiat temeinic, poate declama plăcut multe povești neștiute din fotbalul românesc. Numai bine tuturor!

255601551624794
Mircea Raicu  •  03 August 2019, 00:00

Excelent !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează