INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LIGA CAMPIONILOR

Adio, grupe! Liga Campionilor trece la formatul XXL din sezonul viitor » Serie unică și Final 4

Hummels respinge un atac al lui PSG // Foto: Imago
Hummels respinge un atac al lui PSG // Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 14 decembrie 2023 11:54 / Actualizat joi, 14 decembrie 2023 12:44

Liga trece din 2024-2025 de la 32 de echipe, repartizate în opt grupe a câte patru, la 36. Fiecare va juca, în prima fază, 8 meciuri cu 8 adversari diferiți (patru acasă, patru în deplasare) pe parcursul a 10 săptămâni de partide europene. Care vor fi criteriile de calificare în fazele eliminatorii

Formatul cu opt grupe a câte patru echipe, introdus din ediția 2009-2010, a devenit istorie. Aseară s-au jucat ultimele opt meciuri prevăzute potrivit sistemului valabil timp de 14 ani (înainte existau două faze ale grupelor). 

E sigur! Ianis Hagi schimbă echipa » Presa internațională dezvăluie ce îl așteaptă pe „decarul” lui Alaves
SPANIA
E sigur! Ianis Hagi schimbă echipa » Presa internațională dezvăluie ce îl așteaptă pe „decarul” lui Alaves

Din ediția 2024-2025, UEFA a decis, încă din aprilie 2021, să se treacă la un „sistem elvețian", care oferă patru locuri în plus, ajungându-se la o unică serie XXL de 36 de echipe! Vor fi mai multe jocuri, trecându-se de la cele șase de fiecare (împotriva a trei echipe, tur-retur) în vechea fază a grupelor la câte opt meciuri.

Campioana se decide după Final 4!

La sfârșitul grupei, formațiile care ocupă locurile 1-8 se califică direct în „optimi", iar pozițiile de la 9 la 24 intră într-un play-off, cele 8 câștigătoare atingând și ele „optimile". De-aici încolo se respectă traseul existent până în actuala ediție a Ligii, continuând cu „sferturi".

Cele mai bune patru formații se bat pentru trofeu într-un Final 4 disputat într-un singur oraș, cu semifinale (manșă unică) și finală, cum s-a întâmplat în 2020 în primul an al pandemiei de Covid-19, cu turneul desfășurat la Lisabona, pe stadioanele Benficăi și al lui Sporting.

Marile campionate pot avea cinci echipe!

Pentru a mulțumi marile ligi, forul de la Nyon le oferă două bilete potrivit coeficientului UEFA. Dar calculat nu pe ultimele 5 sezoane, ci numai pentru stagiunea precedentă. Primele două țări în acest clasament primesc câte un loc în plus. Drept exemplu, Premier League (Anglia) și Serie A (Italia) ocupă primele două poziții în ierarhia europeană 2023-2024 și ar avea pentru sezonul viitor 5 și, respectiv, 3 reprezentante în grupa mamut a noii Champions League!

5 echipe în loc de 4 pe „ruta campioanelor"

Un alt loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației de pe locul cinci în ierarhia UEFA (în prezent ar fi cazul Belgiei), iar altul va fi acordat unei campioane, prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin "ruta campioanelor", la care în prezent are acces câștigătoarea Superligii. Astfel vom avea înscrise 36 de echipe în competiție, în loc de 32, ca până acum. Pentru stabilirea partidelor din grupă, vor fi 4 urne valorice, iar fiecare echipă va evolua împotriva a două echipe din fiecare urnă.

O altă noutate este că din sezonul 2024-'25, echipele ce sunt eliminate dintr-o competiție nu vor mai putea continua cursa în cupa imediat inferioară. Vorbim strict de faza de după partidele din tururile preliminare (înainte, formațiile de pe al treilea loc din Ligă continua în „optimile" Europa League)!

6,250e coeficientul UEFA al echipelor din România pentru sezonul 2023-2024. În prezent, coeficientul cluburilor noastre, adunat în ultimii cinci ani, e 20,500, locul 26 în Europa

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Până-n zori! Cum au petrecut vedetele Realului în Berlin, după triumful din Ligă
REAL MADRID
Până-n zori! Cum au petrecut vedetele Realului în Berlin, după triumful din Ligă
Fotbalistul s-a întors în România, după ce a ieșit campion, și anunță răspicat: „Am revenit din iad. Vreau la națională!”
ANUNȚ
Fotbalistul s-a întors în România, după ce a ieșit campion, și anunță răspicat: „Am revenit din iad. Vreau la națională!”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (43)
gazistu
gazistu  •  15 Decembrie 2023, 11:11
Postat de in3dit87 pe 14 Decembrie 2023, 17:14

Chiar sper sa fie așa și să nu te mai uiți! Abia scapam de comentarii aiurea și fără roat! Oricum nu intelegeai nimic!

bun.. te-am notat! Abia astept sa vad vreun comentariu negativ de-al tau despre acest format CH L...

Mr.President
Mr.President  •  15 Decembrie 2023, 04:52
Postat de talpaiadului pe 14 Decembrie 2023, 23:08

"preliminariile", cu dublu "i", apropo de prostii din liga 1 :)

A fleoscait-o "nea Gigi" și trupa lui de proști! Tocmai acum când FCSB se pregătea de ch.league, au oprit ăștia robinetul cu proști! Bwuahahaaaaa!!!

John.Wick
John.Wick  •  15 Decembrie 2023, 00:12
Postat de talpaiadului pe 14 Decembrie 2023, 18:39

Tu ce motiv ai avut sa te mentii informat in speta respectiva din moment ce steaua prostilor din liga 1 n-a mai castigat campionatul de peste 8 ani?

aceeași motivație cu suporterii lui Milan, Napoli și Liverpool. Nu știi tu de-astea, rămâi la copy paste pentru zama chioară

Vezi toate comentariile (43)
Comentează