GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  PORTUGALIA

„Dacă spuneți că sunt bun, stați să-l vedeți pe el” » Povestea jucătorului mai bun ca Ronaldo, care și-a ratat cariera și a ajuns la închisoare. Petrecerile, alcoolul și drogurile l-au distrus

Articol de - Publicat joi, 19 octombrie 2023 18:58 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 21:24

Fabio Paim (35 de ani), fost coechipier al lui Cristiano Ronaldo la academia lui Sporting, a povestit cum de a ajuns de la salarii de sute de mii de lire anual din fotbal în timpul adolescenței la a-și rata cariera. Cauzele? Petrecerile dese, alcoolul și drogurile.

Fabio Paim și Cristiano Ronaldo (38 de ani) au fost colegi la academia lui Sporting Lisabona, iar mulți îl considerau pe Paim mai talentat și îi prevesteau o carieră mare, dar sumele enorme de bani pe care a apucat să le câștige încă de la 13 ani au avut un efect negativ asupra sa. 

Decizii radicale luate azi de UEFA pentru Belgia - Suedia și partidele din Europa ale echipelor de club israeliene
UEFA
Decizii radicale luate azi de UEFA pentru Belgia - Suedia și partidele din Europa ale echipelor de club israeliene

Fabio Paim avea un salariu de 4.400 de lire sterline săptămânal la vârsta de 13 ani, plus un bonus anual de 130.000 de lire sterline. Paim a fost împrumutat la Chelsea când avea 20 de ani și ajunsese la un salariu de 10.000 de lire sterline săptămânal plus un bonus anual mai consistent, dar acesta n-a confirmat niciodată la un nivel mare, iar cariera lui s-a terminat înainte de a putea să-și valorifice talentul.

Paim: „Eram mai bun decât Cristiano Ronaldo”

Paim a vorbit despre cariera sa și a afirmat că era mai bun chiar și decât Ronaldo: „Când eram în academie eram mai bun decât Cristiano Ronaldo. Aș fi câștigat Balonul de Aur, trofeul Champions League, Cristiano a reușit, deci, aș fi reușit și eu. Cred că aș fi câștigat și Campionatul Mondial pentru Portugalia. 

Dar nu m-am pregătit niciodată la nivelul lui și al lui Messi. Am început să câștig foarte mulți bani încă de mic, faima a venit devreme. Asta m-a dus către altă cale, de aceea astăzi nu sunt la nivelul lor, nu merit acest lucru. 

M-am născut talentat. Câștigam din ce în ce mai mulți bani și am avut iluzia că nu trebuie să depun efort. Când aveam 13 ani, câștigam lunar 17.600 de lire sterline, plus un bonus de 130.000 pe an. A fost totul prea rapid. 

Am avut grijă de familia mea, aveam cei mai mulți bani. Mama mea lucra ca menajeră și aveam patru frați mai mici. Cheltuiam foarte mulți bani pe orice voiam atunci, nimeni nu mi-a atras atenția că nu e bine. Nimeni nu mi-a spus nimic, eram atât de bun, încât cei de la Sporting m-au lăsat să fac ce vreau atâta timp cât jucam la nivelul pe care l-am arătat”.

„Dacă spuneți că sunt bun, stați să-l vedeți pe el” » Povestea jucătorului mai bun ca Ronaldo, care și-a ratat cariera și a ajuns la închisoare. Petrecerile, alcoolul și drogurile l-au distrus

Cristiano Ronaldo: „Dacă spuneți că sunt bun, stați să-l vedeți pe Fabio Paim”

Cristiano Ronaldo despre colegul său din academie: „Dacă spuneți că sunt bun, stați să-l vedeți pe Fabio Paim”.

Ronaldo a făcut această declarație chiar când s-a transferat la Manchester United în vara lui 2003, în schimbul sumei de 19 milioane de euro.

Fabio Paim: „Regret unele decizii pe care le-am făcut”

Fabio Paim și-a exprimat regretul vizavi de alegerile din tinerețe: „Să fiu sincer, regret unele decizii pe care le-am luat. Cred că ar fi trebuit să mă îndrume cineva pentru că aveam foarte mulți bani și mi-au luat mințile. Am vrut foarte multe lucruri deodată, nu trebuia să fi grăbit nimic. Trebuia să fi fost mai umil și să ascult mai bine ce mă sfătuiau unii oameni.

M-au atras multe lucruri, pe care nu le-am avut când eram copil. Dar am fost și înșelat de oamenii care au profitat de mine, oamenii de la bancă, oamenii de la care am cumpărat mașinile.

Am cumpărat tot felul de mașini, Lamborghini, Ferrari, Porsche, Audi, pentru că era visul meu de mic. Cele mai proaste investiții sunt mașinile, dar mintea mea doar la ele se gândea și nimeni nu m-a oprit.

Am început să consum alcool de la vârsta de 18 sau 19 ani, apoi am început să merg la petreceri. Devenise o rutină, din ce în ce mai multe petreceri și alte lucruri, deja trăiam un stil de viață diferit. Ca fotbalist eram la fel, jucam bine, marcam goluri, dar după meciuri petreceam și luam decizii proaste.”

Paim n-a apucat să joace la echipa mare a lui Sporting și a fost împrumutat la Chelsea în sezonul 2008/2009. Nici la echipa secundă a lui Chelsea, unde i-a avut antrenori pe Brendan Rodgers (50 de ani, actual antrenor al lui Celtic) și Paul Clement (51 de ani, actual antrenor al lui Rangers) n-a bifat foarte multe partide. 

În 2010 Sporting îi rezilia contractul lui Paim, iar acesta a călătorit în mai multe locuri pentru a câștiga mai mulți bani care să-i satisfacă stilul de viață. 

În 2019, Paim a fost arestat și a stat un an în închisoare, fiind implicat într-un caz de trafic de droguri. Portughezul a fost achitat, iar după acea experiență, a început să călătorească prin Portugalia și vorbește în școli, universități și cluburi de fotbal despre experiența sa de viață și îi încurajează pe tineri să evite să facă greșelile lui. Fiul său în vârstă de 11 ani, Jaden, este în academia lui Sporting.

Fabio Paim: „Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul ajungând ca mine”

Fabio Paim a vorbit despre implicarea sa în viața tinerilor și despre mesajul pe care încearcă să-l transmită acestora: „Cumva mă simt obligat să încerc să învăț tinerii să evite greșelile pe care le-am comis eu. Dacă știu că am putut ajuta un tânăr să se îndrepte către o cale mai bună sunt mulțumit. Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul ajungând ca mine.”

Vezi și alte știri:

GSP investighează pe firul autodenunțului lui Simota: blat cu Deaconu la centru și Crăciunescu în tribune. Jocuri de culise pentru cuplul Sabău - Giovanni Becali?
INVESTIGAȚIE
GSP investighează pe firul autodenunțului lui Simota: blat cu Deaconu la centru și Crăciunescu în tribune. Jocuri de culise pentru cuplul Sabău - Giovanni Becali?
Barcelona, tricouri speciale pentru El Clasico » Ce logo legendar vor purta pe piept
SPANIA
Barcelona, tricouri speciale pentru El Clasico » Ce logo legendar vor purta pe piept

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (2)
maradona79
maradona79  •  19 Octombrie 2023, 21:32
Postat de florianveress pe 19 Octombrie 2023, 20:50

Câștigam lunar 17600 de lire sterline pe lună! Superb, maneliști 10sebiști ce sunteți!

Daca vede Ringier, il da afara.

florianveress
florianveress  •  19 Octombrie 2023, 20:50

Câștigam lunar 17600 de lire sterline pe lună! Superb, maneliști 10sebiști ce sunteți!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează