GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Ștefan Iovan și Tudorel Stoica, randament excelent împotriva tripletei fantastice Gullit - Rijkaard - Van Basten

Iovan l-a dominat categoric în dueluri pe Van Basten +14   FOTO
Iovan l-a dominat categoric în dueluri pe Van Basten

Articol de - Publicat marti, 24 mai 2022 17:33 / Actualizat marti, 24 mai 2022 19:45

Steaua - AC Milan 0-4 » Ștefan Iovan a avut un randament excelent, comparabil sau chiar peste al lui Baresi, iar căpitanul Stelei, Tudorel Stoica, a ținut aproape de Rijkaard, olandezul având o prestație senzațională!

  • CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat luna trecută „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983) 
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986)
     » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001)
Episodul 5: Finala Cupei Campionilor 1989 » Steaua a driblat mai mult la 0-4 cu AC Milan, dar a făcut doar 10 faulturi și a fost ucisă pe contraatac!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 5: Finala Cupei Campionilor 1989 » Steaua a driblat mai mult la 0-4 cu AC Milan, dar a făcut doar 10 faulturi și a fost ucisă pe contraatac!

Iovan: pe plus cu Van Basten și Gullit, Baresi pe minus cu Lăcătuș și Pițurcă!

Chiar dacă el intră într-o comparație cu marele Franco Baresi, stoperul Stelei nu iese deloc șifonat. În primul rând, spre deosebire de colegul său din defensivă, nu a fost vinovat la niciunul dintre goluri. Apoi, nivelul său, reflectat de parametrii de joc, a fost unul bun.

Parametru/JucătorIovanBaresi
Index InStat186201
Dueluri câștigate61%42%
Dueluri aeriene câștigate40
Pase reușite94%88%
Mingi pierdute37

În afara acestor cifre, probabil că argumentul care arată că Iovan a fost măcar la același nivel cu Baresi în acel meci e modul în care cei doi s-au descurcat în duelurile cu cei doi atacanți adverși. Numărul total al acestor dueluri a fost aproape identic, 11 pentru Fane, 10 pentru Franco, dar Iovan a ieșit mult mai bine, deși a avut în față un tandem fabulos, în vreme ce italianul i-a avut în față pe Lăcătuș și Pițurcă. De fapt, stelistul a fost pe plus, Baresi pe minus:

IovanBaresi
5-2 cu Van Basten0-1 cu Pițurcă
4-0 cu Gullit4-5 cu Lăcătuș
9-2 TOTAL4-6 TOTAL

Tudorel Stoica: s-a bătut cu Rijkaard și n-a fost foarte departe de el

Stoica era veteranul Stelei la acel moment, avea 34 de ani și 8 luni. Rijkaard era cu 8 ani mai tânăr, dar era un fotbalist senzațional. Iar în acea finală, olandezul a fost excepțional, însă monitorizarea jocului arată că și căpitanul roș-albaștrilor a fost bun, cu excepția fazei de la golul 2, în care a fost depășit nepermis de Tassotti. Au fost câteva capitole la care Stoica a ținut aproape de Rijkaard:

  • Procentajul paselor: Tudorel a avut 87%, exact la fel și Rijkaard, însă volumul de joc a fost cu mult mai mare pentru Stoica: 62 de baloane oferite corect colegilor, olandezul doar 46
  • Pase în față: Stoica a avut 46 de pase oferite în față, Rijkaard doar 33
  • Mingi recuperate: același nivel, 7-7
  • Dueluri câștigate: procentajul n-a fost foarte disproporționat, 50%-40% în favoarea olandezului
  • Dueluri directe: s-au ciocnit de multe ori în dispută pentru minge, iar Tudorel a fost bun, 5-4 pentru Rijkaard a fost scorul duelurilor directe câștigate/pierdute. Unul dintre aceste dueluri, în care s-a impus olandezul, a fost la faza golului de 4-0, în care Rijkaard a trecut de stelist, apoi i-a oferit o pasă de gol lui Van Basten
  • Driblinguri: e un aspect la care Stoica a stat chiar mai bine, scor 4-3
  • Mingi pierdute: echilibrat și aici, 9 irosite de Tudorel, 7 de Rijkaard

Diferența majoră au fost în plan ofensiv, dar și în cel al zonei de acțiune în teren. Deși Stoica a avut mai multe acțiuni de joc, scor 112-94, cele reușite în terenul advers conțin un raport extrem de dezechilibrat: 35-20 pentru Rijkaard. Doar 7% din acțiunile lui Stoica au fost în ultima treime a terenului, olandezul a avut un procentaj foarte mare, 27%.

+10 FOTO

Steaua a fost mai bătrână

Trupa lui Iordănescu încheia, practic, un ciclu de sezoane fabuloase în cupele europene: era a doua finală de Cupa Campionilor Europeni, mai disputase semifinală și în 1988, cucerise și Supercupa Europei în 1987, însă era o echipă care se apropia de final. De fapt, la ora jocului, media de vârstă a primului "11" a fost mai mare cu aproape 2 ani decât cea a lui AC Milan. Steaua a avut 4 jucători trecuți de 30 de ani, italienii doar pe Ancelotti și pe portarul Galli. Cel mai tânăr de pe teren a fost Paolo Maldini, care încă nu împlinise 21 de ani.

STEAUAAC MILAN
S. Lung, 32 de ani și jumătateGalli, 31
D. Petrescu, 21 și jumătateTassotti, 29
Bumbescu, 29Costacurta, 23
Iovan, 28Baresi, 29
Ungureanu, 32 și jumătateMaldini, 21 fără o lună
D. Minea, 27 și jumătateColombo, 28
T. Stoica, 34 și 8 luniRijkaard, 26 și jumătate
Hagi, 24Ancelotti, 30
I. Rotariu, 26 și jumătateDonadoni, 25 și jumătate
Lăcătuș, 25Gullit, 26 și jumătate
Pițurcă, 33Van Basten, 24 și jumătate
MEDIE: 28,5 aniMEDIE: 26,7 ani

INCREDIBIL: Steaua a dat 4 nume în Top 10 golgheteri

Trupa din Ghencea n-a reușit să-și treacă în palmares al doilea trofeu în cea mai importantă competiție la nivel de club în Europa, însă modul în care a arătat clasamentul golgheterilor în acel sezon de Cupa Campionilor poate fi oricând o piesă de mare valoare în vitrina cu performanțe. Între primii 10 marcatori, Steaua a dat nu mai puțin de 4 nume. 

Titlul l-a cucerit Van Basten, cu 10 goluri, urmat de doi steliști: Lăcătuș (7) și Hagi (6). Pe locul 4 s-a clasat Hugo Sanchez (5), atacantul lui Real Madrid. Ceilalți doi fotbaliști ai roș-albaștrilor în Top 10 au fost Ilie Dumitrescu (4) și Gabi Balint (3).

4 jucătoria avut Steaua în finala cu AC Milan din componența primului "11" de la meciul cu Barcelona, din 1986: Iovan, Bumbescu, Lăcătuș și Pițurcă

Traseul până în finală

FazaSteauaAC Milan
Turul 1Sparta Praga: 5-1 și 2-2Vitoșa Sofia: 2-0 și 5-2
OptimiSpartak Moscova: 3-0 și 2-1Steaua Roșie Belgrad: 1-1 și 1-1 (4-2 la penalty-uri)
SferturiIFK Goteborg: 0-1 și 5-1Werder Bremen: 0-0 și 1-0
SemifinaleGalatasaray: 4-0 și 1-1Real Madrid: 1-1 și 5-0

22 de goluria marcat Steaua în acea campanie de Cupa Campionilor Europeni, fiind cea mai prolifică echipă, chiar peste AC Milan, care a înscris doar 20 de goluri

Marea surpriză a finalei Cupei Campionilor din '89: Daniel Minea, cel mai bun stelist de pe teren!

Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!

Citește toate episoadele din proiectul „Istoria la raport”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
zorrozabal
zorrozabal  •  25 Mai 2022, 06:22

Din ciclul„Cum se scrie istoria”(fotbalistica)!Iar in cazul asta se vede„stilul” lui MM Stoica- de când era „scriitor”la Rahova!Mi-aduc aminte ca in meciul ala Iovan era cel care-l marca(sau trebuia sa-l marcheze) pe Gullit!Dar Gulit a dat doua goluri!Iar Tudorel Stoica- nu s-a vazut(ca și toți ceilalți)!Poate ca daca juca inchizatorul Boloni,poate ca Rijkard nu ar mai fi facut legea la centrul terenului!Poate!

concret
concret  •  25 Mai 2022, 01:23

Sunt curios de ce din 10 meciuri selectate, 4 sunt ale Stelei. Cum ramane cu alte mari victorii din istoria fotbalului romanesc, in care sunt implicate si alte echipe de club, de exemplu returul dintre Dinamo si Inter Milano din Cupa UEFA, editia 1981 - terminat cu scorul 3-2, scor ce a asigurat calificarea mai departe a bucurestenilor , sau victoriile Craiovei in acea campanie din Cupa UEFA 1982-1983? De ce atat de multa campanie pro-Steaua? Foarte obiectivi si impartiali sunteti. Provocati greata, deloc nu va puteti masca simpatiile.

boierasul
boierasul  •  24 Mai 2022, 22:02

Astia din redacție iar au văzut alt meci)). Din ce am văzut eu, sa zică mulțumesc ca au scăpat doar cu 4. Nu știu dacă Steaua a avut o ocazie importanta în acel meci. Italienii au avut și alte 2 goluri anulate pe motiv de ofsaid.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează