Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  DECIZII

Lupescu, lângă Capello și Benitez! Cele 12 legende care decid TOT la Euro: „Pentru un tablou cât mai complet”

Ionuț Lupescu este unul dintre cei 12 observatori tehnici ai UEFA pentru Euro 2024 // foto: Imago Images
Ionuț Lupescu este unul dintre cei 12 observatori tehnici ai UEFA pentru Euro 2024 // foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 16 iunie 2024 12:35 / Actualizat duminica, 16 iunie 2024 21:00

Nume grele, foști mari fotbaliști și actuali antrenori importanți, compun grupul de observatori tehnici ai UEFA pentru Euro 2024. Printre ei se numără și fostul internațional român Ionuț Lupescu (55 de ani), 74 de meciuri și 6 goluri sub tricolor, actual președinte de onoare al CS Dinamo.

La un turneu final de o asemenea anvergură, numele observatorilor tehnici nu aveau cum să nu fie pe măsură. Echipa alcătuită de UEFA are sarcina ca la fiecare joc „să analizeze cele întâmplate din perspectiva antrenorului, să aleagă jucătorul meciului și la final să decidă cea mai bună echipă, cel mai bun jucător și tânăr jucător și cele mai frumoase goluri ale turneului”.

Cu ce se ocupă observatorii tehnici UEFA la Euro 2024

După fiecare joc, observatorul tehnic responsabil va întocmi un raport al meciului, utilizându-se de faze video și de date pentru a ilustra aspecte tehnico-tactice intrigante. Ei au acces la multiple unghiuri de filmare, imagini de pe transmisiune, faze tactice și filmări din spatele porților, care pot fi incluse în raport pentru a susține ideea pe care observatorul dorește să o sublinieze”, transmite UEFA.

Țelul este ca „accesul rapid la fazele video și date să elibereze mai mult timp pentru analizele tactice, pentru dezbateri și comparații între tendințele de acum și cele de la precedentele ediții de Campionat European, astfel încât antrenorii și cei care pregătesc antrenorii să aibă un tablou cât mai complet”.

Ionuț Lupescu, alături de Capello, Benitez, Solskjaer și David Moyes

12 nume compun grupul de observatori tehnici la acest Campionat European. Printre ei se numără și un român, fostul internațional Ionuț Lupescu. O bună parte dintre observatorii tehnici sunt antrenori în prezent sau au avut a face cu antrenoratul.

Lângă Lupescu îi regăsim pe Fabio Capello, David Moyes, Rafael Benitez, Frank de Boer, Ole Gunnar Solskjaer, Aitor Karanka, Michael O'Neill, Aljosa Asanovic, Avram Grant, Packie Bonner și Jean-Francois Domergue.

Dintre aceștia, Michael O'Neill și Avram Grant au în prezent angajamente. Primul este selecționerul Irlandei De Nord, Grant pregătește naționala Zambiei. Rafael Benitez, Aitor Karanka, Aljosa Asanovic, Frank de Boer, David Moyes și Ole Gunnar Solskjaer sunt la rândul lor în activitate, dar pentru moment fără echipă.

Capello, un antrenor legendar, este retras din activitate. La fel Jean-Francois Domergue, ex-antrenor la Montpellier și Le Havre, iar Packie „Pat” Bonner a cochetat doar pentru scurtă vreme cu antrenoratul, fiind secundul lui Tommy Burns la Reading în 1998 și 1999, ulterior oficial în Federația irlandeză de fotbal.

Criteriile pentru stabilirea celor mai buni jucători ai meciurilor de la Euro 2024

Așa cum spuneam, o sarcină a observatorilor tehnici este de a stabili cel mai bun jucător al fiecărui meci în parte.

„Când aleg, ei trebuie să ia în calcul ce jucători au avut o contribuție deosebită în unele sau toate dintre următoarele moduri: să joace cu o îndemânare excepțională în atac sau apărare, să fie implicat în faze decisive în atac sau apărare, să dea dovadă de maturitate tehnică și de eficiență, să joace cu o atitudine pozitivă și respectuoasă”, explică forul continental.

Iată cei mai buni jucători ai meciurilor disputate până acum la Euro 2024:

  • Germania - Scoția 5-1: Jamal Musiala (Germania)
  • Ungaria - Elveția 1-3: Granit Xhaka (Elveția)
  • Spania - Croația 3-0: Fabian Ruiz (Spania)
  • Italia - Albania 2-1: Federico Chiesa (Italia)

A fost cel mai periculos jucător, a provocat multe probleme cu viteza și driblingurile lui” este justificarea observatorilor tehnici pentru alegerea lui Federico Chiesa ca fiind cel mai bun jucător din Italia - Albania 2-1.

Citește și:

Gigi Becali anunță un boicot la nivel înalt: „Am vorbit cu Șucu, Varga și Rotaru. Am stabilit”
Superliga
Gigi Becali anunță un boicot la nivel înalt: „Am vorbit cu Șucu, Varga și Rotaru. Am stabilit”
FCSB, la un pas de un nou transfer » Gigi Becali: „Marți vine la echipă”
Superliga
FCSB, la un pas de un nou transfer » Gigi Becali: „Marți vine la echipă”
Cel mai dramatic meci de la EURO 2024! Italia a marcat la ultima fază și e în „optimi”. Croația, aproape OUT!
Euro 2024
Cel mai dramatic meci de la EURO 2024! Italia a marcat la ultima fază și e în „optimi”. Croația, aproape OUT!

De ce erau belgienii transpirați leoarcă deși erau doar 16 grade. Explicația e neașteptată

Ce crede Cristian Tudor Popescu despre comentatorii de la Euro 2024 » Schimbarea majoră pe care a remarcat-o: „S-a petrecut peste noapte și nu am o explicație”


Comentarii (3)
dumitru.serban
dumitru.serban  •  16 Iunie 2024, 15:05

Euro 2016- Ronaldo are 6 goluri si assisturi, toate ESENTIALE, fara penaltyuri, si echipa lui castiga primul trofeu din istorie dar ei il numesc pe Griezmann cu 7 G+A fara penaltyuri Jucatorul Turneului. In 2022 aceeasi chestie intre Messi si Mbappe fara penaltyuri dar Messi e jucatorul turneului. Ori sunt mai putin inteligenți ori sunt hateri domnii de mai sus

dragan
dragan  •  16 Iunie 2024, 12:59

niciun stoichita si niciun vulcanizator de la frf? wow!

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  16 Iunie 2024, 12:56

...neinteresant...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează