GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  UE

Comisia Europeană reacționează după protestul redacțiilor GSP și Libertatea: „Urmărim dezbaterile pe această temă din România. Dorim să reamintim poziția noastră”

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Articol de - Publicat miercuri, 04 octombrie 2023 19:25 / Actualizat joi, 05 octombrie 2023 18:41

„Am văzut relatările media și urmărim dezbaterile pe această temă din România. După cum știți, nu comentăm cazuri individuale. Acestea fiind spuse, dorim să reamintim poziția noastră generală conform căreia mass-media trebuie să își poată desfășura activitatea în mod liber și independent oriunde în Uniunea Europeană – acest principiu stă la baza libertății presei”, începe răspunsul transmis de la Bruxelles celor două redacții.

Comisia Europeană reacționează după protestul transmis marți de peste 90 de jurnaliști din redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea, protest în care jurnaliștii acuză încercările unor manageri din conducerea companiei Ringier, care deține cele două publicații, de a presa pentru ingerințele comercialului în libertatea editorială. Gazeta Sporturilor și Libertatea au cerut, pentru publicul românesc, un răspuns de la Comisie, dacă urmărește situația și cum o comentează.

Hagi, mesaj de încurajare pentru GSP, ziarul cu care uneori s-a certat: „Nu le luați jurnaliștilor personalitatea! Libertatea presei nu se negociază, nu se discută, nu se pune sub semnul întrebării”
GSP
Hagi, mesaj de încurajare pentru GSP, ziarul cu care uneori s-a certat: „Nu le luați jurnaliștilor personalitatea! Libertatea presei nu se negociază, nu se discută, nu se pune sub semnul întrebării”

Răspunsul integral al Comisiei Europene:

„Am văzut relatările media și urmărim dezbaterile pe această temă din România. După cum știți, nu comentăm cazuri individuale. Acestea fiind spuse, dorim să reamintim poziția noastră generală conform căreia mass-media trebuie să își poată desfășura activitatea în mod liber și independent oriunde în Uniunea Europeană – acest principiu stă la baza libertății presei.

Am propus o Lege europeană privind libertatea mass-mediei (cu privire la care Parlamentul European tocmai ce a votat ieri), care include, ca unul dintre elementele sale esențiale, protecția independenței editoriale. 

Ea va impune statelor membre să respecte libertatea editorială efectivă a furnizorilor de servicii mass‑media și să amelioreze protecția surselor jurnalistice. În plus, furnizorii de servicii mass‑media vor trebui să asigure transparența proprietății efective, prin publicarea informațiilor respective, și să ia măsuri pentru a garanta independența deciziilor editoriale individuale.

Dorim, de asemenea, să vă atragem atenție asupra postării/tweet de ieri al vice președintei pentru Valori si Transparență Vera Jourová în legătură cu Legea privind libertatea mass-mediei: „Avem nevoie ca această lege să devină urgent realitate, pentru că democrația nu poate prospera decât atunci când jurnaliștii își pot desfășura activitatea fără teamă sau fără a trebui să facă favoruri”.

  • CE ESTE COMISIA EUROPEANĂ? Comisia Europeană este organismul executiv al UE. Aceasta ia decizii cu privire la direcția politică și strategică a Uniunii. 
  • Comisia contribuie la conturarea strategiei globale a UE, propune noi norme și politici europene, monitorizează punerea lor în aplicare și gestionează bugetul UE. De asemenea, sprijină dezvoltarea țărilor din întreaga lume și furnizează ajutor umanitar.

Într-un un nou comunicat, compania de presă Ringier spune că „momentul în care a fost luată” decizia plecării redactorului-șef GSP „poate duce la neînțelegeri”

Jurnalistele GSP Mirela Neag și Ioana Mihalcea, la Starea Nației cu Dragoș Pătraru: „Niciun patron nu are dreptul să-i ceară unui salariat să încalce legea. Punct!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
TheWizardOfOz
TheWizardOfOz  •  05 Octombrie 2023, 11:56
Postat de cpt.ahab pe 04 Octombrie 2023, 21:34

Iar ai apărut, steluță comunistă?! Ce mă fac eu cu tine, că nu vrei să faci nicicum o sinapsă?! Pe cât ești de năuc, pe atât ești de consecvent. Vezi-ți, mă, de drumul tău întunericit!

Nu pot să te las. Tu ești lumina acestui forum. Abia aștept comentariile tale să ne spui cât de bine o duceau românii cu Dragnea și Dăncilă.

viola_sempre
viola_sempre  •  05 Octombrie 2023, 10:44
Postat de ando89 pe 05 Octombrie 2023, 09:51

Așteptăm reacția NATO, Forumului de la Davos, FMI, Clubului de la Roma, Comisiei de la Veneția, Academiei de film americane și desigur a unor influenceri de nivel mondial:)

Corect :))) Gigistii sunt in doliu, noroc ca Udrea mai are jobul ala la TV unde il aduce non stop pe MM

viola_sempre
viola_sempre  •  05 Octombrie 2023, 10:03

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează