OPINII  »  EDITORIAL

Generația vieții noastre

Articol de - Publicat sambata, 25 mai 2024 12:29 / Actualizat miercuri, 29 mai 2024 11:29

Eram un copil când tata m-a luat cu el pe stradă, în centrul orașului, să vedem cum lumea sărbătorește victoria de la Mondialul american. Cu Columbia, și cu Argentina (mai ales), au fost momente cum nu s-au mai văzut în țara asta!

Habar n-aveam de internet, de social media, de smartphone-uri de toate mărimile. De mall-uri și haine de fițe. De vacanțe în resort-uri, de fructe de mare și de câte și mai câte.

România era plină de Dacii vechi, de gri, de drumuri proaste, de nesiguranță socială și bancară, se fura pe șest, și ziua, nu doar noaptea, mai ceva ca-n vremea fanarioților.

Dar parcă oamenii erau mai senini, trăiau clipa mai intens, cântau mai mult, râdeau mai zgomotos și ziua avea mai multe ore. Gică Hagi avea 29 de ani, Popescu - 27, Dumitrescu - 25, Răducioiu - 24. Ion Iliescu avea doar 64 de ani, ca fapt divers.

Am prins, fie alb-negru, fie color, și succesul acela important cu Danemarca, de ne-a dus la Coppa del Mondo. Și 2-0 cu URSS-ul, și 1-1 cu Maradona și Caniggia.

Și 5-1 cu Țara Galilor, ceva extraordinar!, ulterior au mai fost victoriile uriașe din Portugalia, apoi cu Anglia, și la Mondial, și la European, cei mai tineri au bifat și 1-0 cu Olanda la Constanța. Triumfuri ce au însemnat ceva și au deschis drum către măreție.

Nopțile albe ale tinereții

Dar nopțile albe din vara lui 1994 vor rămâne irepetabile. Pentru cei din generația mea, pentru cei de dinaintea mea, pentru cei de după mine, pentru cei care au povestit copiilor și chiar nepoților cum au sărbătorit golurile lui Hagi, Răducioiu, Dan Petrescu și Ilie Dumitrescu din America.

A fost vara tinereții... A noastră ca a noastră, dar mai ales a lor, a acestei generații minunate, care este iubită de toți românii. Că sunt steliști, dinamoviști, rapidiști, olteni, clujeni, "marinari" sau moldoveni. A fost generația noastră, a românilor!

Iar acum să-i vedem pentru o ultimă oară?! Este imposibil. Ei vor rămâne în memoria noastră, pentru totdeauna. Cu driblingurile, mingea ce nu se-nvârte în aer și dansul lui Hagi după goluri. Cu sângele rece al lui Răducioiu în fața porții adverse și cu limba scoasă celebrând reușita.

Generația vieții noastre

Cu lovitura liberă ireal executată de Ilie Dumitrescu. Cu reluarea măiastră la colțul scurt a lui Dan Petrescu. Cu jocul din apărare al lui Gică Popescu și al lui Belodedici.

Hagi care deschide orice ușă!

Cu ratările de la penalty-uri și cu greșelile pe care le vom diseca și peste o sută de ani, după dulce a venit și amarul că n-am ajuns să ne măsurăm cu Brazilia în semifinalele acelui Mondial al vieții noastre. Generația aceasta ne-a oferit ceva ce e doar al nostru: amintirea de aur a vieții noastre de microbist!

Iar cei ce n-au avut șansa de a-i vedea pe viu sau la televizor în acei ani de pomină, de acum trei decenii, au posibilitatea să-și bucure ochii și sufletul diseară, fie de la Arenă, fie din fața unor LCD-uri strălucitoare. Fiindcă legendele trăiesc printre noi.

Să înțeleagă și cei mai tineri de ce atunci când zici Hagi în orice colț al mapamondului, primești un zâmbet și o exclamare: „România!", când ți se deschide ușa. În era AI, Generația noastră de Aur este supraomul.

Citește și:

Interviu EXCLUSIV cu ucraineanca din naționala României în ziua meciului de la EURO: „Fiți puternici și curajoși!” + Povestea zguduitoare din războiul cu rușii: „N-am apucat să mai vorbesc cu tata înainte să moară. Era căzut psihic”
Nationala
Interviu EXCLUSIV cu ucraineanca din naționala României în ziua meciului de la EURO: „Fiți puternici și curajoși!” + Povestea zguduitoare din războiul cu rușii: „N-am apucat să mai vorbesc cu tata înainte să moară. Era căzut psihic”
România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
Nationala
România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP
Nationala
FRF, mână-n mână cu politicul și la Euro! » Burleanu n-a uitat cine l-a „uns” ca să ajungă șeful fotbalului românesc. Cadrele surprinse de reporterii GSP

Comentarii (28)
Delia29
Delia29  •  26 Mai 2024, 07:28

A fost o generatie buna cu jucatori de clasă internatională și cu experiente fotbalistice de înalt rang. Au prins 3 Mondiale si un European. Mă întrebam daca jucatorii de azi ar fi putut face față, de exemplul lotul lui Edy la Mondialul din SUA sau la cel din Italia? Unii imi spun ca acesti jucatori transpusi acolo in acele turnee finale ar fi putut repeta performantele deoarece atunci era un fotbal lent. E adevarat fotbalul s-a schimbat, e mult mai in viteză, mai in forță, in schimb fotbalul românesc a rămas pe același calapod. De aceea jucătorii români par neantrenați pentru fotbalul din Vest și păcălim doar echipe din Asia sau Arabia

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  26 Mai 2024, 04:23
Postat de kxd2000 pe 25 Mai 2024, 19:50

Așa, ne-a bătut Elveția și am făcut 0 puncte în 1996? Și? De ce contează un meci din 94 mai mult decât restul jucate la același campionat? De bine nu zici niciodată. Numai de rău. Câți anișori aveai în 94 că prea ești ignorant. Auzi, te mai și oferi să înveți pe alții fotba de parcă ai fi tu tobă de fotbal

...conteaza prietene ca in 94 n am batut nicio echipa din Europa ...ai prins painea pe cartela ?...dar borcanul de iaurt cu 1 leu 25 de bani l ai vazut vreodata ?...stii cate grame avea ?...ce cantece cantai in armata ?...din cate cunosc eu fotbal o sa facem zero puncte in Germania ...nu mai minti ca spun numai de rau ...Stefan Bana este cel mai bun fotbalist din lume ...

Dobermannul
Dobermannul  •  25 Mai 2024, 23:22
Postat de OlteanuMarian pe 25 Mai 2024, 19:03

...de ce ?...ca tin cu fotbalul romanesc ?...nu vezi ca totul este intamplator la noi si o sa facem zero puncte la european ...cum am mai facut ...

Cu fotbalul romanesc da, dar cu tine de ce nu ...

Vezi toate comentariile (28)
Comentează