FOTBAL  »  NATIONALA  »  UNGARIA

Afișe-șoc în Budapesta: Ungaria își arogă din succesele României la Mondialele de fotbal 1990 și 1998

Articol de , - Publicat duminica, 21 august 2022 16:44 / Actualizat duminica, 21 august 2022 16:52

De Ziua Națională a Ungariei, în capitala acestei țări au fost amplasate zeci de afișe în care se elogiază anumite performanțe ale echipei naționale a României la Mondialele din 1990 și 1998, prin prisma unor jucători și antrenori români de etnie maghiară: Ienei, Musznay, Doboș.

Ungaria a sărbătorit sâmbătă Ziua Națională. Printre acțiunile care au marcat în teritoriu acest eveniment, oficialitățile de la Budapesta au decis să se laude și cu câteva dintre marile succese sportive ale fotbalului românesc din anii '90. E vorba despre Campionatele Mondiale din 1990 și 1998, la care "tricolorii" nu doar că au participat, dar au și trecut de faza grupelor.

Debeljuh, șantajat de CFR Cluj! Cum vor șefii să-l determine să accepte un salariu mai mic + 1,8 mil. € pierduți din cauza kinetoterapeutului!
CFR CLUJ
Debeljuh, șantajat de CFR Cluj! Cum vor șefii să-l determine să accepte un salariu mai mic + 1,8 mil. € pierduți din cauza kinetoterapeutului!

Ungaria își arogă din succesele României la Mondialele de fotbal 1990 și 1998

Centrul Budapestei a fost împânzit în acest weekend cu afișe, amplasate în vitrine de pe marile bulevarde ale capitalei maghiare, în care se face trimitere la prima reprezentativă a României la turneele finale din Italia și Franța. Legătura e făcută de faptul că ambele echipe au avut în componență antrenori sau jucători etnici maghiari, iar aceștia sunt menționați pe respectivele afișe.

De exemplu, pe cel aferent Mondialului din 1990 se scrie că "deși naționala Ungariei nu s-a calificat, găsim câteva echipe naționale la care se regăsește și Ungaria". După care se face trimitere și la antrenorul Statelor Unite ale Americii, Peter Vermes, cu origini maghiare, care a condus naționala americană la acel turneu, dar și la unul dintre componenții SUA, Christopher Sullivan, care evoluase în sezonul 1989-1990 în campionatul maghiar, la Gyor.

În schimb, toate cele 3 fotografii prezentate pe acest afiș sunt despre România 1990

Afișe-șoc în Budapesta: Ungaria își arogă din succesele României la Mondialele de fotbal 1990 și 1998
  1. În prima apare echipa de start a României la meciul cu Argentina, iar explicația foto este: "România a participat la Campionatul Mondial din 1990, la care a fost prezent și maghiarul Zsolt Musznay". Musznay a fost în lotul "tricolorilor" la acel turneu final, însă n-a jucat niciun minut pe parcursul competiției. În 1989-1990, el evoluase la Steaua, după care a plecat în Ungaria, unde a jucat 4 ani pentru Fehervar.
     
  2. A doua poză este cu momentul în care Lăcătuș execută penalty-ul din meciul cu URSS, cel de debut, și îl învinge pe marele Dasaev. În schimb, explicația fotografiei este: "Instantaneu al meciului de grupă România-Uniunea Sovietică, meci în care Zsolt Muzsany a primit loc într-o echipă, iar Laszlo Racs la cealaltă".
     
  3. A treia poză este cu Emeric Ienei, selecționerul României la CM 1990. "Imre Jenei, antrenorul României" este descrierea pozei

"Ca de obicei, la echipa României au participat jucători maghiari. Echipa vecinilor noștri din Est a fost condusă la CM 1990 de Imre Jenei"
Pasaj din afișul din centrul Budapestei, la sărbătoarea Zilei Ungariei

Apoi, pe afișul pentru Mondialul din 1998, apare iarăși exprimarea "la naționala României putem întâlni și jucători maghiari", iar dintre cele 4 fotografii expuse, jumătate sunt cu trimitere la România.

Afișe-șoc în Budapesta: Ungaria își arogă din succesele României la Mondialele de fotbal 1990 și 1998
  • Prima poză este cu arbitrul maghiar Laszlo Vagner, care arată un cartonaș galben în meciul Camerun - Chile
  • A doua fotografie cu primul "11" al României la meciul cu Tunisia, ultimul din faza grupelor. "Echipa titularilor României la Cupa Mondială din 1998, Antal Doboș poartă tricoul cu numărul 4" e descrierea fotografiei
  • A treia poză e cu un jucător danez, de etnie maghiară. Miklos Molnar, care s-a născut la Copenhaga și care a făcut parte din naționala nordică la acel turneu final.
  • Este și o fotografie doar cu Toni Doboș, în care se explică faptul că e jucător de origini maghiare în naționala României

1986e anul în care Ungaria a fost ultima dată la un Campionat Mondial, cel din Mexic, în care nu a trecut de faza grupelor

2 finalede Campionat Mondial a disputat Ungaria în istoria ei: în Franța 1938 (2-4 cu Italia) și în Elveția 1954 (2-3 cu RFG)

Unde are Ungaria, în Europa, cei mai mulți etnici

ȚaraNr. etnici maghiari
România1.237.000
Slovacia520.000
Serbia293.000
Ucraina156.000
Germania120.000
Austria40.500
Croația16.600
Slovenia6.500

Cele mai mari comunități de etnici maghiari în România

LocalitateNr. maghiari
Tg. Mureș70.100
Cluj60.300
Oradea57.000
Sf. Gheorghe46.100
Satu Mare45.300
Odorheiu Secuiesc35.400
Miercurea Ciuc34.400

Viktor Orban, discurs rasist la Tușnad

Afișe-șoc în Budapesta: Ungaria își arogă din succesele României la Mondialele de fotbal 1990 și 1998

În urmă cu o lună, în mijlocul României, la Băile Tușnad, s-a desfășurat Școala de vară, o acțiune a etnicilor maghiari la care au participat multe oficialități din Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban. Acesta a ținut un discurs șocant. 

"Noi, ungurii, nu suntem o rasă mixtă şi nici nu vrem să devenim. Țările unde europenii şi non-europenii se amestecă nu mai sunt naţiuni" a fost unul dintre mesajele cu care Orban a inflamat spiritele atât în coaliția politică din România, cât și în diverse organizații din străinătate. 

Klaus Iohannis a solicitat oficial UDMR-ului să ia atitudine și să explice ceea ce a vrut să spună Orban, în vreme ce Comitetul Internaţional Auschwitz s-a arătat oripilat de ceea ce a putut să declare Orban. "Este un discurs stupid şi periculos, ce le aduce aminte supravieţuitorilor Holocaustului de perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni şi persecuţii", a declarat vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner.

Cum vede Ion Țiriac vizitele controversate și investițiile lui Viktor Orban în România: „Pe mine știi ce mă deranjează?”

CITEȘTE ȘI:

Gigi Becali, după investițiile lui Viktor Orban în România: „Îi dau în cap! Pac! Pe Sepsi OSK o țin la ghilotină” » Patronul FCSB a recitat din Scrisoarea a III-a
FCSB
Gigi Becali, după investițiile lui Viktor Orban în România: „Îi dau în cap! Pac! Pe Sepsi OSK o țin la ghilotină” » Patronul FCSB a recitat din Scrisoarea a III-a

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (109)
boierasul
boierasul  •  22 August 2022, 19:26
Postat de balotelli pe 22 August 2022, 10:29

Cum spuneam... #cuBadeapânălamoarte. El mi-a plătit și concediul. Deși mi-a promis inițial doar o săptămână, a achitat diferența până la 10 zile, ca bonus pentru prestația mea pe forum din luna iulie. Apropo' cine a câștigat alegerile pentru șefia DDB? Sterpu lu' Badea sau Țiriaku' Galant de sub Tâmpa?

Like pentru comentariu)) chiar ai talent)) Dacă nu erai talentat aveai o șansă să ajungi jurnalist))) Cât despre alegerile Ddb.... a câștigat "Ziraku" cum îl alinți tu, cu majoritate zdrobitoare. Se pare ca că suporterii dinamovisti nu mai iubesc meniurile meditereaniene și nici cu "dineurile nu mai cochetează)) Cât despre concediul plătit de Badea.... eu zic să ai grijă să nu te trezești cu factura în poștă chiar dacă" Nicu "a promis că plătește el)) În rest toate bune și te aștept să ne mai" intersectam "(la secțiunea comentarii) în viitoare povești pescărești marca GSP)

talpaiadului
talpaiadului  •  22 August 2022, 19:25
Postat de tictictic pe 22 August 2022, 12:45

Imi amintesc conversatia noastra din noaptea aia. Nu, nu eram nervos pentru ca CFR-ul a castigat al 5-lea titlu consecutiv; e fotbal, e sport, cineva castiga si altcineva pierde; e firesc si asa e de cand lumea; si e bine. Sunt insa, prin firea, caracterul si educatia mea, extrem de sensibil cand sesizez inechitati si inselaciuni ce inclina balanta sportiva intr-o parte sau alta in mod artificial... senzatii pe care le percep prin bunul simt elementar si NU prin patimi subiective. Ori, recunoastem sau nu, titlul castigat anul asta de CFR s-a decis prin DOUA erori grosolane de decizii de offside, in meciurile care contau. De aici si polemica discutiilor din noaptea aceea de care amintesti. Din punctul meu de vedere CFR poate castiga si urmatoarele 10 campionate; n-am niciun resentiment cu asta... de cativa ani nu mai nutresc vreo patima excesiva pentru fotbal... Deh, poate am obosit, poate am mai imbatranit, poate m-am plictisit, poate m-am blazat... Cat despre subiectul cu ungurii si UDMR-ul, nu te-as fi blamat nici daca te inscriai in UDMR; consider ca e dreptul fiecaruia de a decide singur ce face; nu e treaba mea. Eu doar mi-am expus parerile, cu argumente, cu patima chiar, de ce n-as face asa ceva ca roman din Romania. E o simpla chestiune de simtire nativa, genetica; n-am cum sa-mi reneg neamul, glia, stramosii... buni sau rai, asa cum au fost si sunt. Alegerea a fost si este a ta! In fine, iti multumesc pentru comentariu si s-auzim de bine!

Fara suparare, daca prin firea, caracterul si educatia ta ai fi fost sensibil si la greselile de arbitraj in favoarea FCSB-ului din intreg sezonul trecut, atunci nu cred ca ai mai avea aceeasi opinie in privinta balantei respective. Toate meciurile conteaza in campionat, nu doar ultimele doua-trei etape.

tictictic
tictictic  •  22 August 2022, 12:45
Postat de balotelli pe 21 August 2022, 23:59

Prieten drag,... mi-am amintit acum că fix pe un astfel de subiect ne-am intersectat prima oară pe forum. Era o noapte pe care amândoi o vrem uitată cât mai curând: noaptea în care CFR cucerea al 5-lea titlu consecutiv. Ne-am vărsat nervii unul pe altul (tu fiind însă mult mai supărat) pe două articole, dar mai ales pe cel legat de unguri, cu imnul lui Novak. Ți-am promis atunci că o să mă înscriu în UDMR după baraj... și nu am făcut-o. Nu mi-ai reproșat niciodată că n-aș fi un om de cuvânt, așa cum procedează alții cu tine, menționând așa-zisele promisiuni pe care le-ai fi făcut aici pe forum. Am realizat că e mai sănătos să nu fiu un om de cuvânt, decât să fiu membru UDMR. Și asta, în principal,... în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu tine. Te salut.

Imi amintesc conversatia noastra din noaptea aia. Nu, nu eram nervos pentru ca CFR-ul a castigat al 5-lea titlu consecutiv; e fotbal, e sport, cineva castiga si altcineva pierde; e firesc si asa e de cand lumea; si e bine. Sunt insa, prin firea, caracterul si educatia mea, extrem de sensibil cand sesizez inechitati si inselaciuni ce inclina balanta sportiva intr-o parte sau alta in mod artificial... senzatii pe care le percep prin bunul simt elementar si NU prin patimi subiective. Ori, recunoastem sau nu, titlul castigat anul asta de CFR s-a decis prin DOUA erori grosolane de decizii de offside, in meciurile care contau. De aici si polemica discutiilor din noaptea aceea de care amintesti. Din punctul meu de vedere CFR poate castiga si urmatoarele 10 campionate; n-am niciun resentiment cu asta... de cativa ani nu mai nutresc vreo patima excesiva pentru fotbal... Deh, poate am obosit, poate am mai imbatranit, poate m-am plictisit, poate m-am blazat... Cat despre subiectul cu ungurii si UDMR-ul, nu te-as fi blamat nici daca te inscriai in UDMR; consider ca e dreptul fiecaruia de a decide singur ce face; nu e treaba mea. Eu doar mi-am expus parerile, cu argumente, cu patima chiar, de ce n-as face asa ceva ca roman din Romania. E o simpla chestiune de simtire nativa, genetica; n-am cum sa-mi reneg neamul, glia, stramosii... buni sau rai, asa cum au fost si sunt. Alegerea a fost si este a ta! In fine, iti multumesc pentru comentariu si s-auzim de bine!

Vezi toate comentariile (109)
Comentează